Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Διαμαρτυρίες με αιχμή τα μέτρα καραντίνας

Ενώ στις τοπικές εκλογές της Ταϊβάν επικράτησαν δυνάμεις που προκρίνουν «συνεννόηση» με το Πεκίνο

Διαμαρτυρίες με αφορμή τα μέτρα καραντίνας που συνεχίζουν να επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές για την πανδημία της COVID-19, αλλά και με αντικυβερνητικά συνθήματα, πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως Γουχάν, Πεκίνο και Σαγκάη, ενώ το επίκεντρο φαίνεται να είναι η Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης επαρχίας Σιντζιάνγκ.

Στην τελευταία, πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα σε πολυώροφη πολυκατοικία προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων, με πολλούς να καταγγέλλουν ότι τα μέτρα καραντίνας εμπόδισαν το έργο των διασωστών. Υπενθυμίζεται ότι η επαρχία της Σιντζιάνγκ αξιοποιείται ως ένα από τα μέτωπα της αντιπαράθεσης της Δύσης με το Πεκίνο, με κατηγορίες για καταπίεση των εκεί μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Να σημειωθεί ότι το BBC ανακοίνωσε πως ένας δημοσιογράφος του, που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη, συνελήφθη και «χτυπήθηκε από την αστυνομία». Εκπρόσωπος του βρετανικού δικτύου είπε μάλιστα ότι το BBC δεν έχει λάβει «καμία επίσημη εξήγηση ή συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέραν μιας δήλωσης δημόσιων λειτουργών, που τον άφησαν κατόπιν ελεύθερο, ότι τον συνέλαβαν για το καλό του, για να μη μολυνθεί (σ.σ. από κορονοϊό) εν μέσω του πλήθους».

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, υποστήριξε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα», σχολιάζοντας και την πυρκαγιά στην Ουρούμτσι.

Νίκη για το Κουομιντάγκ στην Ταϊβάν

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο χαιρέτισε με ικανοποίηση τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που έγιναν στην Ταϊβάν, όπου το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) σημείωσε πτώση ποσοστών, ενώ το Εθνικιστικό Κόμμα (Κουομιντάνγκ - KMT, προκρίνει τη «συνεννόηση» με το Πεκίνο) ανέκαμψε σημαντικά.

Οπως εκτίμησε το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν στην Κίνα, τα αποτελέσματα «αποκάλυψαν ότι η επικρατούσα κοινή γνώμη στο νησί είναι υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και μιας καλής ζωής». Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον λαό της Ταϊβάν για την προώθηση των ειρηνικών σχέσεων και θα αντιταχθεί σθεναρά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και στις ξένες παρεμβάσεις.

Η νυν Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, υπέβαλε την παραίτησή της από την ηγεσία του DPP, δηλώνοντας ότι «μπροστά σε αυτά τα αποτελέσματα, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική».

Το ΚΜΤ κέρδισε τον δήμο της Ταϊπέι, ενώ συνολικά πλέον πλειοψηφεί σε 13 από τις 21 πόλεις και νομούς. Το DPP πλειοψηφεί μόνο σε 5 πόλεις στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, τις λιγότερες από την ίδρυσή του το 1986.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ