Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Παραμένουν στο «πόδι» διεκδικώντας μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους

Σήμερα στον Παλαμά Καρδίτσας η πανθεσσαλική σύσκεψη, όπου θα συζητηθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ στο Παγγαίο
Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ στο Παγγαίο
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με μια σειρά πολύμορφων δράσεων, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματά τους και διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους: Με τα «ψίχουλα» που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των αγροτών, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων τα χρήματα που δίνονται για αναπλήρωση εισοδήματος δεν αντισταθμίζουν το «ροκάνισμα» του εισοδήματός τους από το υψηλό κόστος παραγωγής και την τεράστια ακρίβεια. Ταυτόχρονα, δεν δίνονται ενιαία σε όλους τους αγρότες που πλήττονται, για να καλλιεργείται η λογική τού διαίρει και βασίλευε. Αλλά και με τις συκοφαντίες που ξεστομίστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι δήθεν «κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνεται κουβέντα για κινητοποιήσεις».

Σήμερα η πανθεσσαλική σύσκεψη

Με σκοπό τη συνέχιση και κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 μ.μ. στον Παλαμά, πανθεσσαλική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, που έχουν παραταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες, κύρια στον νομό Καρδίτσας, αλλά πραγματοποίησαν και τις προηγούμενες μέρες μαζικές κινητοποιήσεις και στους 4 νομούς της περιοχής, γνωρίζουν καλά ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατάφεραν στο παρελθόν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας,«λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά, τα οποία μας περιμένουν να πάμε να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε με τους αγώνες μας, τον πανελλαδικό συντονισμό, την ενότητα, τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητά μας. Οπως το κάναμε στην Αγιά και σε άλλες περιοχές το προηγούμενο διάστημα. Αν δεν διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα για την επιβίωσή μας, θα πάνε για μια ακόμη φορά στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους οποίους ήδη έχουν μπουκώσει με δεκάδες δισ. ευρώ».

Σε διαρκή κινητοποίηση στην Καβάλα

Σε διαρκή κινητοποίηση βρίσκονται οι αγρότες του Παγγαίου στην Καβάλα, που έχουν παρατάξει από την Κυριακή τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για πανελλαδικό αγροτικό ξεσηκωμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

Σε Ποδοχώρι, Ακροπόταμο, Πλατανότοπο, Φωλιά, Μυρτόφυτο, Ελαιοχώρι και Ελευθερές τα τρακτέρ πληθαίνουν, ενώ οι αγρότες ήδη προετοιμάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Οι αγρότες της περιοχής πέρα από το αυξημένο κόστος παραγωγής είχαν να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή χαλαζόπτωση του Ιούνη, που προκάλεσε απώλεια παραγωγής και τεράστιες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα έχει προκληθεί τεράστιο πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής, ιδιαίτερα στα επιτραπέζια σταφύλια που σαπίζουν μέσα στα χωράφια και τις εξευτελιστικές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το σταφύλι, τα αμύγδαλα, οι ελιές κ.ά.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην υπόλοιπη χώρα

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού, μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος δήμου Σκύδρας καλεί όλους τους αγρότες στις 9 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, με τα αγροτικά τους οχήματα. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας προς την Αντιπεριφέρεια Πέλλας όπου και θα επιδοθεί το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας πραγματοποιεί σύσκεψη.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού καλεί σε Γενική Συνέλευση με σκοπό τη συζήτηση των προβλημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων και την οργάνωση κινητοποιήσεων, αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Λιβαδειάς, κατεβάζοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Κυριακή 29 Γενάρη στις 12 μ. και στήνοντας μπλόκο στον κόμβο του Αη Γιάννη, στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης οργανώνει συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα τη Δευτέρα 30 Γενάρη στις 11 π.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ, καλώντας τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος.

Την Τρίτη 31 Γενάρη:

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Εβρου βγαίνουν στους δρόμους με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

-- Στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε μοτοπορεία στις 11 π.μ., που θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο και θα καταλήξει στο νοσοκομείο του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ