Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» με εκπαίδευση, όπλα και χρήματα στο Κίεβο

Την έναρξη της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine - EUMAM Ukraine) αποφάσισε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Επισήμως, στόχος της είναι «να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να τους επιτρέψει να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», άρα με ανακατάληψη εδαφών.

Παραπέρα, η EUMAM Ukraine θα παρέχει «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών - μελών της ΕΕ».

Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 16 εκατ. ευρώ, για «στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την EUMAM Ukraine». Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, όλα αποφασίστηκαν με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Ουκρανίας και θα χρηματοδοτήσουν την παροχή από τα κράτη - μέλη «πυρομαχικών, στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών σχεδιασμένων να παρέχουν θανατηφόρα δύναμη». Επίσης, τη «μεταφορά, φύλαξη, συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού που χρηματοδοτείται από το πακέτο βοήθειας», το οποίο θα έχει διάρκεια 24 μηνών «και προστίθεται στις διαδοχικές συνεισφορές της ΕΕ για την Ουκρανία», οι οποίες «πλέον ανέρχονται σε περισσότερα από 3,1 δισ. ευρώ» όπως τονίζεται από πλευράς ΕΕ, που επιμένει ότι θα συνεχίσει να παρέχει στην κυβέρνηση Ζελένσκι «στρατιωτική, οικονομική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», προδιαγράφοντας τη συνέχιση και κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Παραπέρα, αποφασίστηκε να απευθυνθεί πρόσκληση την Βρετανία να μετάσχει στο σχέδιο δράσης «Στρατιωτική Κινητικότητα» της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» της ΕΕ (PESCO - χαρακτηρίζεται πυλώνας της «αμυντικής» πολιτικής της ΕΕ, για την ανάπτυξη από κοινού των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους).

Ειδικά το «PESCO Military Mobility» ορίζεται ως «μια πολιτική - στρατηγική πλατφόρμα που στοχεύει στην απλοποίηση και τυποποίηση των εθνικών διασυνοριακών διαδικασιών στρατιωτικών μεταφορών. Επιτρέπει την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων σε ολόκληρη την ΕΕ, οδικώς, σιδηροδρομικώς, διά θαλάσσης ή αεροπορικώς». Πριν τη Βρετανία εντάχθηκαν το 2021 στο σχέδιο δράσης Καναδάς, Νορβηγία και ΗΠΑ.

Αλλωστε, το Ουκρανικό «απέδειξε περαιτέρω ότι η δυνατότητα μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας. Η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με βασικούς εταίρους είναι ζωτικής σημασίας», ενώ «η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία ακόμα απόδειξη της σημασίας αυτού του προγράμματος. Η διασφάλιση της γρήγορης κίνησης και της ασφαλούς μεταφοράς ενόπλων δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, ιδίως τώρα που παρέχουμε επείγουσα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», τόνισε σχετικά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρ. Σούνακ ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα ναυπηγήσει άλλες πέντε φρεγάτες τύπου 26" - πέραν των τριών υπό κατασκευή - για το Πολεμικό Ναυτικό της, λόγω της «αυξανόμενης ρωσικής απειλής».

Τη δέσμευση για συμμετοχή στα νέα δολοφονικά σχέδια επανέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Εστίασε στην «ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που αφορούν την παραγωγή αμυντικού υλικού» και οι οποίες «θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Αναφορικά με τη στρατιωτική κινητικότητα, υπογράμμισε τη «σπουδαιότητά» της «ως φορέα αντιμετώπισης διεθνών κρίσεων και επειγουσών καταστάσεων, που πρόκειται να αναδείξει τον ρόλο της ΕΕ ως φορέα αποκατάστασης της ειρήνης, αλλά και ως διεθνούς παρόχου ασφαλείας», όπως λέγονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο.

Τέλος, στη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ολέξι Ρέσνικοφ, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά για τη «στήριξη» της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ