Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σφίγγουμε το χέρι στην ΚΝ και το ΚΚ Τουρκίας που μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της διάσωσης και της επιβίωσης του τουρκικού λαού

Συναντήσεις με μέλη και στελέχη της ΚΝ Τουρκίας και επισκέψεις σε σεισμόπληκτες περιοχές είχε η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Θοδωρή Κωτσαντή

Στελέχη της ΚΝΕ βοηθούν στο ξεφόρτωμα φορτηγού με βοήθεια στα Αδανα
Στελέχη της ΚΝΕ βοηθούν στο ξεφόρτωμα φορτηγού με βοήθεια στα Αδανα
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες την Τουρκία, υλοποιώντας την απόφαση του 13ου Συνεδρίου της Οργάνωσης. Εξέφρασε και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη της στον τουρκικό λαό και τη νεολαία που βιώνουν τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου, Χρήστο Χαλκιαδάκη, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, και Δημήτρη Ζάρκα, μέλος της Επιτροπής Προπαγάνδας του ΚΣ.

Πρώτος σταθμός στην Αγκυρα

Το πρωί της Κυριακής η αντιπροσωπεία μετέβη στην Αγκυρα, όπου έγινε δεκτή σε θερμό συντροφικό κλίμα από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας. Το μεσημέρι της Κυριακής συμμετείχε σε εκδήλωση της ΚΝ Τουρκίας για τα εγκαίνια του νέου Στεκιού Νεολαίας στην περιοχή Τσάνκαγια. Εκεί η ΚΝ Τουρκίας παρέδωσε στην ΚΝΕ τιμητική πλακέτα για τη στήριξή της, η οποία αναγράφει «Απειρες ευχαριστίες στην ΚΝΕ, τον ιστορικό σύμμαχο και σύντροφό μας, που δεν μας άφησε μόνους».

Στον χαιρετισμό του ο Θ. Κωτσαντής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (TKG) που αγωνίζονται με αυταπάρνηση και ηρωισμό για να στηρίξουν τους πληγέντες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Σφίγγουμε το χέρι στα μέλη και τους φίλους της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας που όλες αυτές τις μέρες έχουν μπει μπροστά για την οργάνωση της διάσωσης και τώρα της επιβίωσης του τουρκικού λαού». Διαβεβαίωσε ότι η ΚΝΕ και η ΚΝ Τουρκίας το επόμενο διάστημα θα δυναμώσουν την κοινή τους πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες, γιατί «το μέλλον του ελληνικού και του τουρκικού λαού είναι και αυτό κοινό. Είναι η νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, όπου οι λαοί μας θα ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα».

Στο «Στέκι Γειτονιάς» στη συνοικία Τόρος, στα Αδανα
Στο «Στέκι Γειτονιάς» στη συνοικία Τόρος, στα Αδανα
Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη Μαθητική Οργάνωση της ΚΝ Τουρκίας «Solcu Liseliler» στο «Στέκι Γειτονιάς» του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, στη συνοικία Αyranci της Αγκυρας.

Το ΚΚ Τουρκίας έχει ιδρύσει πολλά τέτοια «Στέκια Γειτονιάς» σε πόλεις και συνοικίες, τα οποία έχουν μετατραπεί σε σημείο συγκέντρωσης υλικών αλληλεγγύης του τουρκικού λαού προκειμένου να σταλθούν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τα μέλη της ΚΝ Τουρκίας για το πώς συντονίζεται και οργανώνεται η λαϊκή αλληλεγγύη, για τη μεγάλη λαϊκή ανταπόκριση, ιδιαίτερα των εργαζομένων και της νεολαίας, όπως και την προσπάθεια στήριξης των εκτοπισμένων από τον σεισμό που καταφθάνουν στην Αγκυρα.

Τα στελέχη της ΚΝΕ συνομίλησαν με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝ Τουρκίας, μετέφεραν τη διεθνιστική στήριξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ανέδειξαν τα προβλήματα και τους αγώνες της νεολαίας στην Ελλάδα αλλά και τη συγκινητική έκφραση της αλληλεγγύης από τους Ελληνες μαθητές και φοιτητές προς τη νεολαία της Τουρκίας και της Συρίας που δοκιμάζεται από τον καταστροφικό σεισμό. Επισήμαναν, επίσης, τη μεγάλη αξία που έχει η προσπάθεια του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας να δημιουργήσουν ένα δίκτυο πολιτιστικών κέντρων όπου οι νέοι και οι νέες της χώρας μπορούν να συναντιούνται, να μελετούν, αλλά και να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την ΚΝ και το ΚΚ Τουρκίας.

Συνάντηση του Θ. Κωτσαντή με τον Μπερκάι Κεμάλ Ονογλου, Γενικό Γραμματέα της ΚΝ Τουρκίας

Στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι
Στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι
Οι Γραμματείς των δύο Οργανώσεων, ΚΝΕ και ΚΝ Τουρκίας, πραγματοποίησαν επίσης διμερή συνάντηση, όπου ο Θ. Κωτσαντής μετέφερε για άλλη μια φορά τη σταθερή στήριξη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στον τουρκικό λαό, στην πρωτοπόρα δράση της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας στις πληγείσες περιοχές. Μετέφερε τις σκέψεις και τις ευχές της νεολαίας και του λαού της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό, αλλά και την εκτίμηση ότι αυτό το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης δυναμώνει τις σχέσεις φιλίας των δύο λαών, κόντρα στα σχέδια και τους ανταγωνισμούς των δύο αστικών τάξεων.

Ο Μπερκάι Κεμάλ Ονογλου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ΚΝΕ για τη στήριξή της, καθώς και τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια για τη συγκινητική αλληλεγγύη τους. Ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, τη συγκλονιστική ανταπόκριση των νέων της χώρας στον αγώνα του ΤΚΡ για τη στήριξη των πληγέντων, την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη. Μετέφερε την ηρωική προσπάθεια των μελών και φίλων του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, άγρυπνοι τόσες μέρες, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο λαό. Χάρη σε αυτήν τη στάση του, το ΚΚ Τουρκίας δέχεται τη στήριξη και την εμπιστοσύνη από ευρύτερα τμήματα του τουρκικού λαού και της νεολαίας της χώρας.

Στα σεισμόπληκτα Αδανα

Με τη Μαθητική Οργάνωση της ΚΝ Τουρκίας «Solcu Liseliler»
Με τη Μαθητική Οργάνωση της ΚΝ Τουρκίας «Solcu Liseliler»
Τη Δευτέρα 27 Φλεβάρη η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΝ Τουρκίας, βρέθηκε στα Αδανα και την επαρχία Χατάι της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό.

Πρώτος σταθμός της αντιπροσωπείας ήταν η συνοικία Τόρος, όπου έγινε δεκτή από μέλη και φίλους του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας. Στη συγκεκριμένη συνοικία λειτουργεί «Στέκι Γειτονιάς» του ΚΚ Τουρκίας που αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού είναι το συντονιστικό κέντρο της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν οι οργανώσεις του για τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Στο Στέκι συγκεντρώνονται φορτία με υλική βοήθεια από κάθε γωνιά της Τουρκίας, ταξινομούνται και διανέμονται στις πληγείσες περιοχές. Καθημερινά φτάνει βοήθεια, από ρούχα, τρόφιμα, φαρμακευτικά είδη και είδη ατομικής υγιεινής μέχρι παιδικά βιβλία. Στο Στέκι υπάρχει ένας τοίχος όπου καταγράφονται όλες οι ανάγκες ανά περιοχή.

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής που έχουν αγκαλιάσει το «Στέκι Γειτονιάς». Εχουν ανοίξει τις καρδιές και τις πόρτες τους. Παραχώρησαν αποθηκευτικούς χώρους στις αυλές, έδωσαν τα κλειδιά από τα σπίτια τους για να αξιοποιηθούν από το «Στέκι Γειτονιάς». Βοηθούν εθελοντικά, ενώ αναλαμβάνουν τη σίτιση των μελών και φίλων του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας που λειτουργούν το Στέκι.

Η ΚΝ Τουρκίας παρέδωσε στην ΚΝΕ τιμητική πλακέτα για τη στήριξή της
Η ΚΝ Τουρκίας παρέδωσε στην ΚΝΕ τιμητική πλακέτα για τη στήριξή της
Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έγινε δεκτή με συγκίνηση και ενημερώθηκε για τη δράση του ΚΚ Τουρκίας, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πόλη.

Συγκεκριμένα, στα Αδανα ο καταστροφικός σεισμός είχε ως συνέπεια να καταρρεύσουν περίπου 20 κτίρια, ενώ περίπου άλλα 100 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Η πόλη μετράει περίπου 500 νεκρούς, ενώ πολύς κόσμος, τρεις βδομάδες μετά, δεν κοιμάται στο σπίτι του αλλά σε σκηνές υπό τον φόβο ενός νέου σεισμού.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι χώροι δουλειάς δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ούτε λεπτό. Σε όσους εργαζόμενους δεν μπορούσαν να προσέλθουν, η εργοδοσία αντί να παραχωρήσει άδεια ειδικού σκοπού, τους ανάγκασε να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, σε μια κίνηση που με βάρβαρο τρόπο επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν μπαίνει πάνω από την «ιερή αγελάδα» των καπιταλιστικών κερδών.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συνομίλησε με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚ Τουρκίας και της ΚΝ Τουρκίας που βρίσκονται στον χώρο. Ο Θ. Κωτσαντής απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς τους Τούρκους συντρόφους. Τόνισε τη σημασία που έχει το παράδειγμά τους, που αποδεικνύει τη δύναμη της οργάνωσης της εργατικής τάξης με την πρωτοπόρα παρέμβαση των κομμουνιστών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατέφτασε φορτηγό που περιείχε υλική βοήθεια κυρίως για τη στέγαση των σεισμόπληκτων. Τα στελέχη της ΚΝΕ, μαζί με τους Τούρκους συντρόφους, βοήθησαν στο ξεφόρτωμα του φορτηγού.

Στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι

Από την επίσκεψη στη Σμύρνη
Από την επίσκεψη στη Σμύρνη
Στη συνέχεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ βρέθηκε στην επαρχία Χατάι, αρχικά στο Ισκεντερούν και στη συνέχεια στην Αντιόχεια. Η επαρχία Χατάι είναι από αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο. Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι 7.000 άνθρωποι μένουν σε σκηνές, ενώ είναι πολλοί ακόμα εκείνοι που δεν διαθέτουν καν σκηνή.

Στο Ισκεντερούν η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το τοπικό «Στέκι Γειτονιάς» που σφύζει από ζωή, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά. Εκεί ενημερώθηκαν από τα μέλη της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται τρεις βδομάδες μετά τον σεισμό.

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές της Τουρκίας. Είναι χιλιάδες τα κατεστραμμένα σπίτια με ερείπια σε πολλά σημεία της πόλης, ενώ ο λαός της περιοχής μένει μέσα σε σκηνές και σε παραπήγματα, καθώς το αστικό κράτος της Τουρκίας δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Και ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί κανονικά, με αποτέλεσμα οι γονείς να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν κάθε μέρα στη δουλειά και να αφήνουν τα παιδιά στις σκηνές δίπλα στα ερείπια, χωρίς καμία στήριξη.

Το «Στέκι Γειτονιάς» του ΚΚΤ, μαζί με την υλική στήριξη που παρέχει, όπως ρούχα, τρόφιμα κ.ά., εξασφαλίζει την ψυχολογική στήριξη και περίθαλψη. Χορηγεί τρόφιμα ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά και γι' αυτό από την πρώτη μέρα έχει βρει την υποστήριξη όλης της γειτονιάς αλλά και ευρύτερου τμήματος του λαού, ακόμα και νεαρών φαντάρων και μικρών παιδιών.

Επόμενη στάση της αντιπροσωπείας αποτέλεσε η ισοπεδωμένη Αντιόχεια. Η πόλη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ δεν υπάρχει ούτε παροχή ρεύματος και νερού. Και εκεί «λάμπει» η υπεράνθρωπη προσπάθεια των μελών και φίλων της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας για να μπορέσει να σταθεί ο λαός της περιοχής και πάλι στα πόδια του.

Επίσκεψη στη Σμύρνη

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Τουρκία ολοκληρώθηκε χτες, Τρίτη, με επίσκεψη στη Σμύρνη.

Εκεί η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το «Στέκι Γειτονιάς» Χατάι, ένα από τα 20 «Στέκια Γειτονιάς» που λειτουργούν στην περιοχή. Συνομίλησε με μέλη και φίλους του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας που την ενημέρωσαν για τη δράση του Στεκιού.

Στο «Στέκι Γειτονιάς», που αυτές τις μέρες έχει μετατραπεί σε κέντρο οργάνωσης της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από τον σεισμό, πραγματοποιούνται δραστηριότητες για τη νεολαία της περιοχής, όπως ενισχυτικά μαθήματα, μαθήματα σκακιού, οργανώνονται συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά.

Στη συνέχεια τα στελέχη της ΚΝΕ βρέθηκαν στα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη, όπου συναντήθηκαν με στελέχη της ΚΝ Τουρκίας. Ενημερώθηκαν για την οργάνωση της αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους και στη συνέχεια αντάλλαξαν πείρα από την παρέμβαση των κομμουνιστών στα πανεπιστήμια, αλλά και για τη μάχη που δίνουν οι δύο Οργανώσεις μπροστά στις ερχόμενες εκλογές στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ παρέδωσε στο Κέντρο Συντονισμού του ΚΚΤ στα Αδανα γράμματα που έγραψαν μαθητές από την Πάτρα, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συμμαθητές τους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ