Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
ΦΩΤΟ

Σήμερα, 5 Γενάρη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΝΙΚΟΣ ΑΜΟΥΡΓΙΑΝΟΣ. Μέλος της ΕΔΑ στην Καισαριανή και αργότερα στους Λαμπράκηδες. Αρχές της δεκαετίας του '80 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Αγωνίστηκε για το ψωμί και τα δικαιώματα του λαού, μέσα από το σωματείο στον χώρο δουλειάς του.

Παίρνουμε δύναμη από την πίστη που έδειξες στη ζωή, από την ακλόνητη πεποίθησή σου ότι οι άνθρωποι του μόχθου μπορούν να κερδίσουν ένα μέλλον φωτεινό γι' αυτούς και τα παιδιά τους. Στη μνήμη σου προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πάνω Καισαριανής, 100 ευρώ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΙΚΑΚΗ (ΓΚΙΖΙΑΚΗ) και του πατέρα του, κυρ ΚΩΣΤΑ, τα εγγόνια του και τα παιδιά του συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης.

Ο κυρ ΚΩΣΤΑΣ, τσαγκάρης, μέλος του ΚΚΕ από το 1918, έδρασε στις Σέρρες στους αγώνες των καπνεργατών και των τσαγκαράδων το 1922 και γι' αυτό κυνηγήθηκε. Ηρθε στην Αθήνα και φυλακίστηκε από το καθεστώς του Μεταξά το 1936. Πέθανε το 1944 από ασθένεια που απέκτησε δουλεύοντας σε βαρελάδικο σε ηλικία επτά ετών, όταν έχασε τους γονείς του στη Νιο.

Ο γιος του, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ, ως στέλεχος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην Αντίσταση ως συνταγματάρχης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στα Παλαιά Σφαγεία. Αν και διαφώνησε με την αποχή από τις εκλογές το 1946 και αποχώρησε από το ΚΚΕ, έμεινε πάντα πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και προλεταριακού διεθνισμού, στην εργατική τάξη και τους αγώνες της, στους οποίους συμμετείχε ενεργά, και στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, μέχρι τον θάνατό του, το 2001. Από αυτόν τον πατέρα και παππού μάθαμε να σεβόμαστε, να ενισχύουμε και να υπερασπιζόμαστε το ΚΚΕ.


ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΜΟΥΡΓΙΑΝΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΟΥΡΓΙΑΝΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ