Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-- Ποια είναι τα διάφορα φορολογικά έντυπα που πρέπει, κατά περίπτωση, να συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους;

Το Ε1 είναι το βασικό έντυπο και αφορά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Υποβάλλεται από όλους τους φορολογούμενους.

Το Ε1Α αφορά, όπως και το Ε1, τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αλλά είναι σχετικά απλοποιημένο και περιέχει λιγότερους κωδικούς. Υποβάλλεται αντί για το Ε1 αποκλειστικά και μόνο από μισθωτούς και συνταξιούχους και με την προϋπόθεση ότι περιέχονται οι κωδικοί με τα στοιχεία που τους αφορούν και ζητούνται από την Εφορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποβληθεί το Ε1.

Το Ε2 που αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων και υποβάλλεται μόνο από φορολογούμενους που έχουν να δηλώσουν τέτοια εισοδήματα.

Το Ε3 με τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι συνοδευτικό έντυπο του Ε1. Υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το Ε9 που αφορά τα ακίνητα του φορολογούμενου. Υποβάλλεται σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής της ακίνητης περιουσίας καθώς και από αυτούς που υποβάλουν δήλωση εισοδήματος (Ε1 ή Ε1Α) για πρώτη φορά.

Το Ε14 υποβάλλεται από τραγουδιστές και καλλιτέχνες που φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια.

Το Ε15 υποβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αποδέχονται τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους με βάση τις δαπάνες τους, καθώς και από τους καλλιτέχνες και τραγουδιστές που δεν αποδέχονται τα αντικειμενικά κριτήρια.

-- Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων;

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους λήγουν από τις 7 Μάη μέχρι και 4 Ιούνη ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών συνιστά στους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους νωρίτερα και να μην περιμένουν τις παραπάνω καταληκτικές προθεσμίες.

  • Για τα γεωργικά εισοδήματα το αργότερο από 1 μέχρι 15 Απρίλη ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τις 16 Απρίλη μέχρι και τις 30 Απρίλη.
  • Για τους κατοίκους εξωτερικού που έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα και για τους κατοίκους Ελλάδας με εισοδήματα από το εξωτερικό ισχύουν οι ίδιες προθεσμίες με τους μισθωτούς και συνταξιούχους (7 Μάη - 4 Ιούνη).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ