Σάββατο 8 Απρίλη 2023 - Κυριακή 9 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρουσίασε την εκρηκτική κατάσταση στη σχολική στέγη

Ειδικό Σχολείο στην Πυλαία
Ειδικό Σχολείο στην Πυλαία
Την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτίρια στους δήμους της Θεσσαλονίκης και αποδεικνύουν ότι τα σχολεία, όπου καθημερινά περνάνε το 1/3 του χρόνου τους τα παιδιά, εκπέμπουν σήμα κινδύνου, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εκπρόσωποι των γονέων απαίτησαν, με ευθύνη της κυβέρνησης και με γενναία χρηματοδότηση, να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν πλήρως τις σημερινές παιδαγωγικές ανάγκες και παράλληλα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών τους στα σχολεία.

Οπως είπε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Δεν μπορούμε να γινόμαστε μπαλάκι στην πολιτική της υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων και για τη σχολική στέγη».

Ανέφερε ότι η πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων αδυνατούν να στηρίξουν τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά το περιεχόμενο και την ηλικιακή βαθμίδα που φιλοξενεί η κάθε σχολική μονάδα. Και αυτό αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, με τους μαθητές να στοιβάζονται κυριολεκτικά σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών μέτρων, σε αίθουσες τυφλές, υπόγειες, σχολεία χωρίς προαύλιο, σχολεία σε όροφο, με έλλειψη αιθουσών για τα μαθήματα μουσικής, εικαστικών κ.λπ., εργαστηρίων φυσικών επιστημών και γυμναστηρίων, υποδομών, παιχνιδιών.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αντικρίζουν προαύλια να πλημμυρίζουν και να μετατρέπονται σε πισίνες ή να γεμίζουν με λύματα από προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης, να πέφτουν σοβάδες από οροφές και τοιχοποιίες, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ακατάλληλες, επικίνδυνα γήπεδα σχολείων και προαύλια με κακοτεχνίες, ρηγματώσεις και άλλες σημαντικές φθορές που ευθύνονται για καθημερινά μικρά ή και σοβαρότερα ατυχήματα. Επιπλέον, σχολεία χτισμένα δίπλα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, με ανύπαρκτες διαβάσεις, φανάρια κ.ά., που καθιστούν την πρόσβαση των μαθητών επικίνδυνη.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα αντισεισμικός έλεγχος όλων των κτιρίων. Ζήτησε «να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές των ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων. Αναφέρθηκε στην αποδιοργάνωση των ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) και την αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων, που, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν οδηγήσει σε διάχυση των ευθυνών και πλήρη αδράνεια του κράτους όσον αφορά τη στατική και αντισεισμική επάρκεια των σχολείων.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανυπαρξία υποδομών για την πρόσβαση παιδιών ή εκπαιδευτικών ΑμεΑ, αλλά και για την εξασφάλιση της πρόσβασης στο σχολείο παιδιών που αντιμετωπίζουν προσωρινό κινητικό πρόβλημα. Τέτοια παραδείγματα είναι οι ελλείψεις σε ράμπες, τα χαλασμένα ασανσέρ, οι χώροι που δεν επιτρέπουν χωρικά τη διέλευση παιδιών με αμαξίδια.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Π.χ. τα ΕΕΕΕΚ σε Κορδελιό, Πυλαία, Θέρμη, Θεσσαλονίκη είναι ακατάλληλα καθώς λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια με συνθήκες που δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες των παιδιών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο Ειδικό Σχολείο Θέρμης οι προδιαγραφές είναι για 90 παιδιά και φοιτούν πάνω από 200, χωρίς αυλή, χωρίς έξοδο κινδύνου, χωρίς επαρκή αερισμό, χωρίς κατάλληλα διαμορφωμένους και προσβάσιμους χώρους, χωρίς γυμναστήριο.

Την ίδια ώρα που υπάρχει ανάγκη για ανέγερση πολλών νέων ειδικών σχολείων, στην Καλαμαριά υπάρχει απόφαση για ίδρυση ειδικού σχολείου από το 2005, όμως κάθε χρόνο αναστέλλεται λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου. Και μόλις τον Γενάρη αποχαρακτηρίστηκε οικόπεδο που προοριζόταν για σχολική στέγη, για να γίνει χώρος απόθεσης μπαζών!

Τέλος, κάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των σχολικών εκδρομών, με αφορμή περιστατικά όπου τουριστικά πρακτορεία ζητούν επιπλέον χρήματα για τις σχολικές εκδρομές, όταν πρόκειται τα λεωφορεία τους να υποβληθούν σε ελέγχους από την Τροχαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ