Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στη λογική της προστασίας του αθλητισμού - εμπόρευμα

Από τους κυβερνητικούς βουλευτές ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση με τίτλο «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας». ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών», η Ελ. Λύση «κατά», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον ειδικό αγορητή του, Μανώλη Συντυχάκη, να επισημαίνει ότι όπως και τα αντίστοιχα σχέδια νόμου όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), έτσι και το συγκεκριμένο έχει σκοπό την προστασία του «προϊόντος», δηλαδή αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως εμπόρευμα. Με τις διατάξεις του, ανέδειξε, επιδεινώνεται η ζοφερή κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και εντείνεται ο αποκλεισμός του λαού και της νεολαίας από το δικαίωμα στην άσκηση, ενώ αντίθετα απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, με γενναία τακτική κρατική επιχορήγηση σωματείων και ομοσπονδιών και με τη δημιουργία σύγχρονων ασφαλών εγκαταστάσεων, κάτι που όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να πράξουν.

Οπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή των αθλητικών σωματείων σε επιχειρήσεις, νέες περικοπές στον αθλητισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του συμψηφισμού της τακτικής επιχορήγησης με τα κέρδη από το Στοίχημα, ενώ παράλληλα δημιουργεί εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων στις ομοσπονδίες και ενισχύει περαιτέρω τη μετακύλιση του κόστους σε γονείς και αθλητές. Ειδική αναφορά έκανε στη μείωση του ήδη εξευτελιστικού κατώτατου μισθού προπονητών, στα 150 ευρώ, καθώς επίσης στις διατάξεις που προβλέπουν τη διευκόλυνση αθλητικών διοργανώσεων από μη αθλητικούς φορείς, δηλαδή επιχειρήσεις, και στο «πογκρόμ» ενάντια σε σωματεία το οποίο συνεχίζει η κυβέρνηση με το μητρώο της ΓΓΑ, με τις ποινές να είναι εξοντωτικές και αυθαίρετες. Οσο για τη διάταξη που προβλέπει έκπτωση και καθαίρεση του ΔΣ ενός αθλητικού σωματείου, υπενθύμισε ότι τελευταία φορά αυτό έγινε επί χούντας. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την υπουργική τροπολογία η οποία περιλαμβάνει αλλαγές στις Ενώσεις Διαιτητών Ποδοσφαίρου, προβλέποντας ότι διαιτητές εν ενεργεία θα ασκούν διοίκηση, αξιολογώντας τους εαυτούς τους, όπως και την ιδιωτικοποίηση των Χιονοδρομικών Κέντρων Βασιλίτσας και Σελίου, ζητώντας την απόσυρσή της. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου, που διαπαιδαγωγεί και διαμορφώνει συνειδήσεις, και όχι εμπορεύσιμο είδος που το καταναλώνουν μόνο όσοι μπορούν.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ικανοποίηση των επιχειρηματιών του αθλητισμού από τη μοιρασιά της «πίτας» από τη φορολόγηση του Στοιχήματος, προαναγγέλλοντας ενίσχυση στους ...ριγμένους της πρώτης μοιρασιάς. Στις λογικές της καλύτερης ρύθμισης της αγοράς και γενικότερα της διαχείρισης του αθλητικού «προϊόντος» κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων.

Στην δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, παρά τους διαξιφισμούς τους, υπηρετούν όλοι τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και μάλιστα ανταγωνίζονται για το ποιος το κάνει πιο αποτελεσματικά. Και υπογράμμισε ότι καμία κυβέρνηση δεν είχε στην πολιτική της το να παρουσιάσει μια κοινωνική αντίληψη του αθλητισμού, αντίθετα όλες αποσκοπούσαν στη γιγάντωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ