Κυριακή 31 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
«Φίλος» με προβιά λύκου

Οι ΗΠΑ συγκαταλέγουν τη Ρωσία στις χώρες εναντίον των οποίων μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα

Στις 11 Μάρτη συμπληρώθηκαν έξι μήνες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Ολα τα ρωσικά ΜΜΕ αφιέρωσαν σ' αυτό το γεγονός τηλεοπτικές εκπομπές και αναλυτικά άρθρα γνωστών πολιτικών και πολιτειολόγων. Είναι αξιοσημείωτο ότι κύριο ζήτημα των συζητήσεων ήταν κατά πόσο άλλαξε η γεωπολιτική θέση της Ρωσίας στον κόσμο, η οποία πρώτη αποκρίθηκε στην τραγωδία των ΗΠΑ και εντάχθηκε στην πάλη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Η βοήθεια της Ρωσίας ήταν πρωτοφανής. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την κατηγορηματική υποστήριξη στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η Ρωσία παραχώρησε στις ΗΠΑ τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις αμερικανικών αεροπλάνων και έκλεισε στην ουσία τα μάτια στην εγκατάσταση αμερικανικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, της Κιργισίας. Η Ρωσία αντάλλαξε με τους Αμερικανούς απόρρητες πληροφορίες της αντικατασκοπίας. Τι πήρε όμως σε αντάλλαγμα; Στην ουσία, νέες κατηγορίες και απειλές. Ας δούμε πώς σχολιάζει αυτό το γεγονός ο «δημοκρατικός» ρωσικός Τύπος.

«Μετά τις 11 Σεπτέμβρη ο κόσμος έγινε διαφορετικός, τώρα οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι εταίροι», έγραφε τότε όλος ο ρωσικός Τύπος. Υστερα από μισό χρόνο απ' αυτά τα γεγονότα ο τόνος των δημοσιευμάτων είναι διαφορετικός. Ετσι, η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» (11/3/2002) δημοσίευσε φωτογραφία του πρακτορείου «Ρόιτερς» με την εύγλωττη λεζάντα: «Το συρματόπλεγμα με την αμερικανική σημαιούλα κατά την περίμετρο των ρωσικών συνόρων». «Τελικός σκοπός της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των ΗΠΑ είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων της Κασπίας, του Ιράκ και του Ιράν», υποστηρίζει η εφημερίδα σε άρθρο με τον τίτλο: «Η πρώην ΕΣΣΔ μοιράστηκε "οριζοντίως". Η διάλυση της Ρωσίας θα γίνει "καθέτως"».

Η εφημερίδα αναφέρει σχετικά: «Η πρώην ρωσική αεροπορική βάση Μαριεούλι κοντά στην Τιφλίδα εκσυγχρονίζεται από την Τουρκία: Στη Γεωργία δεν είναι πλέον για κανέναν μυστικό ότι αυτή η βάση θα χρησιμοποιηθεί σύντομα από την αεροπορία του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ και του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η αντικατασκοπία της Αμπχαζίας πληροφορεί για τα σχέδια της Τιφλίδας να επεκτείνει την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο φαράγγι Πανκίσι και στο έδαφος αυτής της Δημοκρατίας με τη βοήθεια αμερικανικής ειδικής δύναμης. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κισνιόφ και την Τιράσπολ, που συνοδεύτηκε από την απότομη εξασθένηση των θέσεων του προέδρου Βορόνιν και η φανερή αδυναμία της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κάνουν πρακτικά αναπόφευκτη τη γρήγορη εισαγωγή στην περιοχή διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων και Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων. Οι Αμερικανοί "Τζι-άι" έχουν βάλει γερό πόδι στη μετασοβιετική Κεντρική Ασία. Οξύνθηκαν πάλι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Μινσκ. Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί το λευκορωσικό καθεστώς για πώληση όπλων σε χώρες - απόκληρες. Πράγμα που εξισώνει τη Λευκορωσία με τα κράτη του περιβόητου "άξονα του κακού" και δημιουργεί σκεπτικιστικές προβλέψεις για την πολιτική τύχη του Αλεξάντρ Λουκασένκο».

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» αφιερώνεται ακόμα ένα άρθρο στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις: «Πώς θα απαντήσει ο Πούτιν στον εκβιασμό της Ουάσιγκτον;» και με τον υπότιτλο: «Είναι πάρα πολλές οι απώλειες στην εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου, ώστε να συμβιβαστεί με τα γεγονότα της ολοκληρωτικής παράδοσης των θέσεών του στους Αμερικανούς». Στο άρθρο αναφέρεται ευθέως: «Η πολυδιαφημισμένη ρωσοαμερικανική φιλία κλονίζεται συθέμελα. Ωστόσο, η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Σύμφωνο ΑΒΜ, η άρνηση να υπογράψουν τη συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών εξοπλισμών και μάλιστα η ξαφνική εμφάνιση Αμερικανών στρατιωτικών στη Γεωργία φαίνεται σήμερα ως λεπτομέρεια σε σύγκριση με τη "διένεξη για τα κοτόπουλα" και τον "πόλεμο του χάλυβα" που ξέσπασε... Οι κατηγορίες, που ανταλλάσσουν σήμερα η Ρωσία και η Αμερική, δεν είναι απλώς εμπορική διαμάχη, αλλά μια πολύ σκληρή γεωπολιτική αντιπαράθεση».

Επομένως, ο «δημοκρατικός, ελεύθερος» Τύπος της Ρωσίας γράφει τώρα αυτά για τα οποία η κομμουνιστική αντιπολίτευση προειδοποιούσε εξαρχής το καθεστώς και το λαό: Δεν μπορεί να υπάρχει φιλία με τις ΗΠΑ, που έχουν σφετεριστεί το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, να κατατάσσουν τις ανεπιθύμητες γι' αυτές χώρες στην κατηγορία των απόκληρων, να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις τους. Ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε στους Αμερικανούς τους τελευταίους έξι μήνες τα πάντα που μπορούσε να δώσει. Σε απάντηση οι ΗΠΑ, καταπολεμώντας δήθεν την τρομοκρατία και ρίχνοντας στο Αφγανιστάν άγνωστες μέχρι σήμερα ιδιαίτερα ισχυρές βόμβες, πιέζουν, όπως και πριν τη Ρωσία, ότι χρησιμοποιεί τάχα στην Τσετσενία «ακατάλληλα μέτρα». Κάτι παραπάνω, κατέταξαν τη Ρωσία στις χώρες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.

Στις παραμονές της επίσκεψης στις ΗΠΑ του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς» δημοσίευσε μυστική έκθεση του Πενταγώνου των ΗΠΑ που κατατέθηκε για εξέταση στο αμερικανικό Κογκρέσο. «... Κατ' απαίτηση του Λευκού Οίκου, το Πεντάγωνο συνέταξε κατάλογο χωρών εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ οφείλουν "να επεξεργαστούν εφεδρικές εκδοχές χρήσης πυρηνικών όπλων". Σ' αυτόν συμπεριλήφθηκαν το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα (χώρες του "άξονα του κακού"), η Λιβύη και η Συρία, καθώς και η Ρωσία και η Κίνα. Οι συντάκτες της έκθεσης εξετάζουν τρεις καταστάσεις, κατά τις οποίες είναι πιθανή η χρήση από την Αμερική πυρηνικών όπλων στις σύγχρονες συνθήκες: Η ύπαρξη στο έδαφος εχθρικών χωρών οπλοστασίου πυρηνικών, βιολογικών ή χημικών όπλων, ως απάντηση στη χρήση αυτών των όπλων ενάντια στις ΗΠΑ και, τέλος, σε περίπτωση "έκτακτης πολεμικής ανάπτυξης σε μια από τις προαπαριθμημένες χώρες"», έγραφε στις 11 Μάρτη η εφημερίδα «Ιζβέστια».

«Η εξήγηση απ' αφορμή ένα πιθανό "προληπτική χτύπημα", δηλαδή επίθεση κατά της χώρας μας, είναι αρκετά απλή: η Ρωσία δεν είναι πλέον εχθρός των ΗΠΑ, ωστόσο η κατοχή απ' αυτή μεγάλων πυρηνικών αποθεμάτων αποτελεί υπαρκτή απειλή για την Αμερική. Ετσι ακριβώς οι υπερπόντιοι "μάρτυρες της διεθνούς τρομοκρατίας" προτίθενται να εφαρμόσουν στη ζωή τη νέα τους πολιτική σωτηρίας του πολιτισμού και εδραίωσης της παγκόσμιας κυριαρχίας», σχολίασε τη μυστική έκθεση του Πενταγώνου η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα».

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν είναι φίλος της Ρωσίας, αλλά πραγματικός λύκος με προβιά αρνιού, είναι πασίγνωστό από καιρό. Το γεγονός ότι στη δεκαετία της διοίκησής του ο Μπορίς Γιέλτσιν πρόδωσε όλους τους συμμάχους της Ρωσίας είναι επίσης πασίγνωστο. Ωστόσο, κρίνοντας από τον τελευταίο χρόνο, ο διάδοχός του με όχι λιγότερο ζήλο συνεχίζει την ίδια πολιτική. Ενεργεί αποκλειστικά από θέσεις συμφερόντων των ΗΠΑ, παραχωρώντας βήμα προς βήμα τις θέσεις της Ρωσίας και ξεχνώντας (ή προδίνοντας;) τα γεωπολιτικά συμφέροντά της. Αθελα έρχονται στη μνήμη τα λόγια ενός μαθητή από το πασίγνωστο φιλμ «Θα περιμένουμε ως τη Δευτέρα»: «Και γενικά η Ρωσία μετά τον Πέτρο Α` δεν ήταν πολύ τυχερή με τους τσάρους». Μπορούμε να προσθέσουμε: Δυστυχώς, ούτε με τους Προέδρους...


Ν.Γκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ