Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Μπαίνει στο «κάδρο» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης

Μετά τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία, τις τελευταίες μέρες μπαίνει πιο έντονα και η Γεωργία στο «κάδρο» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Μετά από δυο μέρες διαδηλώσεων, βίαιων επεισοδίων και συλλήψεων τουλάχιστον 130 ατόμων, η κυβέρνηση της Γεωργίας απέσυρε την Πέμπτη το νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων», το οποίο απαιτούσε από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας» και να τίθεται υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, διαφορετικά θα της επιβάλλονταν σημαντικά πρόστιμα.

Ωστόσο οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Πέμπτη το βράδυ στην Τιφλίδα, παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου, με τους διαδηλωτές να κρατούν και σημαίες της ΕΕ.

Πίσω από το «αντιρωσικό αίσθημα» κρύβεται «το χέρι των ΗΠΑ» και αυτή είναι η αιτία για τις διαδηλώσεις στη Γεωργία, δήλωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

Ο Ντμ. Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την κατάσταση στη Γεωργία και «δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της», αλλά επισήμανε πως η Γεωργιανή Πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπισβίλι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ αυτήν τη βδομάδα.

«Δεν απευθύνθηκε στους Γεωργιανούς από τη Γεωργία. Τους απευθύνθηκε από την Αμερική», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση «με ανησυχία», θεωρώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος «προβοκάτσιας» στις δύο αποσχισμένες περιοχές της χώρας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με τον αντίστοιχο ρωσικό νόμο που έχει αξιοποιηθεί στην αντιπαράθεση με τη Δύση και πως απομακρύνει τη Γεωργία από την προοπτική ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως το νομοσχέδιο είναι «εμπνευσμένο» από αμερικανική νομοθεσία.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, καταδίκασε το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «μη συμβατό» με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τη γεωργιανή να «σεβαστεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις» και εξέφρασε «ανησυχία» για αυτό το νομοσχέδιο.

Αλλά και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, έσπευσε να ευχηθεί στη Γεωργία «μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία».

H κατάσταση στη Γεωργία προκαλεί ανησυχία για την πιθανότητα να ανοίξει ένα νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον νότιο Καύκασο, γράφει η «Washington Post», συγκρίνοντας τις σκηνές από τις διαδηλώσεις στην Τιφλίδα με εκείνες από το Κίεβο στο Μαϊντάν το 2014 και το πραξικόπημα που ακολούθησε, και σημειώνει ότι «η πορεία της Γεωργίας προς τα δυτικά, όπως και της Ουκρανίας, είναι μια πορεία που ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να αποτρέψει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ