Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα εισαγγελική παρέμβαση για απαγόρευση του HDP

Νέα εισαγγελική παρέμβαση έγινε χτες για να τεθεί εκτός νόμου το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ εντείνονται διεργασίες στην αντιπολίτευση για την ανάδειξη υποψηφίου ικανού να «κονταροχτυπηθεί» με τον νυν Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο γενικός εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μπεκίρ Σαχίν, κατηγόρησε το HDP - το οποίο στις τελευταίες εκλογές έλαβε 11,7% και αναδείχθηκε τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη - ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το PKK, το οποίο η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Σαχίν ισχυρίστηκε ότι τα στελέχη του HDP «ενεργούν σχεδόν σαν γραφείο στρατολόγησης» του PKK.

Το HDP έχει διορία ενός μήνα για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του, όπως ανέφερε και εκπρόσωπος του κόμματος. Για να τεθεί εκτός νόμου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 15 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε (με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά) να ανασταλεί η κρατική επιχορήγηση στο HDP.

Από τη πλευρά του το HDP έκανε λόγο για «κατάχρηση δικαίου» και επιφυλάχθηκε να προσβάλει τη δικαστική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ