Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαιτούν ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Με κυβερνητικό κλιμάκιο συναντιέται σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παραμένουν στους δρόμους του αγώνα, με μπλόκα και άλλες πολύμορφες δράσεις, πραγματοποιείται σήμερα, στη 1 μ.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας.

Παράλληλα, την ώρα που θα γίνεται η συνάντηση, σε μια σειρά από μπλόκα και πόλεις οργανώνονται πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις και αποκλεισμοί δρόμων. Στην Αγιά Λάρισας, θα γίνει συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων αναμένεται να θέσουν στο κυβερνητικό κλιμάκιο το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν όλες αυτές τις μέρες, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Ενδεικτικά, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τονίζει μεταξύ άλλων: «Στα ερωτήματα που τεχνηέντως κάποιοι προβάλλουν όπως πού θα βρει τα χρήματα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, απαντάμε: Από τα ίδια ταμεία που βρήκε 370 εκατ. να δώσει επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, που βρήκε 120 εκατ. για την "Aegean", που βρήκε 32 δισ. ευρώ να δώσει για κορονοενίσχυση στις επιχειρήσεις και τώρα στους παρόχους Ενέργειας, από το Ταμείο Ανάκαμψης με δισ. ευρώ και το αποθεματικό κρίσης που ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό».

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή και να ζουν από τον μόχθο τους. Δεν δέχονται να πουλάνε τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει εκτιναχτεί εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για μείωση του κόστους παραγωγής, για κατώτατες εγγυημένες τιμές αλλά και για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Στη Θεσσαλία, στο μπλόκο της Καρδίτσας παραμένουν για 15η μέρα εκατοντάδες τρακτέρ, με τους αγρότες να παίρνουν κουράγιο από τις καθημερινές επισκέψεις αλληλεγγύης σωματείων και μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα παραμένουν τα μπλόκα σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Πλατύκαμπο. Παράλληλα την Κυριακή έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, στο μπλόκο Τυρνάβου, όπου συμμετείχαν αγρότες και εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και γυναικών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβρανά, Γραμματέα της ΤΕ και υποψήφιο βουλευτή Λάρισας, καθώς και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον δήμο Τυρνάβου.

Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από τις εκπροσώπους των Συλλόγων Γυναικών Αμπελώνα και Τυρνάβου και από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννη Σκόκα, ο οποίος επισήμανε ότι το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης. Σε αυτό αναδεικνύεται ο «κοινός αντίπαλος» εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών, «που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες. Αυτοί καρπώνονται τον ιδρώτα, τον μόχθο της εργατικής τάξης, καταληστεύουν την παραγωγή της αγροτιάς».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι αγρότες μέσα σε μια δύσκολη περίοδο κατάφεραν να αποκρούσουν τις πιέσεις και τις συκοφαντίες, στήνοντας σε όλη την Ελλάδα πάνω από 30 μπλόκα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι χαμηλές τιμές που επέβαλαν οι εμποροβιομήχανοι σε μια σειρά από προϊόντα, οι δυσκολίες στη διάθεσή τους, αλλά και η καταστροφή μέρους της παραγωγής έχουν οδηγήσει σε κατρακύλα το εισόδημά τους.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έγινε και στον Ριζόμυλο Μαγνησίας, από εργατικά σωματεία και φορείς. Χαιρέτισαν η Ρίτσα Κωτή, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών, ο Γιώργος Ρούσσας, εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων, ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, εκ μέρους των εργατικών σωματείων. Από τους αγρότες χαιρέτισε ο Χάρης Σεσκλιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζόμυλου, και μίλησε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της και υποψήφιο βουλευτή, Αποστόλη Ριζόπουλο.

Μεγάλο συλλαλητήριο στα Χανιά

Ενα μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οι αγρότες των Χανίων το πρωί της Κυριακής στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών. Ολες τις προηγούμενες μέρες, άλλωστε, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά ζέσταναν τις μηχανές των αγροτικών οχημάτων ετοιμάζοντας δυναμική κάθοδο στους δρόμους. Ενώ έγιναν δεκάδες περιοδείες και συσκέψεις για να φτάσει το κάλεσμα αγώνα και στο τελευταίο χωριό, ενώνοντας τις φωνές τους με συναδέλφους τους από όλη τη χώρα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγώνα της πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ετσι, λίγο πριν τις 11 το πρωί κατέφθασαν δεκάδες αγρότες. Στον χώρο της κινητοποίησης εκτός από τους αγρότες και κτηνοτρόφους βρέθηκαν σωματεία, φορείς και εργαζόμενοι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Η μεγάλη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από 10 αγροτικούς συλλόγους της υπαίθρου δείχνει την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τα μεγάλα προβλήματα και την επιβίωσή τους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣ Χανίων, και ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος του ΔΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του πρώην δήμου Αρμένων, «δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή από τον οργανωμένο αγώνα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους για να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Η (σημερινή) συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον υπουργό είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας».

Στη συνέχεια πρόσθεσαν: «Διαχρονικά η πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει την αγροτιά σε αδιέξοδο. Ομως η ακρίβεια των εφοδίων κατά 80%, των ζωοτροφών κατά 40%, των λιπασμάτων κατά 100% και η εκτόξευση τιμών στο πετρέλαιο το τελευταίο διάστημα, κάνουν πλέον απαγορευτική την καλλιέργεια προϊόντων. Η μεγάλη παραγωγή λαδιού και η τιμή στο λάδι δεν επαρκούν για να μείνουμε στα χωράφια μας και οι εργάτες χρυσοπληρώνουν τα προϊόντα μας».

Επίσης ανέδειξαν για μια ακόμα φορά τις ζωτικές διεκδικήσεις τους, «για να μπορεί και ο εργάτης να τρώει φθηνά, ποιοτικά προϊόντα και εμείς να μπορούμε να επιβιώσουμε».

Από το βήμα της συγκέντρωσης εκφράστηκαν επίσης η συμπαράσταση στον αγώνα των καλλιτεχνών και η αλληλεγγύη στον συριακό και τουρκικό λαό που δοκιμάζονται από τους σεισμούς.

Στην κινητοποίηση βρέθηκαν, δηλώνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των αγροτών, αντιπροσωπείες των Σωματείων Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Τροφίμων - Ποτών, συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων και Εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων. Επίσης, Ομάδες και Σύλλογοι της ΟΓΕ.

Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» πολυμελής αντιπροσωπεία της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Επίσης, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους δήμους της υπαίθρου, καθώς και ο Μίλτος Κλωνιζάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Η κινητοποίηση έκλεισε με συμβολικό δεκάλεπτο κλείσιμο της Εθνικής οδού, ενώ ακολούθησε συναυλία με συμμετοχή μουσικών από το Παράρτημα Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στη σημερινή κινητοποίηση στις 11 π.μ. έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Σε Πέλλα και Ημαθία

Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες στην Ημαθία με το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας και στην Πέλλα με μπλόκα σε Μεσημέρι Εδεσσας, Μαυροβούνι, Αριδαία και Γυψοχώρι. Οι αγρότες της Αλμωπίας, χτες, πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό στην είσοδο της Αριδαίας. Η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Αλμωπίας, στην Αριδαία, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να πυκνώσουν με την παρουσία τους τη δύναμη του μπλόκου. Καλεί τον λαό της Αλμωπίας να σταθεί στο πλευρό των αγροτών και να στηρίξει τις διεκδικήσεις τους.

Σε θέσεις μάχης στη Στερεά

Σε θέση μάχης στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες σε Φθιώτιδα και Βοιωτία, ενώ το μπλόκο της Αταλάντης σήμερα Τρίτη, στις 12 μ., καλεί σε νέα κινητοποίηση, στηρίζοντας την αντιπροσωπεία που την ίδια ώρα θα συναντιέται με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Στα μπλόκα τους παραμένουν βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Αμφίκλεια, Καστρί Μακρακώμης και Λιβαδειά Βοιωτίας, αναμένοντας τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, προκειμένου στη συνέχεια και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Παρέμβαση στον ΕΛΓΑ Αγρινίου

Δυναμική παρέμβαση στο γραφείο του ΕΛΓΑ Αγρινίου πραγματοποίησε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, από κοινού με διοικήσεις Αγροτικών Συλλόγων. Συνεχίζοντας τις δράσεις της, η Ομοσπονδία απαίτησε να καταργηθεί το χρηματικό πλαφόν 80% στην ασφαλιζόμενη αξία που λειτουργεί σαν κόφτης στις αποζημιώσεις των αγροτών, όπως και το ισχύον όριο απαλλαγής του 20%, να αποζημιώνεται το ζωικό κεφάλαιο 100% από φυσικές καταστροφές και νόσους από τον ΕΛΓΑ, να καταργηθεί ο κανονισμός των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ), να ενισχυθεί ο Οργανισμός με προσωπικό και στον νομό και να αυξηθεί η συμμετοχή στην ενεργητική προστασία ως ποσοστό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ