Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Γ. Μαρίνος: «Μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση»

«Μόνο ένα καλά οργανωμένο κίνημα, που θα συνδυάζει τον αγώνα ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων των ΑΠΕ με τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, μπορεί να βάλει εμπόδια στο έγκλημα που συντελείται στα βουνά της Εύβοιας και να δώσει διέξοδο στη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός», τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, σε παρέμβασή του στη διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης - Αλιβερίου, όπου συζητήθηκε ο συντονισμός της δράσης για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας.

Κάτω από την πίεση που ασκούν σύλλογοι και φορείς της περιοχής για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην κατασκευή ενός γιγάντιου αιολικού πάρκου στα βουνά Κοτύλαια, Δίρφη και Ολυμπος της Κεντρικής Εύβοιας, που η κυβέρνηση έχει εντάξει στις «στρατηγικές επενδύσεις», η δημοτική αρχή Κύμης - Αλιβερίου προχώρησε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καλώντας τους δημάρχους Ερέτριας και Διρφύων - Μεσσαπίων, την περιφερειακή αρχή, καθώς επίσης τους βουλευτές Εύβοιας και εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής.

Συμμετείχαν επίσης οι Ασημίνα Καραμπέτσου, Χριστίνα Αβραμίδου και Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων, Ερέτριας και Καρύστου αντίστοιχα.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε συντονισμός της δράσης ανάμεσα στους τρεις δήμους και στους φορείς της περιοχής που δραστηριοποιούνται ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, με την αξιοποίηση κάθε μέσου, όπως η δικαστική οδός, η πίεση προς την κυβέρνηση αλλά και οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε καταρχάς ότι ο λαός της περιοχής θα πρέπει να αξιοποιήσει τη μεγάλη πείρα που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια, και να βαδίσει στον δρόμο της όλο και μεγαλύτερης αντίστασης.

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Καρύστου, τονίζοντας ότι στην πορεία καταστροφής της όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσαν την ίδια επιχειρηματολογία προκειμένου να υπερασπιστούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, εκφράζοντας τη στήριξή τους στη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων κ.λπ.

Πρόσθεσε ότι κάθε πολιτική δύναμη κρίνεται από τη στάση της απέναντι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για «απελευθέρωση» της Ενέργειας, από τη στάση της απέναντι στην «πράσινη» ανάπτυξη, όπου λίγα μονοπώλια θησαυρίζουν και ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση όταν όλοι μιλούν για έγκλημα αλλά αποσιωπούν τις αιτίες και τις ευθύνες που έχουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δίνει χρόνια τώρα τη μάχη απέναντι στις συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις, και θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «μόνο ένα καλά οργανωμένο κίνημα, που θα συνδυάζει τον αγώνα ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων των ΑΠΕ με τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, μπορεί να βάλει εμπόδια στο έγκλημα που συντελείται στα βουνά της Εύβοιας και να δώσει διέξοδο στη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός», συμπληρώνοντας ότι μία ξεκομμένη προσέγγιση αδυνατίζει τον ίδιο τον αγώνα. Επεσήμανε την ανάγκη ο αγώνας των φορέων και της τοπικής κοινωνίας να συμπεριλάβει και την πάλη για φτηνό ρεύμα για τον λαό, με αξιοποίηση όλων των πηγών, για παραγωγή Ενέργειας με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα και συνολικότερα για να ανοίξει μέσα από τη σύγκρουση ο δρόμος της ανατροπής της βαρβαρότητας που ζούμε.

«Επιχειρηματικό κέρδος και λαϊκή ευημερία δεν ταυτίζονται, όπως δεν ταυτίζεται και με την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Κέκης, δημοτικός σύμβουλος Κύμης - Αλιβερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πρόσθεσε ότι για να διαμορφωθεί η κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια σε Κεντρική και Νότια Εύβοια με τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, «έβαλαν το χεράκι τους» οι βουλευτές όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, και κλείνοντας τόνισε ότι «μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυνατό ΚΚΕ για να ακουστεί δυνατά το «Φτάνει πια» στην αντιλαϊκή πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» (2024-05-15 00:00:00.0)
«Ανεμος» αντίστασης στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας (2021-04-13 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στην Κάρυστο για τις ανεμογεννήτριες (2021-04-10 00:00:00.0)
Ανεμογεννήτριες; (2019-08-17 00:00:00.0)
Να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα απόβλητα από την Κεντρική Εύβοια (2011-02-03 00:00:00.0)
Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς για τους πληγέντες (2009-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ