Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μια όμορφη εκδήλωση τίμησε τον Γιώργη Βαρλάμο

Τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο και χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο τίμησαν η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί το απόγευμα του Σαββάτου, σε μια εκδήλωση στην Κύμη, μέσα σε κλίμα θλίψης και οργής για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Kymi Palace», παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, η Κωνσταντίνα Κώτσιου, καθηγήτρια του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η Λία Μπλιούμη, διδάσκουσα της ΑΣΚΤ, ο Κώστας Κέκης, δημοτικός σύμβουλος Κύμης - Αλιβερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κύμης - Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, Αρετή Μπάτσα και Παναγιώτης Αναγνώστου.

Στον χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν έργα του Γιώργη Βαρλάμου από διάφορες περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχείο του ΚΚΕ. Επίσης εκτέθηκε μία από τις λίγες προσωπογραφίες με λάδι που φιλοτέχνησε και απεικονίζει συγχωριανό του, του οποίου η οικογένεια τη διέθεσε για την εκδήλωση.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με τον ποιητή και στιχουργό Κώστα Καρτελιά να απαγγέλλει στίχους από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας», ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα εμπνευσμένο από το έργο και τη ζωή του Γιώργη Βαρλάμου, με την Ελένη Καρτελιά (φωνή), την Ιρίνα Βαλεντίνοβα (πιάνο) και την Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα), ενώ πραγματοποιήθηκε και προβολή οπτικού υλικού επιλεγμένου από συνεντεύξεις του Γιώργη Βαρλάμου, το οποίο συγκεντρώθηκε για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

***

«Η σημερινή εκδήλωση έχει για την Κομματική Οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ ιδιαίτερη σημασία. Κι αυτό γιατί γίνεται στον τόπο καταγωγής του», σημείωσε η Λένα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση. «Γι' αυτό και η πρωτοβουλία να οργανώσουμε αυτήν την εκδήλωση "αγκαλιάστηκε" με ενθουσιασμό όχι μόνο από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, αλλά και από ανθρώπους που τον γνώρισαν και από ανθρώπους που θεωρούν σημαντικό να προβληθεί ένας τόσο σπουδαίος εικαστικός στον τόπο καταγωγής του και να γίνει γνωστό το έργο του στις νεότερες γενιές».

Ο Σταμάτης Σπύρου, γραμματέας του Προοδευτικού Συλλόγου Ανδρονιάνων - Δένδρων Κύμης, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε ότι «το έργο του Γιώργη Βαρλάμου βρίσκεται σε φερέγγυα και ικανά χέρια, που θα το αναδείξουν όπως του αξίζει».

Από εικαστικής αλλά και φιλοσοφικής πλευράς προσέγγισε το έργο, τη ζωή και τη δράση του Γιώργη Βαρλάμου ο Νίκος Τρανός, πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, χαρακτηρίζοντας σημαντική την παρουσία τόσου κόσμου σε μια εκδήλωση για έναν καλλιτέχνη και ευχαριστώντας για την πρόσκληση που του έγινε να συμμετάσχει.

Στη ζωή, στο έργο και την αγωνιστική στάση του Γιώργη Βαρλάμου αναφέρθηκε στην ομιλία της η Εύα Μελά, ζωγράφος, χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. «Ο Βαρλάμος έδεσε τη ζωή του με το ΚΚΕ έως το τέλος. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται. Πάντα αυστηρός και πιστός στις αρχές του, τις οποίες ουδέποτε και για κανένα λόγο δεν διαπραγματεύτηκε, αποτελούσε στήριγμα και παράδειγμα για τους συναδέλφους και τους συντρόφους του», είπε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ