Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μια ματιά πίσω»

Την αναδρομική έκθεση με έργα του ζωγράφου Βασίλη Σίμου επισκέφθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα η αναδρομική έκθεση του Λαμιώτη ζωγράφου Βασίλη Σίμου από την περίοδο 1954-2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων.

Την έκθεση επισκέφθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε στον χώρο.

Στο βιβλίο των εντυπώσεων της έκθεσης, ο Δ. Κουτσούμπας έγραψε τα παρακάτω: «Θαυμάσια έργα! Σπουδαία έκθεση! Από έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, σπουδαίο άνθρωπο, μεγάλο δάσκαλο. Απέραντη συγκίνηση για όσους τον γνωρίσαμε, ως καθηγητή μας στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας (στο Πέτρινο) και διδαχτήκαμε σχέδιο και ζωγραφική από τον κ. Βασίλη Σίμο. Μια τεράστια ευγνωμοσύνη. Ευχαριστούμε».

Η έκθεση, με τίτλο «Μια ματιά πίσω», επανασύστησε στο αθηναϊκό κοινό έναν σημαντικό ζωγράφο της δεκαετίας του '60, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στην πόλη όπου έζησε και έδρασε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1985.

Η ζωγραφική του Βασίλη Σίμου (1934 - 2014) είναι ένα ιδιαίτερο αμάλγαμα, που συνδυάζει ρεαλισμό, εξπρεσιονισμό και αφαίρεση. Το έργο του είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό και η θεματολογία εντυπωσιακά αμετάβλητη: Βασικός της άξονας είναι η αγροτική ζωή και το ελληνικό τοπίο. Αν θέλαμε να αναζητήσουμε την καταγωγή της εικονογραφίας του, θα έπρεπε να ανατρέξουμε στους Ελληνες υπαιθριστές, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού φωτός. Επιπλέον, θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας το προαφαιρετικό έργο του συντοπίτη του, Αλέκου Κοντόπουλου, με τον οποίο μοιράζεται παρόμοια χρωματική γκάμα. Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τα «Καπνοχώραφα» του Καρδιτσιώτη Δημήτρη Γιολδάση, καθώς και πολλούς ακόμα Ελληνες ζωγράφους που καταπιάστηκαν με τη φύση και την ελληνική ύπαιθρο. Κατά κάποιον τρόπο ο Σίμος παίρνει τη σκυτάλη από αυτούς τους ζωγράφους, συνεχίζοντας το όραμά τους.


Η ρεαλιστική ηθογραφία του Σίμου διαφέρει αισθητά από εκείνη των προκατόχων του. Χωρίς να εξιδανικεύει, εξυψώνει τη χειρωνακτική εργασία των ανώνυμων ηρώων του με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο Βαν Γκογκ στους «Πατατοφάγους». Και, το κυριότερο, παρότι η ζωγραφική του είναι κατά βάση σκοτεινή, η ματιά του είναι πάντα αισιόδοξη. Η ζωγραφική του αποτελεί ένα χρέος προς τη γενέθλια γη, αλλά και αυτή οφείλει πολλά σε έναν ζωγράφο που την τίμησε και την εξύμνησε όσο κανένας.

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος.

Σήμερα η έκθεση θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ