Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σήμερα η κινητοποίηση για τη σωτηρία των κινηματογράφων του κέντρου της Αθήνας

Με αίτημα την προστασία των κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου της Αθήνας «Ιντεάλ», «Αστορ» και «Ιριδα», 21 σωματεία, φορείς και ενώσεις από τον χώρο του Πολιτισμού και του κινηματογράφου ζητούν να οριστεί συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Παιδείας.

Παράλληλα καλούν σε κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Οπως σημειώνουν στην ανοιχτή επιστολή τους, «οι αίθουσες προβολής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το σπίτι των δημιουργών, των εργαζομένων και του κοινού της Εβδομης Τέχνης. Οφείλουμε να στηρίξουμε τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία ως το ανεκτίμητο κεφάλαιο στο παρόν αυτού του τόπου. Ειδικά αυτές οι αίθουσες, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, στηρίζουν την παγκόσμια και εγχώρια ανεξάρτητη παραγωγή».

Απαιτούν «εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα, για το οποίο έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες και ταυτόχρονα το έχουμε επικοινωνήσει με κάθε πρόσφορο μέσο... Ζητάμε το αυτονόητο. Το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε, να εκφραζόμαστε, να δημιουργούμε και να εκθέτουμε τη δουλειά μας».

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του για τους κινηματογράφους του κέντρου αναφέρει τα εξής:

«Η λογική που λέει ότι η τουριστική ανάπτυξη συμβάλλει στην ανάπτυξη του Πολιτισμού συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα.

Δύο ιστορικοί κινηματογράφοι του κέντρου της Αθήνας ("Ιντεάλ" και "Αστορ") θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία. Αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να πουλήσει τα κτίρια που στεγάζουν τους δύο κινηματογράφους και οι νέοι ιδιόκτητες προτιμούν ένα μεγάλο lobby στα νέα τους ξενοδοχεία, παρά έναν κινηματογράφο για τους σινεφίλ κατοίκους αυτής της πόλης.

Η υπουργός Πολιτισμού σε πρόσφατη συνέντευξή της δηλώνει τη "στενοχώρια" της για την εξέλιξη, αλλά σηκώνει τα χέρια μπροστά στις "ιερές" ανάγκες των επενδυτών, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανακηρυχθούν οι ιστορικοί κινηματογράφοι διατηρητέοι στη χρήση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ