Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού

Η εργασιακή και εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν οι χορευτές, οι επιτακτικές ανάγκες του κλάδου βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, αλλά και τα αιτήματα των εργαζομένων στον χορό ήταν η βάση της συνάντησης που είχε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της, με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕΧωΧο) που εκπροσωπούνταν από την πρόεδρό του, Μίνα Ανανιάδου, την γενική γραμματέα του, Στάλη Συμεών, και την αναπληρώτρια γγ, Αννα Λιανοπούλου. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα η Βιβή Σιώρα, Γραμματέας της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι ο χώρος του χορού είναι ένας κλάδος που πλήττεται δραματικά και είναι, ίσως, ο πιο «παραμελημένος» σε σχέση με τους άλλους κλάδους των παραστατικών τεχνών, που και αυτοί βέβαια βιώνουν την εχθρική πολιτική του κράτους.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρθηκε, ο σύγχρονος χορός έχει πολύ ισχνή, έως και ανύπαρκτη παρουσία στις κρατικές και δημοτικές σκηνές, με μόλις 400.000 ευρώ επιχορήγηση, χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές - ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο όπως ισχύει σε άλλες Τέχνες - και χωρίς επαγγελματική αναγνώριση των σπουδών τους στην Ανώτερη Εκπαίδευση, όπως και όλων των άλλων αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών. Επίσης, είναι η μόνη Τέχνη που δεν έχει κάποια κρατική στέγη, όπως συμβαίνει με το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, ενώ απουσιάζει και από τον προγραμματισμό των εποπτευόμενων θεατρικών φορέων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΧωΧο στάθηκαν και στην εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια που κυριαρχούν στον κλάδο, στην απουσία εργασιακών δικαιωμάτων, Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ επισήμαναν και το εξαιρετικά προβληματικό Συνταξιοδοτικό, αφού το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για έναν χορευτή βρίσκεται στα 67 χρόνια!

Αναφέρθηκαν και στα συνολικά αιτήματα του κλάδου, που είναι η ίδρυση Κρατικής Στέγης Χορού, η σταθερή παρουσία του χορού στους εποπτευόμενους φορείς, η στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής και η αύξηση επιχορηγήσεων παραγωγών χορού. Αναφέρθηκαν, επίσης, και στο αίτημά τους για ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Χορού, αλλά και ένταξη του χορού στις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ παλεύουν παράλληλα και για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα προβάλει τα δίκαια αιτήματά τους και μέσα και έξω από τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ