Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαζί δυνατοί! Κάθε φορά που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς θα είμαστε στους δρόμους

Χτες ήταν μια όμορφη μέρα! Ο δρόμος της Πανεπιστημίου μπροστά στο REX γέμισε από κόσμο... Από κόσμο που στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών και στέκεται απέναντι στην πολιτική που χρόνια τώρα εχθρεύεται και υποβαθμίζει τον πολιτισμό. Εδωσαν το «παρών» ξανά οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού, οι σημερινοί και αυριανοί καλλιτέχνες που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται στον δρόμο διεκδικώντας να αποσυρθούν τώρα το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 και η κυβερνητική τροπολογία που ακολούθησε, απαιτώντας ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών. Μαζί τους πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους που δήλωσαν την αλληλεγγύη τους, νέοι και νέες που μοιράστηκαν στίχους και μελωδίες με τους ερμηνευτές, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών.

Στη συναυλία παρευρέθηκε, στηρίζοντας τον αγώνα των καλλιτεχνών, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Παρευρέθηκε επίσης ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Πάνω στη σκηνή συναντήθηκαν όλες οι γενιές του ελληνικού τραγουδιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών για απόσυρση του ΠΔ και της κυβερνητικής τροπολογίας, για αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δουλειά με δικαιώματα, για έκφραση αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.


«Κάθε φορά που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς θα είμαστε στον δρόμο». «Ολοι οι καλλιτέχνες είμαστε ενωμένοι». «Γιορτάζουμε ότι σήμερα είμαστε όλοι μαζί!». «Ολες οι γενιές των καλλιτεχνών! Μαζί δυνατοί!», ήταν μερικές μόνο από τις σύντομες δηλώσεις επί σκηνής, μαζί με υψωμένες γροθιές και όμορφα τραγούδια. «Ενας αγώνας για τα αυτονόητα», όπως είπαν για τον πολυήμερο αγώνα των καλλιτεχνών, για δικαιώματα, αναγνώριση, αξιοπρέπεια. «Δεν παραδινόμαστε, συνεχίζουμε», ξεκαθάρισαν.

***

Η χτεσινή συναυλία έστειλε ένα δυνατό μήνυμα. Αγώνα, αντοχής, αλληλεγγύης.

Το κέντρο της Αθήνας δονήθηκε σε ρυθμούς διεκδίκησης, με τους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τραγούδια όλων των ειδών, από ροκ μουσική μέχρι χιπ χοπ, αλλά και παραδοσιακά, καθώς και τραγούδια μεγάλων δημιουργών, όπως του Μ. Θεοδωράκη, του Θ. Μικρούτσικου, του Στ. Ξαρχάκου, του Β. Τσιτσάνη κ.ά.

Και η πλατεία όλο και γέμιζε, η Πανεπιστημίου όλο και γέμιζε... Κόσμος, ιδιαίτερα νέοι και νέες, έρχονταν, τραγουδούσαν, γίνονταν «ένα» με τους καλλιτέχνες, έφευγαν, έρχονταν άλλοι... Μια διαρκής ροή που ανανεωνόταν, καθώς από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη συναυλία.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία είχε απευθύνει και το ΠΑΜΕ και παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του, ενώ στον χώρο συγκεντρώθηκε βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας.


RIZOSPASTIS

Αναλυτικά στη συναυλία συμμετείχαν:

Alex Sid, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Βασιλείου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λόλα Γιαννοπούλου, Βασίλης Γισδάκης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αλέξανδρος Δάικος, Ντάσο Κούρτι, Γιάννης Διονυσίου, Στάθης Δρογώσης, Εισβολέας, Γιώργος Ζερβάκης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Παντελής Θαλασσινός, Π. Θεοδωράκης, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ικαρη, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Θέμης Καραμουρατίδης, Βίκυ Καρατζόγλου, Θωμάς Κωνσταντίνου, Μαριλίζα Λούντζη, Κωστής Μαραβέγιας, Γιώργος Μεράντζας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητσοτάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αναστασία Μουτσάτσου, Πάνος Μπούσαλης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Πάππος, Σπύρος Παρασκευάκος, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Προδρόμου, Απόστολος Ρίζος, Μαρίζα Ρίζου, Christian Ronig, Μάκης Σεβίλογλου, Φώτης Σιώτας, Soto P., Soto Y, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Φάμελλος, Αμέρισα Φτούλη, Αλγιμώτρα, Altera Vita, Babo Koro, Γκιντίκι, Encardia, King Garcia, KollektivA, Κοινοί Θνητοί, Κυνηγοί Ονείρων, Magic de Spell, Μουσικοί του Κουτιού, Ρεβάνς, String Demons, Το Σφάλμα, Third eye bizarre, Τοξικά Απόβλητα, Υπεραστικοί, Χαονία, Uncle Rebel.


RIZOSPASTIS


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ