Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και της διεκδίκησης
  • Πάνω από 100 οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετέχουν, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη
  • Πρόεδροι συλλόγων εξηγούν τη σημασία της συμμετοχής στη Συνάντηση

Περισσότεροι από 100 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα θα βρεθούν το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. «Πρόκειται για ιστορική στιγμή για το φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας», σημειώνει το ΜΑΣ και προσθέτει ότι «η συμμετοχή πάνω από 100 συλλόγων είναι χαστούκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει τους φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνει την καταστολή και την τρομοκρατία! Είναι μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και της διεκδίκησης!».

Η Συνάντηση, με σύνθημα «Συντονιζόμαστε πανελλαδικά - Αγωνιζόμαστε συλλογικά! ΣπουδάΖΟΥΜΕ με δικαιώματα», πραγματοποιείται το Σάββατο, από τις 12 μ., στην Πανεπιστημιούπολη 2 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα), στο Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου του Κτιρίου Α. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν συναυλία και πάρτι.

Φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα συζητούν για την αγωνιστική ανασυγκρότηση και τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, την οργάνωσή του σε πανελλαδικό επίπεδο. Το ΜΑΣ ξεχωρίζει ιδιαίτερα τη συμμετοχή συλλόγων από σχολές όπου οι φοιτητές και φοιτήτριες είναι αντιμέτωποι με ειδικότερες πλευρές της επίθεσης στις σπουδές.

***

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στην παρουσία δεκάδων συλλόγων καθηγητικών σχολών, που θα συζητήσουν για την ανάγκη συντονισμού της δράσης τους ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία τους στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, πατώντας σε νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων. Η παιδαγωγική επάρκεια έως τώρα παρεχόταν μέσα στο πτυχίο, διασφαλίζοντας ότι κάποιος έχει τα τυπικά τουλάχιστον προσόντα για να διδάξει στη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών μας, μεγαλύτερα εμπόδια στο να μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Η παιδαγωγική επάρκεια γίνεται άλλο ένα "προσόν" που πρέπει να κυνηγήσουμε για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να διοριστούμε, μαζί με τα πανάκριβα μεταπτυχιακά των οποίων η κυβέρνηση με νέα εγκύκλιο γενικεύει τα δίδακτρα! Την ίδια στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να μπορούμε να αποκτούμε την παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο, την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά στην Εκπαίδευση, η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών τόσο των φοιτητών όσο και των μαθητών», σημειώνει η Χρύσα Λεμπέση Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ. Μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση τονίζει πως «ειδικά η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων καθηγητικών σχολών μπορεί να δώσει ώθηση στην προσπάθεια κοινού συντονισμού και δράσης ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συγκεκριμένο σχέδιο για τη συνέχιση του αγώνα μας, γιατί θα κάνουμε ξεκάθαρο για άλλη μια φορά ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την πετσοκομμένη γνώση, με την υποβάθμιση των πτυχίων μας».

Ολοι σχεδόν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση, που αποκτά μία ξεχωριστή σημασία στον απόηχο και όσων έχουν έρθει το προηγούμενο διάστημα στη δημοσιότητα και τα οποία επιβεβαίωσαν τις διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις τους. «Οταν τα φώτα της δημοσιότητας για αυτά τα απαράδεκτα περιστατικά σβήνουν, εμείς οι εστιακοί συνεχίζουμε να ζούμε στις ίδιες απάνθρωπες συνθήκες! Να παλεύουμε με χαλασμένα πλυντήρια και σκουριασμένες σωληνώσεις. Να συγκατοικούμε με ζωύφια. Να περιμένουμε ολόκληρους μήνες για συντήρηση ή αντικατάσταση σε οτιδήποτε χαλάσει (...) Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας και της παράδοσης των Εστιών σε εργολάβους. Αυτή είναι η κατάσταση που στον έναν ή στον άλλο βαθμό αντιμετωπίζουν όλες οι Εστίες της χώρας!», τονίζει ο Θωμάς Καραγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ. και προσθέτει: «Δίνουμε ραντεβού στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ στις 3 Δεκέμβρη στην Αθήνα για να αποφασίσουμε τις κοινές μας διεκδικήσεις και να ενωθούμε οι εστιακοί όλης της χώρας! Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη θα είμαστε όλοι εκεί!».

Παράλληλα θα δώσουν το «παρών» στην Πανελλαδική Συνάντηση Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, που δίνουν τη μάχη στο πλάι των υγειονομικών, των σωματείων, των φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. «Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Υγείας», δηλώνει η Μαρίτα Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών, και συμπληρώνει: «Η πείρα μας από τα προηγούμενα χρόνια μάς δείχνει πως ο πανελλαδικός συντονισμός της δράσης μας κάνει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας πιο δυνατούς! Ετσι επιστρέψαμε στις κλινικές μας και γίναμε "φοιτητές ξανά", έτσι "παγώσαμε" πέρυσι το Foundation Year. Γι' αυτό, καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες κάθε Ιατρικής Σχολής να συμμετάσχουν στη φετινή Συνάντηση του ΜΑΣ, ώστε να οργανώσουμε τον αγώνα μας για σπουδές και εργασία με δικαιώματα! Οι φοιτητές Ιατρικής της Αθήνας, του ΑΠΘ, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Λάρισας θα είμαστε εκεί!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ