Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Μπλόκο σε λιμάνια ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Από την κινητοποίηση στο λιμάνι της Γένοβας
Από την κινητοποίηση στο λιμάνι της Γένοβας
Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και απεργία πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες στην Ιταλία, με βασικό αίτημα να σταματήσει η μεταφορά όπλων προς πολεμικές ζώνες από τα λιμάνια της χώρας.

Την απεργία είχε προκηρύξει η συνδικαλιστική ένωση USB, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ρώμη, Μπολόνια και Μιλάνο, με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και νεολαίας.

Στη Γένοβα, το σωματείο CALP στο λιμάνι (συμμετέχει στην USB) οργάνωσε συγκέντρωση μέσα στο λιμάνι, με τη συμμετοχή διαδηλωτών από διάφορες πόλεις. Οι διαδηλωτές διέσχισαν το λιμάνι φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πόλεμο στον πόλεμο» και ενάντια στη συμμετοχή της Ιταλίας με την αποστολή οπλισμού, ενώ κατήγγειλαν τις ευθύνες του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο σχετικό κάλεσμα - όπως αναδεικνύεται και στην ιστοσελίδα της USB - οι διοργανωτές σημείωναν ότι πρέπει να ακουστεί βροντερά το αίτημα «Κάτω τα όπλα, αυξήστε τους μισθούς».

Οι λιμενεργάτες σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να σταματήσει η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών, καθώς δημιουργεί κίνδυνο και για τη δική τους σωματική ακεραιότητα. Οι εργάτες καταγγέλλουν ότι σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο 185/1990 απαγορεύεται η μεταφορά οπλισμού σε εμπόλεμα μέρη, ωστόσο αυτός παρακάμπτεται.

Η κινητοποίηση στο λιμάνι της Γένοβας συνδέθηκε με την 24ωρη πανεθνική απεργία στα λιμάνια, στην οποία καλούσε η USB, με βασικό αίτημα τη λήψη μέτρων υγείας και ασφαλείας στα λιμάνια, μετά και τα νέα δυστυχήματα που κόστισαν τη ζωή σε δύο λιμενεργάτες.

Συγκεκριμένα, στις 10/2 ένας 29χρονος καταπλακώθηκε από κοντέινερ στην Τσιβιταβέκια (κοντά στη Ρώμη). Μόλις μία μέρα πριν είχε πνιγεί ένας 58χρονος όταν κατέληξε στη θάλασσα, μαζί με το περονοφόρο όχημα που τον έστειλαν να χειριστεί, χωρίς να είναι σαφές αν διέθετε σχετική εκπαίδευση.

Τα «αδέλφια μας, τους λιμενεργάτες της Γένοβας» χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. «Εμείς οι εργάτες δεν έχουμε κανένα συμφέρον από την εμπλοκή των χωρών μας σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας», τονίζει. Απευθυνόμενο στους Ιταλούς συναδέλφους τους αναφέρει ότι «σηκώσατε ξανά το ανάστημά σας και είσαστε παράδειγμα για όλους μας (...) Προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους και δεν θα επιτρέψουμε ούτε από τον Πειραιά να μεταφερθεί πολεμικό υλικό, να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ!».

Μαθητές: «Δώστε λεφτά για τα σχολεία!»

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις μαθητών στην Ιταλία, όπου κυριάρχησε το σύνθημα «Λεφτά για τα σχολεία και όχι για τον πόλεμο».

Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Μετώπου (FC) και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας (FGC).

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος που αιματοκυλά την καρδιά της Ευρώπης μάς υπενθυμίζει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστικών δυνάμεων απειλεί να παρασύρει τους λαούς του κόσμου στην άβυσσο (...) Ο πόλεμος των αφεντικών διεξάγεται για συγκεκριμένα συμφέροντα και τον πληρώνουν πάντα οι λαοί, οι εργαζόμενοι, οι εκμεταλλευόμενοι. Από εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βιώσουν από πρώτο χέρι τη φρίκη του πολέμου, μέχρι εκείνους που υπομένουν τις θυσίες που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις που με διάφορες ιδιότητες εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής κυβέρνησης» και κλείνοντας απαιτούν: «Οχι στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία! Οχι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης Μελόνι! Εξω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ