Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Νύχτα για βρικόλακες

Σκηνή από την ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Η νύχτα των βρικολάκων»
Σκηνή από την ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Η νύχτα των βρικολάκων»
Μια σημαντική ταινία με την υπογραφή του Ρομάν Πολάνσκι που σατιρίζει τις ταινίες τρόμου και ένα κλασικό αστυνομικό φιλμ του Αρθουρ Πεν είναι οι ταινίες που ξεχωρίζουν για το Σαββατόβραδο.

«Η νύχτα των βρικολάκων», σε σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι

Η ιστορία αναφέρεται στον καθηγητή Αμβρόσιο και στο νεαρό βοηθό του Αλφρεντ, που φτάνουν στην Τρανσυλβανία με σκοπό να εξοντώσουν τους βρικόλακες, ιδιαίτερα τον αρχηγό τους, κόμη φον Κρόλοκ. Στο πανδοχείο που καταφεύγουν κι ενώ αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα γεγονότα, ο Αλφρεντ ερωτεύεται τη Σάρα. Το τελευταίο μέρος της ταινίας εκτυλίσσεται στον πύργο του κόμη φον Κρόλοκ, όπου φτάνουν ο καθηγητής και ο Αλφρεντ και καταφέρνουν να διεισδύσουν στον περιβόητο «χορό των βρικολάκων», με σκοπό να εξοντώσουν - όπως πιστεύουν - τους βρικόλακες. Η σάτιρα του Πολάνσκι δεν παρωδεί τις ταινίες τρόμου, αντίθετα διαθέτει μια εντελώς προσωπική αίσθηση του χιούμορ πάνω στο είδος, το οποίο αναβιώνει χάρη στις τόσο απολαυστικές καταστάσεις. Πρωταγωνιστούν: Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, Τζακ Μακ Γκόουραν, Φέρντι Μέιν κ.ά. (ΝΕΤ, 22.00)

«Επτά αινίγματα για τον ντετέκτιβ Χάρι», σε σκηνοθεσία Αρθουρ Πεν

Ο Χάρι είναι ένας «δευτεροκλασάτος» ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη την αποτυχημένη του ζωή. Κάποια μέρα καλείται από μια μητέρα να βρει την εξαφανισμένη κόρη της, την όμορφη ηθοποιό Ντέιλ. Η μητέρα είναι πρόθυμη να τον ανταμείψει με ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό για την εύρεση της κόρης της, η οποία - αν και είναι στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών - έχει προϊστορία με ναρκωτικά και άντρες. Ο Χάρι θεωρείται ότι ανέλαβε άλλη μια βαρετή υπόθεση. Η πορεία των γεγονότων, όμως, θα τον διαψεύσει. Βρίσκει την κοπέλα και την οδηγεί σπίτι της, χωρίς μεγάλη δυσκολία. Σύντομα όμως μαθαίνει για το θάνατό της «από ατύχημα». Παράλληλα ανακαλύπτει και το θάνατο «από ατύχημα» ενός από τους στενούς φίλους της. Συνδυάζοντας τα δύο «ατυχήματα», ο Χάρι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα συνεχώς αυξανόμενο μυστήριο που πρέπει να εξιχνιάσει. Πρόκειται για μια εξαιρετική ατμοσφαιρική ταινία, γεμάτη αγωνία, στο στιλ των κλασικών φιλμ νουάρ, με απρόβλεπτη δράση και τέλος. Το έξυπνο σενάριο του Αλαν Σαρπ, παράλληλα με την πολύ καλή σκηνοθεσία και την καταπληκτική ερμηνεία του Τζιν Χάκμαν, οδηγούν σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πρωταγωνιστούν: Τζιν Χάκμαν, Σούζαν Κλαρκ, Τζέιμς Γουντς, Μέλανι Γκρίφιθ. (ΝΕΤ, 00.45)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ