Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιχείρηση ξεπλύματος ευθυνών Frontex, ΕΕ και κυβερνήσεων για τις τραγωδίες των προσφύγων

Το δράμα των μεταναστών συνεχίζεται (από το πρόσφατο ναυάγιο στα Κύθηρα)

Eurokinissi

Το δράμα των μεταναστών συνεχίζεται (από το πρόσφατο ναυάγιο στα Κύθηρα)
Σε κοκορομαχία ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 18/10, κατά την οποία με πλειοψηφία 345 ευρωβουλευτών απορρίφθηκε η χορήγηση απαλλαγής στη Frontex για την οικονομική διαχείριση του 2020, 284 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της χορήγησης απαλλαγής και 8 απείχαν. Η συζήτηση έγινε στη βάση του πορίσματος της Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για κακοδιαχείριση και επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πανηγύρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να τον κατηγορεί, διά του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, ότι πολεμά τη Frontex γιατί πιστεύει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά της.

«Ο παραπλανητικός "καβγάς" ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ψήφο τους σχετικά με την απαλλαγή από το Ευρωκοινοβούλιο της Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της, είναι υποκριτικός και επιχειρεί να κρύψει την ουσία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι «όλη η κοκορομαχία τους περιορίζεται στην ψήφο περί της απαλλαγής για τα οικονομικά και όχι μόνο σκάνδαλα της Frontex και αφήνει στο απυρόβλητο το ψήφισμα σχετικά με τη λειτουργία της Frontex, που συνοδεύει την απόφαση περί μη απαλλαγής». Προσθέτει δε ότι «το εν λόγω ψήφισμα, που αποτυπώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα και την κατασταλτική αποστολή της Frontex, το ψήφισαν και με τα δύο χέρια τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε» και ότι «αθωώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εκμετάλλευση, και ευθύνεται για τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Επιχειρεί να ξεπλύνει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και της ίδιας της Frontex, των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων για τα ναυάγια χιλιάδων προσφύγων στη θάλασσα και τις τραγωδίες στη στεριά με εκατόμβες νεκρών, τις απαράδεκτες επαναπροωθήσεις. Γεγονότα που ομολογούνται σε πορίσματα ακόμα και ευρωενωσιακών οργανισμών, όπως η OLAF.

Το ψήφισμα επίσης βγάζει λάδι την εργαλειοποίηση του Προσφυγικού από την πλευρά της αστικής τάξης της Τουρκίας, για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στον ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη, εργαλειοποίηση που οδηγεί στην απάνθρωπη μεταχείριση των κατατρεγμένων, με νωπές τις εικόνες ντροπής των 92 ξεγυμνωμένων προσφύγων.

Το ψήφισμα υμνεί την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί και η σημερινή της ΝΔ, και η οποία αποτελεί το έδαφος για την εργαλειοποίηση, τις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις, τη δράση των διακινητών. Καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες ότι η Frontex μπορεί να "καθαγιαστεί" με την αλλαγή του επικεφαλής της και με προσλήψεις...».

Και καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτουν επίσης το κύριο, ότι η Frontex έχει αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων και μάλιστα με ολοένα και πιο αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους και αποτελώντας πηγή σοβαρών κινδύνων, με μεγάλες διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που τα εκχωρούν.

Οι λαοί να δυναμώσουν τον αυτοτελή αγώνα τους ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννά τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά, ενάντια στην ΕΕ, στις αστικές κυβερνήσεις και στους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς. Με τη μαχητική δράση και τις πρωτοβουλίες τους να γίνουν ασπίδα για τη ζωή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ξεριζωμένων ανθρώπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ