Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Η υποχρηματοδότηση φορτώνει νέα βάρη στους γονείς

Η δημοτική αρχή όχι μόνο δε διεκδικεί αλλά προσφέρει και κονδύλια στην Εκκλησία που αφαιρεί από τις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών!

Ο μειωμένος προϋπολογισμός για την Παιδεία, που ψηφίστηκε το 2002, αλλά και η μειωμένη επιχορήγηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για εκπαιδευτικές δαπάνες, έχει δημιουργήσει προβλήματα στα σχολεία του Περιστερίου, αφού δεν μπορούν να καλυφτούν οι ανάγκες. Μάλιστα, η επιχορήγηση στην ΤΑ είναι κατά 12% μειωμένη σε σχέση με το 2001, η οποία δίνεται μόνο για τη μεταφορά των μαθητών, ενώ η ΤΑ έχει φορτωθεί όλα τα έξοδα που σχετίζονται με τη συντήρηση, επισκευή σχολικών κτιρίων κλπ. για τα οποία όμως δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ στον ΓΚΠ. Ετσι, οι δαπάνες για την εκπαίδευση καλύπτονται μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών και της συμμετοχής των γονέων στα έξοδα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» αποκαλυπτικότατος, όσον αφορά την πολιτική της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι ο μηδενισμός κάθε είδους επιχορήγησης του υπουργείου Παιδείας προς την ΤΑ και τις Σχολικές Επιτροπές.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για μια ακόμα φορά ο Δήμος Περιστερίου διέθεσε το ποσό των 10.000.000 δραχμών το οποίο προβλεπόταν για τις έκτακτες επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών, για αγορά οικοπέδου της εκκλησίας, κάτι που συνέβη και πέρσι όπου το ίδιο ποσό που προϋπολογιζόταν για τις έκτακτες δαπάνες, απορροφήθηκε για ανάγκες, πάλι της εκκλησίας.

Επίσης, όπως σημειώνει ο Σύλλογος, η επιχορήγηση του 3ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για λειτουργικά έξοδα μέσω των σχολικών επιτροπών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την οικονομική τους αυτοτέλεια και δημιουργεί ακόμα πιο πολλά προβλήματα. Γι' αυτό το γεγονός, το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και αντιπροτείνει σαν εναλλακτική λύση τη χρηματοδότηση των Γραφείων ΠΕ από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας.

Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί τη Δημοτική Αρχή σαν το πλέον αρμόδιο θεσμικό όργανο να διεκδικήσει αγωνιστικά αυτά τα κονδύλια που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των σχολείων. Καλεί επίσης, όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση και να δεσμευτούν ότι θα παλέψουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για το σχολείο και την παιδεία που απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τέλος, καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να αντισταθούν στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου.

Ο Σύλλογος δηλώνει ότι σθεναρά θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια μετατόπισης μέρους από κρατικές χρηματοδοτήσεις των σχολείων με ποικίλους τρόπους στους γονείς, είτε μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε μέσω των χορηγιών, είτε μέσω της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης απ' τους συλλόγους γονέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ