Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με διεκδικήσεις για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης απαντούν οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», στην πλατεία ΗΣΑΠ στα Ανω Πατήσια (Πατησίων και Αγ. Λαύρας), καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής και απαιτώντας την πλήρη ενίσχυση και λειτουργία του.

Το Σωματείο αναφέρει ότι παρά τις δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου ότι «η "Παμμακάριστος" είναι σε ανοδική πορεία», και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, από τον Νοέμβρη του 2022, ότι το Νοσοκομείο «θα ενισχυθεί με προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα», η σημερινή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Συγκεκριμένα, το Χειρουργικό Τμήμα ΔΕΝ εφημερεύει από τον Ιούνη του 2021 με απόφαση ΥΠΕ και υπουργείου Υγείας, το Ακτινολογικό Τμήμα - επί συνόλου 11 θέσεων ιατρών - λειτουργεί εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο με 2 μόνο γιατρούς. Αν και υπάρχει αξονικός τομογράφος, πολλές μέρες και σε πολλές γενικές εφημερίες δεν πραγματοποιούνται αξονικές λόγω έλλειψης γιατρού, το Αναισθησιολογικό καλύπτεται στις εφημερίες μόνο από 3 ειδικούς ιατρούς (2 μόνιμες και έναν ιδιώτη με σύμβαση με την ΥΠΕ που λήγει στις 31/3) και μία ειδικευόμενη. Παρόλο που υπάρχει κενή οργανική θέση δεν προκηρύχθηκε στην τρέχουσα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας.

Το Σωματείο καταγγέλλει ακόμα ότι ελλείψεις γιατρών υπάρχουν και σε άλλα βασικά τμήματα του Νοσοκομείου, όπως και στον διοικητικό τομέα, ενώ πάνω από το 1/3 των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μπει επιτέλους φρένο στην απαξίωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού με προτεραιότητα σε ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, παθολόγους, χειρουργούς, καρδιολόγους, νευρολόγους. Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων με διαδικασία κατεπείγοντος.

«Δεν χρειάζεται ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λήμνου»...

«Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας περιηγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου, όπου συζήτησε με ασθενείς και είδε από κοντά την ικανοποίησή τους»: Τα παραπάνω αναγράφονται ψευδώς στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας σχετικά με την επίσκεψη της Μ. Γκάγκα στη Λήμνο στις 25 Μάρτη, σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθεί η αγωνιστική «υποδοχή» που της επιφύλαξαν εκπρόσωποι και μέλη σωματείων του νησιού έξω από την είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο διαχρονικά υποστελεχωμένο Νοσοκομείο του νησιού.

Με τα πανό τους και φωνάζοντας συνθήματα, όπως, «Θέλουμε γιατρούς και όχι κοροϊδία - δώστε λεφτά για την Υγεία», «Κάνετε προσλήψεις στο Νοσοκομείο - δεν θα περιμένουμε να γίνουμε σφαγείο», οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό (η οποία μπήκε από άλλη είσοδο για να τους αποφύγει), προκειμένου να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους και να της επιδοθεί ψήφισμα 10 σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων του νησιού.

Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, δέχτηκε τελικά αντιπροσωπεία των σωματείων, ενώ για το φλέγον ζήτημα της δημιουργίας Μονάδας Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο, απάντησε το αμίμητο: «Δεν χρειάζεται γιατί δεν έχουμε πολλά περιστατικά στη Λήμνο»! Αυτά την ίδια στιγμή «που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκατοντάδες αεροδιακομιδές! Μόνο την τελευταία βδομάδα έχουν γίνει 5 - 6 αεροδιακομιδές!», σχολιάζουν τα σωματεία, η αντιπροσωπεία των οποίων διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι θα συνεχιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νησιού με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Τις διεκδικήσεις αυτές προσυπογράφουν το ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου, Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συνταξιούχων, οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ και Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου.

Με «μπαλώματα» η «κάλυψη» των αναγκών του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε αναισθησιολόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα απαιτούν, με Ερώτησή τους στον υπουργό Υγείας, μεταφέροντας τις αγωνίες και διεκδικήσεις των εργαζομένων και των φορέων τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Παπαναστάσης.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, για ακόμη μια φορά δεν προβλέφθηκε η αντιμετώπισή του από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο, εφόσον τα κενά καλύπτονται με τη γνωστή μέθοδο των «μπαλωμάτων» και τη μετακίνηση αναισθησιολόγων για τρεις μέρες τη βδομάδα από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, προκειμένου να χορηγήσουν αναισθησία σε τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για έκτακτες ανάγκες που καλύπτουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «αφού η αύξηση του χρόνου αναμονής των ασθενών για τακτικό χειρουργείο είναι αποτέλεσμα της μόνιμης υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας (νευραλγικού τμήματος για την ανάπτυξη των χειρουργικών αιθουσών), η οποία τον τελευταίο χρόνο, το 2022, επιδεινώθηκε», σημειώνοντας πως η διοίκηση, από επανειλημμένες έγγραφες ενημερώσεις, γνώριζε πολύ καλά το θέμα.

Την ίδια ώρα, οι δύο αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας υπόκεινται σε υπερεργασία, εκτελώντας αυξημένο αριθμό εφημεριών, ενώ δεν επαρκούν να καλύψουν τις εφημερίες του δικού τους Νοσοκομείου. Η επιπλέον επιβάρυνσή τους με τη μετακίνηση τους στην Καλαμάτα ενέχει κινδύνους για τους ίδιους και για την ασφάλεια των ιατρικών τους πράξεων.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γνωστά γεγονότα, ακόμη και στην τρέχουσα προκήρυξη για διορισμό μόνιμων γιατρών ΕΣΥ δεν περιλαμβάνεται καμία θέση αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με τους βουλευτές του ΚΚΕ να τονίζουν:

«Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν προβαίνουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με αποτέλεσμα η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως και κάθε διοίκηση πανελλαδικά, να προσπαθεί με "μπαλώματα" να καλύπτει επείγουσες ανάγκες, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις περαιτέρω επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, στην κάλυψη των εφημεριών αλλά και στον προγραμματισμό της ζωής των ίδιων των εργαζομένων. Επίσης η αναγκαστική αυτή μετακίνηση δεν καλύπτει ουσιαστικά τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, αφού τέτοιου είδους μετακινήσεις, επί της ουσίας, διαιωνίζουν το πρόβλημα».

Απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση για μετακινήσεις αναισθησιολόγων από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα και να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε αυτήν την ειδικότητα στα νοσοκομεία του νομού, σύμφωνα και με τα αιτήματα του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών.

Συλλαλητήριο σήμερα στη Δράμα

Σε πανδραμινό συλλαλητήριο καλούν το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝ Δράμας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας του Νοσοκομείου, με σύνθημα «Οι ζωές μας αξίζουν, δεν είναι κόστος!». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ