Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Απεργούν στις 20 Οκτώβρη και ρίχνουν στα «σκουπίδια» το αντιδραστικό «νέο ΕΣΥ»

Μαχητική κινητοποίηση χτες στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

Την πανυγειονομική απεργία και στάση εργασίας στην Αττική την Πέμπτη 20 Οκτώβρη ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με δράσεις που αναπτύσσουν καθημερινά μέσα στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ξεδιπλώνοντας τις διεκδικήσεις τους.

Οι υγειονομικοί αντιδρούν στο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με το οποίο επιχειρείται να διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει στο δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, να καταργηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Επίσης, στον αντίποδα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που μεταξύ άλλων θεσμοθετεί τον λεγόμενο «προσωπικό γιατρό» και προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και αύξηση των πληρωμών των ασθενών, απαιτούν ουσιαστική αναβάθμιση της ΠΦΥ, με προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κ.ο.κ.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, ανάκληση των διώξεων σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ και άλλων συνδικαλιστών.

Από τη συγκέντρωση στο «Γεννηματάς»
Από τη συγκέντρωση στο «Γεννηματάς»
«Επόμενος σταθμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη», σημειώνουν οι υγειονομικοί, με στόχο στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας να παραμείνει τη μέρα της απεργίας μόνο το προσωπικό ασφαλείας, διεκδικώντας, μαζί με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις επικουρικών και συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των επιδομάτων που έχουν κοπεί κ.ο.κ.

Εργαζόμενοι στο «Γεννηματάς»: Εγκαίνια σε Τμήματα χωρίς προσωπικό

Χθες, δεκάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» έδωσαν μαχητικό «παρών» στην αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ανακαινισμένου ΤΕΠ, υλοποιώντας απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Η κυβέρνηση «ευχαρίστησε» για μια ακόμα φορά τους «ήρωές μας υγειονομικούς» με την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, παρεμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στον χώρο των εγκαινίων, ακόμα και εκείνους που εργάζονται στα Επείγοντα. Τους υγειονομικούς που, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά, με απανωτές βάρδιες και ρεπό, μόνο το 2021 εξέτασαν πάνω από 80.000 άτομα και πάνω από 55.000 ασθενείς το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο» είναι μερικά από τα σύνθημα που αντιπαρέταξαν στα εγκαίνια ντουβαριών χωρίς μόνιμο προσωπικό, που χρηματοδότησε γνωστό «ευεργετικό» ίδρυμα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με στόχο όπως αναφέρει «την αύξηση της αποδοτικότητας του νοσοκομείου»...

«Αλήθεια, μπορούν άραγε οι τοίχοι να εξετάσουν τους ασθενείς;» είναι το ερώτημα που απηύθυναν εργαζόμενοι απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που επιμένει στην πολιτική των προσλήψεων με το σταγονόμετρο οι οποίες δεν επαρκούν καν για την αναπλήρωση των συνταξιοδοτήσεων - για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις ούτε λόγος να γίνεται.

«Προσπαθώντας να δίνουμε κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στη χώρα μας υπό τόσο αντίξοες συνθήκες, ανοίγοντας τις προκηρύξεις κάνουμε βήματα μεγάλα. Κάποιοι σε αυτήν τη διαδρομή μας δεν έχουν θέση, όπως αυτοί με τις ντουντούκες», ήταν η προκλητική δήλωση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.

«Ούτε χωράμε, ούτε θέλουμε να χωρέσουμε στη διαδρομή σας, στη διαδρομή των 33.000 νεκρών COVID, της υποβάθμισης, της ιδιωτικοποίησης και παράδοσης του δημόσιου συστήματος Υγείας στους επιχειρηματικούς ομίλους», ήταν η απάντηση των αγωνιζόμενων υγειονομικών που έδωσε η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος, μέλος του ΔΣ και της ΕΙΝΑΠ, συνεχίζοντας: «Ούτε κι εσείς χωράτε στη δική μας διαδρομή, που περιλαμβάνει την πάλη για ένα ΕΣΥ αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, όπου ο λαός θα απολαμβάνει παροχές Υγείας υψηλού επιπέδου. Δεν χωρά η πολιτική η δική σας, ούτε των προηγούμενων κυβερνήσεων στα νοσοκομεία μας, στα νοσοκομεία που πλήρωσαν και ανήκουν στους εργάτες, στην αγροτιά, στους συνταξιούχους, στη νεολαία. Δεν τα παραδίδουμε στα χέρια σας. Μένουμε εδώ να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια την υγεία του λαού μας».

Σύσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Βόρειας Ελλάδας και η οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης που πρέπει να δώσουν, με πρώτο κεντρικό απεργιακό σταθμό την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και κλιμάκωση με την απεργία στις 9 Νοέμβρη, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Αποφασίστηκε να οργανωθούν μαζικές κινητοποιήσεις στις 20/10, με κατά τόπους συγκεντρώσεις μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.

Στη σύσκεψη των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Ενώσεις Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μέσα από την πλούσια συζήτηση για την κατάσταση συνολικά στο ΕΣΥ, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους νομούς, με την υποστελέχωση να είναι στο «κόκκινο». Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς, με την οριακή λειτουργία ολόκληρων κλινικών και τμημάτων. Οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό, για να καλυφθούν όπως - όπως τα κενά. Οι χαμηλές απολαβές των γιατρών, που παραμένουν καθηλωμένες γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Αναδείχθηκε ότι όλα αυτά οδηγούν σε σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση και σε κύμα παραιτήσεων γιατρών.

Επίσης, συζητήθηκε το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προωθεί την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, και αναδείχθηκε ότι αποτελεί ένα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ. Οπως αναφέρθηκε, αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί, ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες Υγείας και να μπορούν να διαβιούν με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, με παροχές αλλά και χρόνο για ξεκούραση και συνέχιση της εκπαίδευσης, προχωρά το «άνοιγμα» προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα οδηγήσει στην αποσπασματική κάλυψη των τεράστιων αναγκών, στην παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών και στην πλήρη διάλυση του ημερήσιου χρόνου εργασίας των γιατρών.

Συζητήθηκε η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας (που θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, αυξήσεις στην αποζημίωση των εφημεριών και αυτοτελή φορολόγησή τους, στις άδειες, στο ωράριο και στις σχέσεις εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ, κάλυψη αστικής ευθύνης κ.λπ.) και τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή.

Οπως σημειώθηκε, δίνουν διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 9/11 και αν δεν κάνει πράξη αυτά που διεκδικούν, θα προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (επισχέσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις).

Επιπλέον, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινή δράση - κινητοποίηση των Ενώσεων της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη στις 28/11, τη μέρα που δικάζεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Α. Ρέτζιου, με τον «νόμο Χρυσοχοΐδη», δηλαδή τον νόμο που περιορίζει τις διαδηλώσεις.

Διοίκηση ΠαΓΝΗ: Παίρνει πίσω την απόφαση για περικοπές θέρμανσης και φωτισμού

Μετά την άμεση αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, η διοίκηση του νοσοκομείου αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφασή της για κλείσιμο της θέρμανσης στις κλινικές τις βραδινές ώρες και μείωση του φωτισμού καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος, επικαλούμενη τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Η δημοσιοποίηση του θέματος από το Σωματείο Εργαζομένων και το μήνυμα «δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο ασθενείς κι εργαζόμενοι» ανάγκασαν την περασμένη Παρασκευή τη διοίκηση του ΠαΓΝΗ να «διευκρινίσει» ότι «θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις 17/10 έως τις 28/10, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μέτρηση αναλώσεων ρεύματος και πετρελαίου (...) καμία έκπτωση στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση του κτιρίου κατά τους χειμερινούς μήνες».

«Η αδιαλλαξία διοικητών, υπουργείων μπορεί να σπάσει όταν συναντά καθολική κατακραυγή των εργαζομένων. Αποδεικνύει ότι δεν είναι παντοδύναμοι», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης, καλώντας τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο το Σωματείο, για να δυναμώσει κι άλλο η πίεση σε κυβέρνηση και διοίκηση.

«Η διοίκηση του Σωματείου μας, με προτεραιότητα το δίκιο και το συμφέρον του συνόλου των ασθενών και των εργαζομένων, κατάφερε να ακυρώσει μια κατάπτυστη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου που ήλπιζε να περάσει "στα ψιλά"», τονίζει ο Δ. Βρύσαλης, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα με την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία εργαζομένων του νομού, σήμερα Πέμπτη στις 2.30 μ.μ., στο γραφείο του συλλόγου (ΠαΓΝΗ), προκειμένου να οργανωθεί κοινή και ενιαία απάντηση υγειονομικών και του υπόλοιπου λαού στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ