Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων για νέα οπλικά συστήματα αιχμής

Τη στρατολόγηση νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ επιδιώκει το αμερικανικό Πεντάγωνο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη νέων πολεμικών τεχνολογικών συστημάτων και όπλων, στο φόντο της κούρσας ανταγωνισμού με την Κίνα, η οποία αναπτύσσει αλματωδώς την παραγωγή μεταξύ άλλων σε drones, πολεμικά πλοία νέας γενιάς και υπερηχητικούς πυραύλους, με κοινοπραξίες κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών και κεφάλαια που εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» επισημαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για να χρηματοδοτήσει με 115 εκατ. δολάρια μία νέα μονάδα στο υπουργείο Αμυνας, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την προσέλκυση περισσότερων - αμερικανικών και ξένων - επενδύσεων σε πολεμική τεχνολογία αιχμής.

Το νέο γραφείο που είναι στα σκαριά αναμένεται να ονομαστεί «Γραφείο Στρατηγικού Κεφαλαίου» (Office of Strategic Capital), ενώ θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω η πείρα της συνεργασίας ομοσπονδιακών αρχών και ιδιωτικού κεφαλαίου, όπως η σύμπραξη των εταιρειών του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, με πρώτη τη διαστημική εταιρεία «SpaceX», που εκτελεί υπηρεσίες και μεταφορές, υποκαθιστώντας λειτουργίες της NASA.

Υπολογίζεται ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια στις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ ξεπερνούν ετησίως τα 6 δισ. δολάρια τον χρόνο, αυξημένα κατά τουλάχιστον 1 δισ. από το 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ