Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα στήριξη του σωματειακού αθλητισμού

Σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης, αλλά και της εφαρμογής των μέτρων «εξοικονόμησης Ενέργειας», και καλεί τον λαό να παλέψει για το δικαίωμα στην άθληση

Τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης και της εφαρμογής των μέτρων «εξοικονόμησης Ενέργειας» αναδεικνύει η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και καλεί τον λαό να παλέψει για αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος και την ανάγκη να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν για όλους, καθώς και να καταργηθεί η απόφαση για χαράτσι ανά αθλητή στο Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

Σε ανακοίνωσή της στηλιτεύει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) συνεχίζει τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, «δίνοντας ψίχουλα μέσω της ΓΓΑ στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, και οδηγεί τα αθλητικά σωματεία ακόμα και σε αύξηση των μηνιαίων συνδρομών προκειμένου να λειτουργούν τα τμήματα». Σημειώνει δε ότι στα οικονομικά προβλήματα των αθλητικών σωματείων, που γενικεύτηκαν μέσα στην πανδημία, προστίθενται μια σειρά ακόμα προβλήματα, δημιουργώντας «εκρηκτικό μείγμα».

Ενδεικτικά αναφέρει περιπτώσεις που έγιναν γνωστές τον τελευταίο μήνα στη Θεσσαλονίκη, όπως: «Για πρώτη φορά στα 16 χρόνια λειτουργίας του, κλείνουν για τον χειμώνα οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Νεάπολης - Συκέων, λόγω του ενεργειακού κόστους.

Στο πολυδιαφημισμένο Ποσειδώνιο, όπου πριν λίγους μήνες παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός για να εγκαινιάσει τη συντήρηση των γηπέδων μπάσκετ, οι αθλούμενοι "μαθαίνουν" να παίζουν χωρίς φως, μιας και η νύχτα είναι μεγάλη!

Επίσης, πριν λίγες μέρες ο αγώνας των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων Πεύκων Θεσσαλονίκης και Ελπίδας Συκεών δεν ξεκίνησε καν, καθώς οι προβολείς του γηπέδου δεν άναψαν, λόγω των μέτρων για "εξοικονόμηση Ενέργειας".

Λόγω της "εξοικονόμησης Ενέργειας", που έχει οριστεί για τους δήμους στο 10%, ο προγραμματισμός αγώνων γίνεται πλέον με το φως της ημέρας, ενώ οι προπονήσεις στα γήπεδα μόνο με τους μισούς προβολείς».

Σε αυτά προσθέτει και την κατάσταση των υποδομών, όπως αποκαλύφθηκε με τις φθινοπωρινές νεροποντές: «Από τη μια το υπόγειο και το ισόγειο του Παλαί ντε Σπορ πλημμύρισαν και γέμισαν λάσπη, αποκαλύπτοντας την απουσία έργων συντήρησης. Και από την άλλη διακόπηκε ο αγώνας βόλεϊ της Β' Εθνικής κατηγορίας γυναικών μεταξύ της ΑΕΝ Αγίας Τριάδας και του Πειραματικού, που διεξαγόταν στο γυμναστήριο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Αγίου Θεράποντα».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «ήρθε και η Επιτροπή Διοίκησης του Καυταντζόγλειου Εθνικού Σταδίου να επιβάλει χαράτσι για την έκδοση κάρτας εισόδου αθλητή στο Στάδιο, που υπάγεται στη ΓΓ Αθλητισμού, από 5 έως 12 ευρώ τον μήνα, που φτάνει για όλο τον χρόνο στα 100 ευρώ».

«Η Επιτροπή Διοίκησης του Καυταντζόγλειου Εθνικού Σταδίου, ενώ θα έπρεπε να διεκδικεί από το αρμόδιο υπουργείο γενναία αύξηση των κονδυλίων για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, την αναβάθμισή τους και τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ζητά από τις λαϊκές οικογένειες να γίνουν οι χρηματοδότες του κατ' όνομα δημόσιου ΚΕΣ, τη στιγμή μάλιστα που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τις συνδρομές τους στα σωματεία, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες», επισημαίνει η Αθλητική Επιτροπή της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, για να συμπληρώσει: «Η απαράδεκτη αυτή λογική της ανταποδοτικότητας ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων αθλητικών χώρων, το να θεωρούνται οι αθλητές πελάτες και να γίνεται το δικαίωμα στον αθλητισμό πανάκριβο εμπόρευμα, το οποίο θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα».

Και καλεί τους προπονητές, τους αθλητές, τους παράγοντες των αθλητικών συλλόγων, τους αθλούμενους και τις οικογένειές τους «να μη δεχτούν να κάνουν προπόνηση σε συνθήκες Σιβηρίας, χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση, χωρίς τα αυτονόητα, όπως φως και καθαριότητα. Αυτά είναι υποχρέωση του κράτους και της ΓΓΑ, και χρειάζεται άμεσα να αυξήσει τους πόρους των προϋπολογισμών των ΕΑΚ για να αντεπεξέλθουν στον χειμώνα που έρχεται».

Με οργάνωση και διεκδίκηση να απαιτήσουν εδώ και τώρα: Αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος και την ανάγκη να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν για όλους. Να καταργηθεί η απόφαση για χαράτσια ανά αθλητή στο Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο. «Για να μπορέσει να μείνει ζωντανός ο αθλητικός σύλλογος, ο αθλητισμός στη χώρα μας», υπογραμμίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ