Σάββατο 7 Γενάρη 2023 - Κυριακή 8 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΑΚΝ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Εορταστικός μποναμάς με εξώσεις σε σωματεία και αθλούμενους...

Στον αντίποδα των κυβερνητικών υποσχέσεων για «λύσεις την επόμενη μέρα», επισπεύδονται τα σχέδια ξηλώματος των εγκαταστάσεων

Το στάδιο στίβου στον Αγιο Κοσμά
Το στάδιο στίβου στον Αγιο Κοσμά
Λίγες μέρες μετά την κυβερνητική φιέστα παρουσίασης των σχεδίων - όπως διαφημίστηκε - αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, που ουσιαστικά παραδίδονται στα ιδιωτικά συμφέροντα, η πραγματικότητα αναδεικνύεται γλαφυρά μέσα από τα όσα συμβαίνουν στην περίπτωση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Εκεί καταρρίπτονται οι υποσχέσεις και οι μεγαλοστομίες των κυβερνητικών αρμοδίων στην πρόσφατη φιέστα, όπου μεταξύ άλλων διαβεβαίωναν ότι «το Αθλητικό Κέντρο δεν θα κλείσει», κάνοντας λόγο για «λύσεις όσον αφορά την επόμενη μέρα». Πριν προλάβει να «στεγνώσει το μελάνι», φανερώθηκαν τα πραγματικά «σχέδια» της κυβέρνησης ΝΔ για το ΕΑΚΝ, με τη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά να μοιράζει ...εξώσεις σε σωματεία και συλλόγους αθλούμενων, προκειμένου να υπηρετήσει την «επένδυση» του Ελληνικού. Την ίδια στιγμή η «Lamda Development», που έχει αναλάβει την εν λόγω «επένδυση» στην περιοχή, προσφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις «καθρεφτάκια και χάντρες» ώστε να εξασφαλίσει τη «σιωπηλή» αποχώρηση των ομάδων, όπως καταγγέλλουν παράγοντές τους.

Απαιτούν και απειλούν διοίκηση και εταιρεία

Η αρχή έγινε με το έγγραφο που απέστειλε η πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου, Μ. Μοσχογιάννη, στον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αιγυπτιωτών, ένα ναυταθλητικό σωματείο με διακρίσεις, με Ολυμπιονίκες αθλητές και μακρά ιστορία στον χώρο, με το οποίο καλούνταν ο σύλλογος να παραδώσει τον χώρο αμέσως μόλις τον ενημερώσει εγγράφως η «Lamda Development ΑΕ». Μάλιστα, στο έγγραφο αναφερόταν πως εάν αυτό δεν συμβεί μέχρι τις 20/1/2023, τότε το Αθλητικό Κέντρο «δύναται να κάνει χρήση των κλειδιών του χώρου, να εισέλθει σε αυτόν και να αναλάβει την κατοχή του και δεν θα έχει ουδεμία απολύτως ευθύνη ούτε για τη φύλαξη των κινητών σας πραγμάτων, ούτε σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής τους».


RIZOSPASTIS

Την ίδια... τύχη είχε, λίγες μέρες μετά, άλλος ένας ναυταθλητικός όμιλος, ο Κωπηλατικός Ομιλος Ελλάδος, επίσης με ιστορική παρουσία και πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιο, βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος κλήθηκε να ξεσπιτωθεί και μάλιστα με απειλητικού ύφους έγγραφο, το οποίο έλαβε από τη διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου.

Στην περίπτωση του Αθλητικού Ομίλου Νέων Αργυρούπολης (ΑΟΝΑ), η διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου ενημερώνει αρχικά τον σύλλογο πως «η παραχώρηση χρήσης του κλειστού προπονητηρίου καλαθοσφαίρισης λήγει την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022 και δεν πρόκειται να ανανεωθεί». Προσθέτει πως επειδή η κυριότητα του χώρου έχει περάσει στην εν λόγω εταιρεία, εκείνη προτίθεται «να προχωρήσει σε δωρεά» προς το Σωματείο ύψους 7.040 ευρώ.

Στον «χορό» των εξώσεων και οι σύλλογοι των δρομέων που αριθμούν εκατοντάδες μέλη, πολλά από τα οποία τρέχουν περισσότερα από 40 χρόνια στα χώματα του Αγ. Κοσμά, τα οποία μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «τα έχουν ποτίσει με τον ιδρώτα τους». Δρομείς και αθλούμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποίηση απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είπαν ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Φρούδες ελπίδες οι υποσχέσεις για την επόμενη μέρα

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις αθλούμενων και κατοίκων κατά των σχεδίων ξηλώματος του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά

RIZOSPASTIS

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις αθλούμενων και κατοίκων κατά των σχεδίων ξηλώματος του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά
Τα τελευταία περιστατικά, που φυσικά δεν είναι τα μόνα, αφού αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων να ενταθεί η πίεση της εταιρείας που έχει αναλάβει τα έργα για παραχώρηση του χώρου στο ΕΑΚΝ, έρχονται να διαψεύσουν πλήρως τα κυβερνητικά λόγια και τις υποσχέσεις ότι το Ελληνικό δεν θα επηρεάσει τον Αγιο Κοσμά και ότι κανένα άθλημα ή αθλητής δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τον Αγ. Κοσμά, εάν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η νέα αθλητική του έδρα (είτε με όσες δημιουργηθούν στο Ελληνικό είτε με την περαιτέρω αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων). Εχει καταστεί πλέον ξεκάθαρο πως τα όποια σχέδια για την επόμενη μέρα παραμένουν «στον αέρα», διατηρώντας το ρευστό τοπίο για σωματεία, αθλητές και αθλούμενους.

Ενδεικτικό είναι πως ακόμα και τα σχέδια που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη μετεγκατάσταση - και μάλιστα με ορόσημο τον Μάρτη του 2023 - μιας σειράς αθλημάτων που μέχρι αυτήν τη στιγμή κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, όπως ο στίβος (κλειστός - ανοικτός), η γυμναστική, η πυγμαχία, η πάλη, το τζούντο, κάθε άλλο παρά ουσιαστική λύση μπορούν να θεωρηθούν, όπως παραδέχονται και οι άνθρωποι των συγκεκριμένων αθλημάτων. Με τους σχεδιασμούς που προβάλλονται ως «λύση» και προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μεταφορά τους είτε εντός του πάρκου του Ελληνικού (π.χ. ανοικτός στίβος) ή στο κλειστό της Παιανίας (π.χ. κλειστός στίβος, γυμναστική) ή στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού (π.χ. μαχητικά αθλήματα) να δημιουργούν αρκετά ερωτήματα, όπως για τον τρόπο και τον χρόνο που χρειάζεται για τη μετάβαση των αθλητών ή την ετοιμότητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Σχετικά με το τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό πως για τα σχέδια δημιουργίας χώρων στίβου εντός του πάρκου Ελληνικού δεν έχει πέσει... τούβλο μέχρι στιγμής, τη στιγμή που στο κλειστό της Παιανίας όσο και στο αντίστοιχο στο Ολυμπιακό Χωριό απαιτούνται πολύμηνες εργασίες προκειμένου να καταστούν πλήρως λειτουργικά, πολύ περισσότερο με τα νέα δεδομένα που προβλέπονται.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ