Σάββατο 7 Γενάρη 2023 - Κυριακή 8 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Αυξάνονται και τα κρούσματα γρίπης και οι εισαγωγές με κορονοϊό

141 θάνατοι από τον κορονοϊό και 3 από γρίπη σε μια βδομάδα | Συστάσεις «αυτοπροστασίας» από την κυβέρνηση

Τους πολλαπλούς κινδύνους στους οποίους είναι έκθετος ο λαός, με την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα νοσοκομεία να παραμένει τραγική και τις ελλείψεις στα φάρμακα να συνδυάζονται με την έξαρση τόσο της γρίπης όσο και του κορονοϊού, επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται νέα αύξηση στα κρούσματα γρίπης, περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών με κορονοϊό για τη βδομάδα 26 Δεκέμβρη - 1η Γενάρη.

Η διασπορά της γρίπης σημειώνει ρεκόρ τελευταίων χρόνων, με τον αριθμό των γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις να ξεπερνά τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019 - 2020 (προ πανδημίας).

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε ξανά αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα. Καταγράφηκαν 119 νέες διασωληνώσεις και 141 θάνατοι. Επίσης, έγινε γνωστό ότι «η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της "Ομικρον" στη χώρα» και ότι «η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν».

Αντίστοιχα, για τη γρίπη ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως «η θετικότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση» και πως την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ, και τρεις νέοι θάνατοι. Ετσι, τις τελευταίες 12 βδομάδες νοσηλεύτηκαν 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV «η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα».

Στο μεταξύ, τα όποια μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς περιορίζονται στους ταξιδιώτες που έρχονται από Κίνα, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα μας, ενώ κυριαρχούν οι «συστάσεις» αυτοπροστασίας. Μετά από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη την Πέμπτη και αντίστοιχες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, γίνεται υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος τεστ για απευθείας πτήσεις από την Κίνα, ενώ επιπλέον αποφασίστηκε παρακολούθηση των λυμάτων σε αυτά τα αεροπλάνα και γίνονται συστάσεις για χρήση μάσκας από επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα από την Κίνα, καθώς και γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων. Επίσης, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις για εμβολιασμό ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ