Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΑΚΝ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Να διακοπεί κάθε πράξη αντιδικίας κατά του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή τις απαιτήσεις της διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου προς το ναυταθλητικό σωματείο

Τη διακοπή κάθε πράξης δικαστικής αντιδικίας της διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά εναντίον του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βουλή. Στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Το 2002, λόγω της αναγκαστικής μετακίνησης του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας από το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας, παραδόθηκαν στον Ομιλο τα κλειδιά από δύο κενούς, αχρησιμοποίητους και μη εξοπλισμένους χώρους εντός του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκονται το Καταδυτήριο και οι κολυμβητικές δεξαμενές.

Τους χώρους αυτούς τους συντηρεί ο Ομιλος με δικά του έξοδα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα προκάτ περίπου 100 τ.μ., χωρίς νερό και τουαλέτα στο εσωτερικό του και έναν χώρο κάτω από τις κερκίδες των κολυμβητικών δεξαμενών περίπου 60 τ.μ., που εδώ και χρόνια είναι άδειες και δεν χρησιμοποιούνται. Επειδή τα κωπηλατικά σκάφη χρειάζονται πολλαπλάσιο χώρο αποθήκευσης επιτράπηκε στον Ομιλο να τα εναποθέσει στα περιβάλλοντα παρτέρια πλησίον των δύο χώρων.

Στους χώρους αυτούς φυλάσσονται κωπηλατικά σκάφη και ειδικός αθλητικός εξοπλισμός εκτός νερού για την κωπηλασία, διότι η κυρίως προπόνηση των αθλητών γίνεται στη θάλασσα.

Το 2013 η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά συμφώνησε με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας την παραχώρηση χρήσης χώρων του κολυμβητικού συγκροτήματος, όπως αποδυτήρια και ντους με ζεστό νερό για τους αθλητές στον διπλανό χώρο κάτω από τις κερκίδες, κλειδί για την μπάρα εισόδου, χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών με αντίτιμο 200 ευρώ μηνιαίως. Ο Ομιλος έκανε για ένα μικρό διάστημα χρήση κάποιων από τους παρεχόμενους χώρους (αποδυτήρια, ντους) και πλήρωνε το άτυπα συμφωνηθέν αντίτιμο. Παρ' όλα αυτά σταδιακά διακόπηκε η χρήση των αποδυτηρίων και των ντους λόγω μη συντήρησης και σφράγισης του χώρου από τη διοίκηση του ΕΑΚΝ, ενώ οι δεξαμενές κολύμβησης ήταν άδειες και εγκαταλειμμένες και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από τους αθλητές του Ομίλου.

Καλή τη πίστει το σωματείο πλήρωνε το αντίτιμο μέχρι τα τέλη του 2014. Εκτοτε η επιτροπή διοίκησης του ΕΑΚΝ, βασιζόμενη στις προγενέστερες πληρωμές που αφορούσαν τη χρήση χώρων κολυμβητηρίου (αποδυτήρια, ντους, πισίνες) και μετά από ένα διάστημα μη ενόχλησης σχεδόν δύο ετών, άρχισε να απαιτεί αντίτιμο 200 ευρώ μηνιαίως χωρίς να γίνεται κάποια χρήση των έτοιμων εγκαταστάσεων, όπως αποδυτήρια, ντους, πισίνες, αίθουσα ενδυνάμωσης του κολυμβητικού συγκροτήματος (όπως ορίζει ο νόμος).

Από την Υπουργική Απόφαση 17112/2000 - ΦΕΚ 847/Β/11-7-2000 Κανονισμός λειτουργίας των Εθνικών και Δημοτικών Γυμναστηρίων της χώρας (ΝΠΔΔ) και το ΠΔ 455/1988 είναι ξεκάθαρο ότι δεν προκύπτει ανάγκη αίτησης το 2013 αλλαγής τρόπου παραχώρησης για τους χώρους που είχαν ήδη παραχωρηθεί από το 2002 χωρίς αντίτιμο. Και είναι προφανές ότι οποιαδήποτε παραχώρηση χρήσης χώρου έγινε το 2013 αφορούσε χώρους που εμπίπτουν στη νομοθεσία (όπως αποδυτήρια, ντους, πισίνες, εγκαταστάσεις κολυμβητηρίου). Επίσης δεν προκύπτει ανάγκη σύναψης σύμβασης για τον ήδη παραχωρημένο από το 2002 κενό χώρο. Η ΔΕ του ΕΑΚΝ/ΑΚ παρ' όλες τις εκκλήσεις του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας (ΚΟΕ) αρνείται τον οποιονδήποτε διάλογο και εμμένει στη χρέωση των 200 ευρώ μηνιαίως. Μάλιστα, από το 2017 η ΔΕ αποφασίζει μονομερώς τη διακοπή της χρήσης από το σωματείο των χώρων που είχαν ήδη παραχωρηθεί χωρίς αντίτιμο πριν από το 2013, απαιτεί με εξώδικο τα κλειδιά και την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν την υπουργό ποια μέτρα θα πάρει έτσι ώστε:

-- Να διακοπεί κάθε πράξη δικαστικής αντιδικίας της διοίκησης του ΕΑΚΝ εναντίον του ΚΟΕ, καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί οικονομική αιμορραγία, δυσχεραίνει την αθλητική δραστηριότητα και προκαλεί αναστάτωση σε όλους τους αθλητές που καθημερινά αθλούνται.

-- Να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα του αδικαιολόγητα συσσωρευμένου χρέους που μόνο στόχο έχει την οικονομική εξόντωση του σωματείου.

-- Να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της παραχώρησης των συγκεκριμένων χώρων στο σωματείο που του έχουν παραχωρηθεί εδώ και είκοσι χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ