Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλο ενδιαφέρον στην ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η ημερίδα με θέμα «100 χρόνια από την ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή», που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανακοίνωσε τη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, στις 28 Γενάρη, στο Παλαί ντε Σπορ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τη συναυλία - αφιέρωμα στο έργο του Απόστολου Καλδάρα για τη Μικρά Ασία, με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ασπασία Στρατηγού και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Στην ημερίδα μίλησαν ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας - συγγραφέας, ο Γιώργος Χρανιώτης, ιστορικός, διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, και ο Κώστας Τζιάρας, ιστορικός, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Ο Κώστας Σκολαρίκος αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα για τις αιτίες και τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας, την επίδρασή της στην ταξική πάλη στην Ελλάδα. Οπως είπε, «οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου καπιταλισμού (...) Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιος πόλεμος από τη σκοπιά των αστικών τάξεων ούτε και εθνική ενότητα επειδή υπάρχουν κοινή γλώσσα και κοινά σύνορα. Μόνο οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις διεξάγουν δίκαιο πόλεμο όταν αγωνίζονται ενάντια στην ξενική επέμβαση και κατοχή, δίχως να υποτάσσονται στην αστική τάξη και τους συμμάχους της που προστατεύουν τη δική τους "πατρίδα", δηλαδή την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής. Κυρίως όταν παλεύουν για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά την ταξική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Κατέληξε λέγοντας ότι «αντί οι λαοί να φοβούνται από την αστική προπαγάνδα, να ακολουθούν τους εκμεταλλευτές τους και να στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλον, πρέπει να φοβίσουν τις καπιταλιστικές εξουσίες ότι ένας ενδεχόμενος νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος θα επιταχύνει την ανατροπή τους».

Ο Γιώργος Μαργαρίτης αναφέρθηκε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο 1919 - 1922 και την εποχή του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν ο διχασμός βρίσκεται στη ρίζα της καταστροφής», όπως θεωρεί η κρατούσα «επίσημη» αφήγηση για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, «τότε αυτός δεν αφορά τις αόρατες διαφορές στο επίπεδο της αστικής τάξης, αλλά τη βαθιά αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας στις στρατηγικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης».

Ο Γιώργος Χρανιώτης αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ήττα της καπιταλιστικής εξουσίας και την κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση. Και ειδικότερα στο κίνημα των παλιών πολεμιστών, τη δεκαετία του 1920, «ένα από τα πιο παραμελημένα λαϊκά κινήματα του ελληνικού Μεσοπολέμου».

Ο Κώστας Τζιάρας μίλησε για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, την αστική στρατηγική και τη δράση των κομμουνιστών, τονίζοντας ότι «η πάλη κατά των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ γηγενών και προσφύγων που καλλιεργούσε η αστική τάξη, και η πρόταξη της ενότητας σε βάση ταξική είχε αποφασιστική σημασία στη σφυρηλάτηση των δεσμών της φτωχολογιάς των προσφύγων με το ΚΚΕ, δεσμών που ατσαλώθηκαν στις μεγάλες μάχες του 20ού αιώνα».

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από την ημερίδα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ