Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δεν ξέχασαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν ξεχνάμε τους εισβολείς» χιλιάδες κάτοικοι του Βελιγραδίου διαδήλωσαν την Κυριακή με αφορμή τα τρία χρόνια από την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών (24 Μάρτη '99) κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Το πλήθος των χιλιάδων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, πλατεία Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενο σε κάλεσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με σιγή ενός λεπτού προς τιμήν των χιλιάδων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Μετά την εκφώνηση ομιλιών και μηνυμάτων για τη μαύρη επέτειο, το πλήθος διαδήλωσε στους δρόμους του Βελιγραδίου, μην παραλείποντας να καταφερθεί και κατά του δικαστικού φιάσκου σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη... Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν σερβικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων και για τη σερβική κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλοι κρατούσαν μεγάλες φωτογραφίες του Μιλόσεβιτς αλλά και του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

«Θα συνεχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε εδώ στις 24 Μάρτη κάθε χρόνου, για να θυμόμαστε τι συμβαίνει, για να ευχαριστούμε κάθε έναν που αντιστάθηκε και για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία», σημείωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ζόραν Αντζέλκοβιτς.

Οσο για την κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίνζτις, του ανθρώπου (που ας μην ξεχνάμε...) είχε ταχθεί με το πλευρό των ΝΑΤΟικών εισβολέων; Καμώθηκε την ανήξερη αποφεύγοντας να κάνει την παραμικρή νύξη για την τρίχρονη μαύρη επέτειο από την εξαπόλυση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ο δε Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, περιορίστηκε να παραστεί την Κυριακή στον καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου και να προβεί σε δηλώσεις που εξίσωναν... τους ΝΑΤΟικούς εισβολείς με την τότε κυβέρνηση του προκατόχου του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς!

«Είναι αδύνατο να αποποιηθούμε τις ευθύνες των γιουγκοσλαβικών αρχών, οι οποίες μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν αποφύγει τη σύρραξη με την πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία... Ομως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και ποιος πάτησε τη σκανδάλη υπό την ασφαλή απόσταση των 30.000 ποδών από το έδαφος» είπε ο Κοστούνιτσα, «ξεχνώντας» ίσως πως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί του '99 θα ήταν... να προσυπογράψει ο τότε πρόεδρος το αίτημα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να τεθεί όλη η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας υπό ΝΑΤΟική κατοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ