Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ
Τέταρτη μέρα ταλαιπωρίας από το εχθρικό για τον λαό κράτος

Ολόκληρες περιοχές είναι ακόμα αποκλεισμένες στην Εύβοια
Ολόκληρες περιοχές είναι ακόμα αποκλεισμένες στην Εύβοια
Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκε χτες η ταλαιπωρία για τους κατοίκους της Εύβοιας και άλλων περιοχών της Ανατολικής Στερεάς από τη χιονόπτωση και την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, καθώς χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ συνεχίστηκε η παρωδία με το άνοιξε - κλείσε κεντρικών οδικών αξόνων, όπως η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας.

Με αυτό το εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα κράτος, μέχρι χτες το απόγευμα, τα χωριά Παγώντας, Ακρες και Μαρκάτες στην Κεντρική Εύβοια παρέμεναν αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ όλες αυτές τις μέρες εκατοντάδες κάτοικοι στα χωριά βίωσαν τη βαρβαρότητα της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, πρόσβασης και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και θέρμανσης. Τα σχολεία στην Εύβοια παραμένουν κλειστά και σήμερα, με το μέτρο της τηλεκπαίδευσης να εκλαμβάνεται μόνο ως ανέκδοτο, από τη στιγμή που αρκετές περιοχές σε ολόκληρο το νησί δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Κεντρικοί οδικοί άξονες και δευτερεύον οδικό δίκτυο τόσο σε ολόκληρη την Εύβοια όσο και σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, όπως η Θήβα, άνοιγαν και έκλειναν ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινομένων, με τους οδηγούς να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία αλλά και αυξημένο κίνδυνο, αναζητώντας διέξοδο στο ακατάλληλο και άθλιο παράπλευρο οδικό δίκτυο. Ολη αυτή η ταλαιπωρία είναι αναντίστοιχη της έντασης και της γεωγραφικής έκτασης του φαινομένου, αλλά αναδεικνύει την τεράστια υποστελέχωση και υποβάθμιση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων, καθώς μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών το μόνιμο προσωπικό και οι χειριστές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παρεμβάσεων γίνονται από ιδιώτες εργολάβους ή συμβασιούχους οδηγούς και χειριστές.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου εργολαβικοί εργαζόμενοι, που αμείβονται με ψίχουλα και πολλές φορές δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, έδωσαν όλες αυτές τις μέρες έναν δύσκολο αγώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες για να μπορέσουν να προσεγγίσουν και να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Παρέμειναν και χτες τα προβλήματα στη Μαγνησία

Η κακοκαιρία και κυρίως η ανεπάρκεια μέσων και έμψυχου δυναμικού στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας προκάλεσαν μια σειρά από προβλήματα στις συγκοινωνίες, στην Εκπαίδευση και την καθημερινότητα των χιλιάδων κατοίκων της Μαγνησίας. Συγκεκριμένα: Μέσα στην πόλη του Βόλου, όπου το χιόνι έφθασε και πάλι ως τη θάλασσα, οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, ωστόσο απροσπέλαστοι παραμένουν αρκετοί δρόμοι στις βόρειες συνοικίες.

Σύμφωνα με τις «Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου», δεν έγιναν τα δρομολόγια προς τα βόρεια προάστια Ανω Βόλο, Ανακασιά, Σταγιάτες, Κατηχώρι, Αγιο Ονούφριο, Αλλη Μεριά καθώς και η γραμμή 49 προς Αγία Παρασκευή. Κανένα δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Μαγνησίας δεν εκτελέστηκε προς Πήλιο και χτες.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων έμειναν κλειστά στους δήμους Βόλου, Νότιου Πηλίου, Ζαγοράς - Μουρεσίου και Σκιάθου. Κλειστό έμεινε και το Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου. Στο έλεος της κακοκαιρίας έπεσε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ισχυρή χιονόπτωση που σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθούν για ακόμη μία φορά οι «αδυναμίες» του Πανεπιστημίου. Ετσι, μετά τη χιονόπτωση, λίμνες νερού σχηματίστηκαν στο κέντρο του Θόλου, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει και το πρόβλημα της θέρμανσης.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν χτες οι προσπάθειες των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ για αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο του δήμου Νότιου Πηλίου, με αποτέλεσμα το Τρίκερι να είναι περίπου 40 ώρες χωρίς ρεύμα. Αντίστοιχα προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές του Νότιου Πηλίου.

Στην Αττική σήμερα σε ορισμένες περιοχές που είχαν πληγεί από τον χιονιά, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στις βορειοανατολικές περιοχές πολλοί είναι οι δρόμοι που δεν έχουν καθαριστεί ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ