Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
TOYΡKIA - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ
Διεργασίες και αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, καθώς και παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων, εντείνει η απόφαση καταδίκης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για «προσβολή αξιωματούχων», με ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που εκλέχθηκε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης «εκθρονίζοντας» το κυβερνών ΑΚΡ από έναν κομβικό δήμο, όπου πλειοψηφούσε επί πάρα πολλά χρόνια, ανερχόμενο στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού αντιπολιτευόμενου CHP και προβαλλόμενος ως ένας από τους «καταλληλότερους» υποψήφιους αντιπάλους του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καταδικάστηκε για «προσβολή αξιωματούχων» επειδή το 2019 είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» - απαντώντας σε αντίστοιχο χαρακτηρισμό - αξιωματούχους που εμπλέκονταν στην αρχική ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος που τον είχε αναδείξει επικεφαλής του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Την Πέμπτη έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχαν και 6 από τα μεγαλύτερα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, που εδώ και μήνες μελετούν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους, παζαρεύοντας ακόμα και κοινή κάθοδο στις εκλογές: Το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο IYI, τα σχετικά νεοσύστατα «κεντρώα» (προερχόμενα από διασπάσεις του ΑΚΡ) DEVA και Κόμμα του Μέλλοντος (GP), το ισλαμιστικό «Κόμμα Ευδαιμονίας» (SP), το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP). Ο ίδιος ο Ιμάμογλου κάλεσε τους κατοίκους της πόλης σε «ενότητα και αλληλεγγύη», αναφέροντας ότι «αυτή η ανούσια και παράνομη τιμωρία που μου επιβλήθηκε» είναι «ανταμοιβή για την επιτυχία μου». Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την απόφαση «πλήγμα της Δικαιοσύνης στο έθνος» και διαμήνυσαν ότι «ξεκινάει ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Ολα αυτά ενώ ο εισαγγελέας της υπόθεσης, Φ. Οκουντάν, φερόταν έτοιμος να ασκήσει έφεση κατά της ποινής φυλάκισης του Ιμάμογλου, με το σκεπτικό ότι «περιείχε ζητήματα αντίθετα με τη διαδικασία και τον νόμο» και ότι η ποινή του είναι μικρή...

Στις διεργασίες στην Τουρκία έσπευσαν να παρέμβουν ΗΠΑ και ΕΕ, αξιοποιώντας τις γνωστές υποκριτικές επικλήσεις στην «ελευθερία έκφρασης» και τη «δικαστική ανεξαρτησία».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, μίλησε για «μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία» και για «πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος της χώρας, η οποία υπονομεύει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη του εκλογικού πλαισίου».

Ο δε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ν. Πράις, εξέφρασε «βαθύ προβληματισμό και απογοήτευση» για την καταδίκη «με βάση τους νόμους περί εξύβρισης που στοχεύουν να περιορίσουν την άσκηση της ελεύθερης έκφρασης» και ανησυχία «για τις συνεχόμενες κατηγορίες στους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, στα μέσα ενημέρωσης, στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην Τουρκία και την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ