Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μια μεγάλη διαδήλωση που γέμισε το κέντρο της Αθήνας με τα πανό και τα συνθήματά της, έστειλε την περασμένη Τετάρτη σαφές και δυνατό μήνυμα: «Στο κρύο και στην πείνα καμιά προσαρμογή, να μάθουν τι σημαίνει αγώνας και οργή».

Η απεργία κατέγραψε σημαντική συμμετοχή σε πολλούς χώρους δουλειάς, κόντρα στις εργοδοτικές απειλές και εκβιασμούς, στις δικαστικές αποφάσεις ποινικοποίησης του αγώνα, στα εμπόδια που υψώνουν οι αντεργατικοί νόμοι. Η συγκέντρωση και η πορεία κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, με χιλιάδες διαδηλωτές να ξεκαθαρίζουν πως δεν δέχονται «να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι», να «προσαρμοστούν» στην ενεργειακή φτώχεια, στη ζωή με επιδόματα - ψίχουλα και να θέτουν επιτακτικά στο προσκήνιο τα αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ρεύμα, Ενέργεια και τρόφιμα φθηνά για τον λαό, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τα συνθήματα εκατοντάδων εργατικών σωματείων, φορέων επαγγελματιών, συλλόγων γυναικών και φοιτητών ακούστηκαν καθαρά καλώντας τον λαό να στρέψει τα βέλη της οργής και της αγανάκτησής του ενάντια σε όσους τον «νουθετούν» να έχει μονίμως σκυμμένο το κεφάλι και να πληρώνει αγόγγυστα τα «σπασμένα» είτε της κρίσης είτε της ανάπτυξης των κερδών των επιχειρηματικών κολοσσών.

«Λαέ που σε τσακίζουν άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς σε κάθε εργοδοσία»: Το σύνθημα στο οποίο ενώθηκαν χιλιάδες φωνές έδωσε τον τόνο της απεργιακής κινητοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη σωματεία και φορείς μεταφέρουν το ελπιδοφόρο μήνυμα στους χώρους τους και δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες. Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους στην κατεύθυνση που έχει ήδη χαράξει η επιτυχημένη απεργιακή μάχη, για να μην «προσαρμοστούν» οι ανάγκες του λαού στα ασφυκτικά περιορισμένα μέτρα που θέτουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησαν η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Ν. Αττικής, ο Σπύρος Μαρίνης, γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο «Θριάσιο Νοσοκομείο» και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο Σύνταγμα, όπου κατευθύνθηκε η πορεία, μίλησαν ο Γιώργος Κάζας, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα (βλ. σελ. 26), ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) (βλ. σελ. 26), και η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο «Ριζοσπάστης» δίνοντας συνέχεια στο απεργιακό ρεπορτάζ δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες του Σπ. Μαρίνη και της Ντίνας Γκογκάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ