Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
«Αύξηση» που εξανεμίστηκε πριν καν δοθεί...

Αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ισπανία... στο επίσημο όριο της φτώχειας, ανακοίνωσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) - Unidas Podemos (όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισπανίας), σε συμφωνία με τις σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες των συνομοσπονδιών UGT και CCOO (Comisiones Obreras).

«Πρόκειται να εγκρίνουμε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% για να φτάσει τα 1.080 ευρώ» μεικτά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ. «Τηρούμε λοιπόν τη δέσμευσή μας» να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό «στο 60% του μέσου μισθού» - όπως ορίζεται το επίσημο όριο της φτώχειας - μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου στα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με την ηγεσία των συνομοσπονδιών UGT και CCOO, η εν λόγω αύξηση πρόκειται να ωφελήσει 2,3 - 2,5 εκατ. εργαζόμενους.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση ...έχει ήδη εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, από την άνοδο των τιμών και την αύξηση του κόστους ζωής.

Συγκεκριμένα, οι μισθοί στην Ισπανία αυξήθηκαν το 2022 μόλις κατά 2,7% κατά μέσο όρο, ενώ ο πληθωρισμός «απογειώθηκε», αυξήθηκε κατά 8,8%.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε κατά σχεδόν 6% το 2022, ενώ είχε προηγηθεί μείωσή της κατά 1,6% το 2021.

Τον Γενάρη ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 5,8%, αφού κορυφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλη, ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ