Σάββατο 4 Μάρτη 2023 - Κυριακή 5 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει να παρουσιάζει την Κούβα ως «χορηγό της τρομοκρατίας»

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό και στο ΚΚ Κούβας

Για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε στις αρχές Μάρτη τη λεγόμενη «διεθνή έκθεση για την τρομοκρατία», περιλαμβάνοντας προκλητικά την Κούβα στις χώρες που «τροφοδοτούν και στηρίζουν την τρομοκρατία». Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.

Η προκλητική συμπερίληψη της Κούβας στη λίστα των «χορηγών της τρομοκρατίας» που έχει διαμορφώσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός ξεκίνησε επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1982, και συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Για ένα διάστημα επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, σε μια διαφορετική τακτική με τον ίδιο στόχο, της ανατροπής των κατακτήσεων που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό, η Κούβα αφαιρέθηκε από τον κατάλογο. Συμπεριλήφθηκε ξανά το 2021, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, και διατηρείται μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις ότι αυτό θα άλλαζε.

Οπως καταγγέλλει η οργάνωση στις ΗΠΑ «Εθνικό Δίκτυο για την Κούβα», «πραγματικός σκοπός της συκοφαντίας του νησιού ως "τρομοκρατικού" είναι να δικαιολογηθεί ο παράνομος αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας». Και τονίζει ότι αυτή η πολιτική συναντά όλο και περισσότερο την αντίδραση του αμερικανικού λαού.

Η κουβανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι όχι μόνο δεν έχει στηρίξει την τρομοκρατία, αλλά ο λαός της είναι ο ίδιος θύμα της κρατικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ, από διαδοχικές κυβερνήσεις. Από τη νίκη της Επανάστασης έχουν δολοφονηθεί 3.478 άνθρωποι και γύρω στους 3.000 έχουν υποστεί κάποια μορφή αναπηρίας. Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις περιλαμβάνουν την έκρηξη εν πτήσει ενός αεροσκάφους και τη συντριβή του, με 73 νεκρούς, την εισβολή στο έδαφός της (επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων), επιθέσεις με βιολογικά όπλα και κυρίως, τον υπερεξηντάχρονο φονικό εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό, με τις πολύμορφες απάνθρωπες κυρώσεις, που δεν σταμάτησαν ούτε στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, με στόχο να στραγγαλιστεί ο κουβανικός λαός.

ΚΚΕ: Καταδικάζει το νέο βήμα κλιμάκωσης

Το ΚΚΕ καταδικάζει το βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

Σε αυτήν τονίζεται:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν των ΗΠΑ να διατηρήσει την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, όπως ανακοίνωσε την 1η Μάρτη.

Πρόκειται για προκλητική απόφαση, που ενισχύει τα εργαλεία που αξιοποιούν οι ιμπεριαλιστές για τον οικονομικό και πολιτικό εκβιασμό της Κούβας και την ενίσχυση του αποκλεισμού, με στόχο να υπονομεύσουν τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού και να προωθήσουν τους αντεπαναστατικούς τους σχεδιασμούς.

Οσο ανυπόστατος και γελοίος κι αν είναι ο ισχυρισμός πως η Κούβα υποθάλπει την τρομοκρατία, δεν παύει να είναι επικίνδυνος, αφού στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας έχουν γίνει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών ενάντια στους λαούς.

Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο αυτό βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα και απαιτεί να αρθούν άμεσα όλα τα μέτρα του βάρβαρου οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού της Κούβας.

Το ΚΚΕ εκφράζει εκ νέου τη διεθνιστική του αλληλεγγύη προς τον λαό της Κούβας και προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ