Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Να στηριχτεί το δικαίωμα των παλιννοστούντων να κρατήσουν τα σπίτια τους

Στο πλευρό των ομογενών παλιννοστούντων της περιοχής και των δίκαιων διεκδικήσεών τους στέκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταθέτοντας πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να στηριχθεί το δικαίωμά τους να κρατήσουν τα σπίτια τους.

Το προηγούμενο διάστημα, εκατοντάδες ομογενείς παλιννοστούντες διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις διεκδικώντας την προστασία των σπιτιών τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής. Το ελληνικό κράτος αντί να τους διασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό αλλά και έναν πολιτισμικό πλούτο που μετέφεραν στις αποσκευές τους, τους οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης του 2009 επιδεινώθηκε ραγδαία η θέση τους, όπως άλλωστε και όλων των λαϊκών στρωμάτων, και την ίδια στιγμή εκτοξεύτηκε το κόστος εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, γιατί το επιτόκιό τους ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά 2 έως 2,5 μονάδες.

Αντί όμως να βοηθηθούν για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν στην έκδοση διαταγής πληρωμών για τα χρέη τους.

H «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί να υπάρξει διαγραφή τόκων και ανατοκισμών στα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στους παλιννοστούντες ομογενείς με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Απομείωση κατά 50% των οφειλών που προκύπτουν μετά και τις διαγραφές τόκων και ανατοκισμών. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού. Να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου.

  • Αντίστοιχα ψηφίσματα κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στα Δημοτικά Συμβούλια και άλλων δήμων σε όλη τη χώρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ