Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Εισαγγελική έρευνα για τηλε-σκουπίδια
  • Συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης και στο ΕΣΡ
  • Να διακοπεί η λειτουργία του «Bar» και να καταργηθούν όλες οι αντίστοιχου περιεχομένου εκπομπές ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Γαλατσίου

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών έγινε χτες με βάση δημοσιεύματα του Τύπου για τις σκουπιδο-εκπομπές «Bar» και «Big Brother». Εν τω μεταξύ μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει, εκτός ημερήσιας διάταξης σήμερα αναμένεται να τεθεί θέμα συζήτησης και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ως γνωστό, στην περασμένη συνεδρίασή του το ΕΣΡ είχε αποφασίσει την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας κατά των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ. Με χτεσινή, επίσης, ανοιχτή επιστολή της η Συντονιστική Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου κατά της εκπομπής «Bar» του MEGA ζητά να διακοπεί η λειτουργία του «Bar» στο Γαλάτσι και να καταργηθούν όλες οι αντίστοιχες περιεχομένου εκπομπές.

Ποινική προκαταρκτική εξέταση διέταξε, χτες, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τα τηλε-σκουπίδια «Μπαρ» του MEGA και «Μπιγκ Μπράδερ» του ANTENNA, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Αντικείμενο της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει η Ασφάλεια υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθανασίου Ψαρράκη, είναι να διακριβωθεί αν με τη μετάδοση των εν λόγω εκπομπών διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Τέτοια αδικήματα μπορεί να είναι η «προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας», που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή, η «πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις», που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών, η «παράβαση του νόμου περί ασέμνων» κ.ά.

Σήμερα τα τηλε-σκουπίδια, που ρυπαίνουν την τηλεοπτική ατμόσφαιρα, αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση και στο ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα μέλη του ΕΣΡ θα προτείνουν σαν «μέτρο» κατά των τηλε-σκουπιδιών την αλλαγή ώρας και την αλλαγή σήμανσης με την ένδειξη ακατάλληλο, επικαλούμενοι διατάξεις του νόμου και των κωδίκων δεοντολογίας που αναφέρονται στην προστασία των ανηλίκων. Οι προτάσεις μάλιστα για αλλαγή ώρας ενδέχεται να πάνε τις εκπομπές όχι σε μεταμεσονύχτιες ώρες, αλλά στις ...11 το βράδυ!

Το ΕΣΡ στην προηγούμενη συνεδρίασή του, όπως είχε τονίσει ο Βασίλης Λαμπρίδης, είχε προτρέψει τον πρόεδρο ν' ασκήσει τις αρμοδιότητές του, αναστέλλοντας ή διακόπτοντας τα δύο τηλε-σκουπίδια. Υπέρ της διακοπής αυτών των θεαμάτων που «δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη» τάχθηκε με δηλώσεις του το τακτικό μέλος του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ. Ο Π. Αλέπης τόνισε πως «ούτε ώρα, ούτε λεπτό δεν επιτρέπεται να βγαίνουν στον αέρα τέτοιες εκπομπές, που διαμορφώνουν μια επικίνδυνη πραγματικότητα, διευρύνοντας την κοινωνική ανοχή στην ύπαρξη της κάμερας», προσβάλλοντας κατάφωρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόσο των «παικτών», όσο και των τηλεθεατών. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως ημίμετρα, όπως η μεταφορά της ώρας, ουσιαστικά «νομιμοποιούν αυτές τις εκπομπές και προετοιμάζουν μέσα από τον ανταγωνισμό πολύ χειρότερες εξελίξεις» στο τηλεοπτικό τοπίο.

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών του Γαλατσίου, σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο του ΕΣΡ, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέτουν όλα τα προβλήματα που δημιουργούν στην ελληνική κοινωνία και τη νεολαία τα τηλε-σκουπίδια. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στη «λαίλαπα της υποκουλτούρας - ενημέρωσης και μάλιστα της προκατασκευασμένης, που προωθούν τα οικονομικά συμφέροντα με μοναδικό κριτήριο το κέρδος».

Οι κάτοικοι του Γαλατσίου είναι αντίθετοι στην επιχειρούμενη χειραγώγηση των συνειδήσεων που προωθεί η τηλεόραση -σκουπίδια, η οποία, όπως σημειώνεται, με τις εκπομπές τύπου ριάλιτι σόου και «Μεγάλου αδελφού» σταδιακά «μας μετατρέπει σε χαύνους τηλεθεατές». Ως πολίτες εκφράζουν τη θλίψη τους για την κατάσταση στην οποία οδηγούν τα «οικονομικά συμφέροντα τη σημερινή ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζοντας πως «έργα», όπως αυτό του «Bar» και όλα τα συναφή, «με τη λογική του πιθηκισμού, προωθούν απαξιωτικά πρότυπα».

Τις αρμοδιότητές της για την προβολή των δύο τηλε-σκουπιδιών διευκρινίζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το τμήμα Επικοινωνίας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σημειώνοντας πως ο έλεγχος και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ