Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Συγκλονιστικές καταθέσεις

Με τις καταθέσεις συγγενών θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι το 2019, με τους 104 νεκρούς, συνεχίστηκε χτες η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν 223 μάρτυρες, ενώ 21 είναι οι κατηγορούμενοι.

Ενδεικτική ήταν η κατάθεση μάρτυρα που περιέγραψε τι έζησαν οι δικοί του άνθρωποι στην πυρκαγιά στο Μάτι. Ο Π. Κωσταντακάκης, δικηγόρος που έχασε την μητέρα του, είπε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι κανείς να μη βιώσει αυτό που βιώσαμε. Να είσαι στο νεκροτομείο και να βιώνεις τη μυρωδιά της σαπίλας και του καμένου, για να ακούσουμε μετά ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι «ούτε ένα πτητικό μέσο δεν σηκώθηκε να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Η φωτιά έκανε 77 λεπτά να περάσει στο Μάτι. Ο κόσμος έμεινε απροστάτευτος, χωρίς καμία ενημέρωση και παραπληροφορημένος από αυτούς που είχαν ευθύνη να βοηθήσουν, να αποφύγουν το μοιραίο». Αναφέρθηκε στους μπλοκαρισμένους δρόμους που εγκλώβισαν πολύ κόσμο, με ευθύνη των αρχών, και ότι οι αρμόδιοι και κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν από νωρίς ότι στο Μάτι υπήρχαν νεκροί.

Η Π. Τσάμπρου έχασε τον πατέρα της, ο οποίος κάηκε στο αυτοκίνητό του, 100 μέτρα από το σπίτι τους στον Νέο Βουτζά. Και ο Ν. Τσάμπρος, γιος του θύματος, περιέγραψε πώς κατάφερε μαζί με την μητέρα του και τον παππού του, 92 ετών, να γλιτώσουν, ωστόσο ο πατέρας του εγκλωβίστηκε και κάηκε μαζί με άλλους γείτονες. Η Μ. Τσάμπρου, χήρα του θύματος, είπε: «Εμείς ζούμε από θαύμα. Ολοι οι υπόλοιποι πίσω μας και μπροστά μας είναι καμένοι. 6 άτομα στη γειτονιά μας. Κάηκαν ζωντανοί. Πώς είναι δυνατόν το κράτος να μη μας προστατέψει; Να μη μας ειδοποιήσει;».

Τέλος, η Μ. Φύτρου, η οποία έχασε τον αδερφό της και τα δύο ανίψια της, επίσης κατέθεσε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και ότι ο αδερφός της ήταν κι αυτός ανάμεσα στους εγκλωβισμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ