Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
«Οργουελιανό» τηλεοπτικό τοπίο

Παρέμβαση και προειδοποιήσεις του ΕΣΡ προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς για τα τηλε-σκουπίδια

Παρέμβαση, με οδηγία που απέστειλε χθες προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάνει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Βασίλης Λαμπρίδης, για τα τηλεοπτικά σκουπίδια που αυξάνονται και πληθύνονται στα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών.

Στην οδηγία γίνεται λόγος για παραβιάσεις Συντάγματος και νόμων, οι οποίες μάλιστα θα ληφθούν αρνητικά υπόψη στη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Τονίζεται επίσης, πως με όλες αυτές τις εκπομπές η τηλεόραση τείνει να μετατραπεί σε «οργουελιανό τοπίο», ενώ ως μοναδικό κίνητρο έχουν τον προσπορισμό κέρδους μέσω της αύξησης της τηλεθέασης. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν αποκλείει, ακόμη, την αλλαγή ώρας μετάδοσης των «ψυχοφθόρων» για τους νέους, εκπομπών.

Στην τρέχουσα περίοδο, όπως αναφέρεται στην οδηγία του ΕΣΡ, εμφανίζονται προγράμματα στους τηλεοπτικούς σταθμούς με χαρακτηριστικό την ανάμειξη παλαιών και νέων εκπομπών και με μοναδικό κίνητρο τον προσπορισμό κέρδους μέσω της αύξησης της τηλεθέασης. Ως κύριο στοιχείο ενδιαφέροντος του κοινού των τηλεθεατών προβάλλεται η «αμεσότητα στην παρακολούθηση των ιδιαίτερων και προσωπικών στιγμών από υποψήφιους ή ερασιτέχνες "καλλιτέχνες", που με δελεαστικούς όρους και αδιαφανή κίνητρα ωθούνται στην κατασκευή ρεαλιστικών και αληθοφανών εκπομπών».

Στην οδηγία τίθεται θέμα παραβίασης κανόνων που επιβάλlουν το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι εκπομπές αυτού του είδους, δε συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και παραβιάζουν τους κανόνες που επιβάλλουν το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη φυσική και πνευματική υγεία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.

Το ΕΣΡ διαπιστώνει ότι οι παραπάνω εκπομπές, για τις οποίες δέχεται έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών, τείνουν να μετατρέψουν σε «οργουελιανό τοπίο» την ψυχαγωγία που προσφέρουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Κατηγορηματικά το ΕΣΡ διαβεβαιώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς πως δεν αποβλέπει στην επιβολή κανενός είδους λογοκρισίας ή άλλου προληπτικού μέτρου. Τους καλεί, όμως να τηρήσουν τις ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος, άρθρων του Κανονισμού του ΕΣΡ, καθώς και του ΠΔ, που αναφέρονται μεταξύ άλλων, στο σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, στην προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, καθώς και στην αποφυγή μετάδοσης πορνογραφικών και σκηνών βίας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ «στέλνει» και «προειδοποίηση» προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφέροντας: «Προειδοποιούμε ότι η παραβίαση των παραπάνω διατάξεων θα αντιμετωπιστεί με την επιβαλλόμενη αυστηρότητα και με ενδεχόμενη αλλαγή ώρας μετάδοσης των ψυχοφθόρων για την παιδική ηλικία και τη νεότητα εκπομπών αυτών. Παραβίαση που υποχρεωτικά λαμβάνεται αρνητικά υπόψη κατά τη χορήγηση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών (άρθρο 5 παρ. 4 του νόμου 2328)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ