Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν τη μάχη της επιβίωσης με εφόδιο τα αποτελέσματα που φέρνει ο συλλογικός αγώνας

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο με τρακτέρ χτες στην Αγιά. Μέτρα στήριξης του εισοδήματος αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση

Εκατοντάδες διαδήλωσαν χτες στην Αγιά
Εκατοντάδες διαδήλωσαν χτες στην Αγιά
Εντατικά προετοιμάζεται η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, παράλληλα με την αγωνιστική δράση από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Την πεποίθηση ότι οι αγρότες μπορούν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα, που θα τους δώσουν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενίσχυσαν οι ανακοινώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και με τις οποίες προβλέπεται η καταβολή μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί του νομού Λάρισας, που έχουν ζημιωθεί εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις αγορές του εξωτερικού.

Στο φόντο αυτό των ανακοινώσεων πραγματοποιήθηκε χθες μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο εκατοντάδων αγροτών του δήμου Αγιάς Λάρισας, με τα τρακτέρ τους, ύστερα από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του δήμου Αγιάς.


Το μαζικότατο συλλαλητήριο αποτέλεσε συνέχεια και σταθμό του αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες του δήμου Αγιάς, διεκδικώντας τη στήριξη του εισοδήματός τους απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και απέναντι στους εμποροβιομήχανους, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους.

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν στάθηκαν εμπόδιο στη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους, αντίθετα οι αγρότες έστειλαν το μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για το σύνολο των προβλημάτων τους.

Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και άλλων μαζικών φορέων.

Οι αγώνες άσκησαν πίεση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας

«Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει αν δεν παλέψουμε οι ίδιοι και όλοι μαζί για τη ζωή μας. Να πιστέψουμε στη δύναμη της οργάνωσης και των αγώνων μας, που τόσες φορές μας έχει επιτρέψει να αποσπάμε λύσεις και κατακτήσεις.Δεν περιμένουμε "σωτήρες", είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών και των καλλιεργειών μας. Δεν φεύγουμε από αυτόν τον αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας».

Με αυτά τα λόγια, που είχαν ειπωθεί στις 31 Αυγούστου, στην πρώτη μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ των μηλοπαραγωγών, ξεκίνησε την ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Σε σχέση με την ενίσχυση των 300 ευρώ ανά στρέμμα, ο Ρίζος Μαρούδας, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν καλύπτει πλήρως την απώλεια εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάκτηση των 300 ευρώ έγινε χάρη στους αγώνες μας, στην ενότητα και στην αποφασιστικότητά μας. Αυτός είναι ο δρόμος για τις διεκδικήσεις μας και θα συνεχίσουμε έτσι».

Συνεχίζοντας κατήγγειλε την τακτική τού διαίρει και βασίλευε που ακολουθεί η κυβέρνηση, αφού δεν ανακοίνωσε μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματος για τις υπόλοιπες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, για να προσθέσει ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από τους μηλοπαραγωγούς, καθώς οι ενισχύσεις de minimis έχουν «κόφτη» στα 18.000 ευρώ, που σημαίνει ότι όσοι έχουν παραπάνω από 60 στρέμματα δεν θα αποζημιωθούν πλήρως.

Στάθηκε επίσης στα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν και οξύνονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές για την πλειοψηφία των προϊόντων, ενώ συμπλήρωσε ότι η ενίσχυση που δόθηκε πρέπει να επεκταθεί για το σύνολο των προϊόντων, όπως κεράσια, κάστανα, αμύγδαλα, αχλάδια, και αντίστοιχα πρέπει να διατηρηθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα προϊόντα τους.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να πήραμε μια ανάσα με το ποσό που εξαγγέλθηκε, ωστόσο υπάρχει αναγκαιότητα στήριξης και για τα υπόλοιπα προϊόντα της περιοχής, αλλά και μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής. Με το ρεύμα να έχει τριπλασιαστεί, το αγροτικό πετρέλαιο στα 2 ευρώ και τις υπόλοιπες αυξήσεις σε λιπάσματα και εφόδια, οι δυσκολίες παραμένουν. Απαιτούμε να γίνει σεβαστός ο κόπος, ο ιδρώτας, τα χρήματα που επενδύουμε στην παραγωγή κάθε χρόνο! Απαιτούμε το αυτονόητο, να πουλάμε τα μήλα, τα κεράσια, τα κάστανα, τα άλλα προϊόντα που παράγουμε, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουμε ένα μεροκάματο ώστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα, απαιτώντας να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, το σύνολο των αιτημάτων επιβίωσής μας».

Παρουσιάζοντας ξανά το πλαίσιο αιτημάτων, τόνισε ότι αυτό δεν ικανοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, γιατί - όπως λένε - αυτά βρίσκονται εκτός των «δημοσιονομικών στόχων» και των «αντοχών της οικονομίας», ενώ την ίδια ώρα επιλέγουν να μπουκώνουν με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πάνω σ' αυτό επεσήμανε: «Την ώρα που εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση μας έδωσε πέρυσι ψίχουλα. Ετσι, ενώ ένας μηλοπαραγωγός ξοδεύει 72 λίτρα πετρέλαιο για να καλλιεργήσει ένα στρέμμα, η επιστροφή φόρου που πήρε είναι 4 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή περίπου 2 λίτρα πετρέλαιο. Την ίδια ώρα όλες οι κυβερνήσεις δίνουν κάθε χρόνο 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της "ελεύθερης αγοράς" ώστε να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Και την ίδια ώρα εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" π.χ. στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Καμία αναμονή για «λύσεις» από τους ενόχους!

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Τόνισε ότι «ο αγώνας των αγροτών θα πρέπει να έχει συνέχεια, διάρκεια και μαζικότητα ώστε να επιβάλουν το δίκιο τους» και υπογράμμισε την ανάγκη να μην περιμένουν λύσεις από αυτούς που ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματά τους, όλους αυτούς που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό κατήγγειλε την υποκρισία των βουλευτών της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, ενώ υλοποιούν τις πολιτικές που οδηγούν την αγροτιά στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα, εμφανίζονται σαν «σωτήρες».

Κλείνοντας τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να πιστέψουν στο δίκιο και στη δύναμή τους, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ