Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αντίληψη που διαπερνά το νομοσχέδιο είναι ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι εμπόρευμα

Καταψήφισε το ΚΚΕ το νομοσχέδιο για τα μουσεία στην Επιτροπή της Βουλής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, το οποίο είναι ένα από τα πέντε μουσεία που αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, το οποίο είναι ένα από τα πέντε μουσεία που αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ το νομοσχέδιο για τα μουσεία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση την Πέμπτη και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα μπει στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Δελής έθεσε το ερώτημα «αν το αποκεντρωμένο, το αυτοδιαχειριζόμενο μουσείο που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, θα είναι ελεύθερο να μπορεί να αναπτύξει με επιστημονικά κριτήρια τον εκπολιτιστικό και τον ερευνητικό του ρόλο». Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς η «αντίληψη που διαπερνά το νομοσχέδιο ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα εμπόρευμα, που τα μουσεία, όπως κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να το κάνουν πιο ελκυστικό, πιο εμπορικό και ευπώλητο», ενώ υπάρχει και άλλος ένας λόγος, που είναι «η πιο αποτελεσματική συμμετοχή των μουσείων στην κερδοφορία και άλλων κλάδων όπως είναι η "ψηφιακή οικονομία" και ο τουρισμός. Αυτήν την ενίσχυση του τουρισμού έρχεται να την υπογραμμίσει και να την ενισχύσει η ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό, όπως και η κινητικότητα των μουσειακών συλλογών».

Τέτοιες πλευρές αποτυπώνονται και στα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως στο άρθρο 1, που καθίσταται φανερή η επιδίωξη της λειτουργίας των μουσείων «να γίνεται όλο και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» απομακρύνοντάς τα «από τον διαπαιδαγωγικό ρόλο τους και την επιστημονική - ερευνητική αποστολή τους».

Ακόμα, όσον αφορά το άρθρο 4 όπου περιγράφονται οι σκοποί του μουσείου, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι «αυτή η διατύπωση τα χωράει όλα, όσα π.χ. έχουμε ζήσει με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, διαφημίσεις, επιδείξεις μόδας, δεξιώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους». Ενώ ενδιαφέρον έχει «και η παράγραφος για την ενθάρρυνση δημιουργίας φορέα "φίλων των μουσείων", που σημαίνει χορηγίες και δωρεές από φορείς και πρόσωπα που με το αζημίωτο θα αναλάβουν τον ρόλο που τώρα αποποιείται η πολιτεία». Οπως τόνισε, «με τέτοιου είδους διατυπώσεις τα μουσεία οδηγούνται στην αγκαλιά του ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο βεβαίως θα είναι πρόθυμο να συμβάλει αν έχει το ανάλογο κέρδος, και οικονομικό και ιδεολογικό».

Επίσης, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι η μετατροπή των μουσείων θα έχει επιπτώσεις στα οικονομικά, καθώς με το νέο σχήμα «θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό ο οποίος θα καλύπτεται όχι μόνο από την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ αλλά και από άλλους πόρους». Ετσι, «προβλέπεται για την αύξηση των εσόδων η ενοικίαση των χώρων των μουσείων αλλά και του προσωπικού τους για εκδηλώσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα εξεύρεσης εσόδων για τα μουσεία, ανοίγει τον δρόμο για ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις ιδιωτικού ενδιαφέροντος, αρκεί να καταβάλλεται η αποζημίωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των μουσείων, ακόμα και για τη φθορά και τον κίνδυνο ζημιών και τις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων». Εκανε δε ειδική μνεία και στις νέες θέσεις εργασίας που «υπολείπονται των πραγματικών αναγκών λειτουργίας των μουσείων και δημιουργούνται εργαζόμενοι με διαφορετικές θέσεις εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ