Παρασκευή 21 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Κίεβο ο γγ του ΝΑΤΟ για στρατιωτική στήριξη και «εγγυήσεις ασφαλείας»

Να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Ζελένσκι

Από τη χτεσινή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Β. Ζελένσκι στο Κίεβο
Από τη χτεσινή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Β. Ζελένσκι στο Κίεβο
Η παραπέρα στρατιωτική στήριξη του Κιέβου για την εξαπόλυση αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Μόσχα, βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στην ουκρανική πρωτεύουσα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο - η πρώτη τέτοια επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - είναι το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, όπου οι ΝΑΤΟικοί και οι «εταίροι» τους θα συζητήσουν περαιτέρω υποστήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προτού ξεκινήσει η αναμενόμενη αντεπίθεσή τους, δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση στο Ραμστάιν έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί.

Το ΝΑΤΟ είναι καιρός πλέον να λάβει την πολιτική απόφαση και να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Στόλτενμπεργκ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει να πληροφορηθεί πότε θα γίνει μέλος. Ο ίδιος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στο Βίλνιους, στην οποία θα παραστεί, θα μπορούσε να καταστεί «ιστορική».

«Δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό εμπόδιο προκειμένου να ληφθεί η πολιτική απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία τώρα. Οταν οι περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες του ΝΑΤΟ και η πλειοψηφία των Ουκρανών υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι η ώρα για τις αντίστοιχες αποφάσεις», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Από την πλευρά του, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ουκρανία «δικαιούται μια θέση στο ΝΑΤΟ» και «με την πάροδο του χρόνου, η υποστήριξή μας θα σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό δυνατό», ενώ συμπλήρωσε ότι η υποψηφιότητά της καθώς και η παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» θα βρίσκονται «ψηλά» στην ατζέντα της Συνόδου τον Ιούλη.

Εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και την ώρα που η Ρωσία έχει καταλάβει σημαντικό ποσοστό ουκρανικών εδαφών, μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε και επισήμως ανοιχτή και άμεση πολεμική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Την ίδια ώρα, βέβαια, η Ουκρανία μετατρέπεται σε ντε φάκτο «ΝΑΤΟικό έδαφος», με συνεχή ροή εξοπλισμών της λυκοσυμμαχίας, εκπαίδευση του στρατού με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές και πολύμορφη εμπλοκή των ΝΑΤΟικών επιτελείων στην πολεμική σύγκρουση.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας, το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο κύριος στόχος της Συμμαχίας είναι να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα νικήσει», επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι, μέχρι στιγμής, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες και έχουν δαπανήσει 65 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα μεταφέροντας ένα απλό μήνυμα: Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, είναι δίπλα σας σήμερα, θα είναι αύριο και για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τον Στόλτενμπεργκ να ξεπεράσει τη «συγκράτηση» ορισμένων κρατών - μελών όσον αφορά την προμήθεια σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών δυτικού τύπου, όπλων μεγάλης εμβέλειας, πυροβολικού και τεθωρακισμένων.

Παράλληλα, εξέλαβε την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ ως ένδειξη της ετοιμότητας του ΝΑΤΟ «να ανοίξει ένα νέο φιλόδοξο κεφάλαιο» για την Ουκρανία και τη Συμμαχία.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία «θα αποτελούσε σοβαρό και σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

36ο στρατιωτικό πακέτο από τις ΗΠΑ - «Leopard» από Ολλανδία και Δανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη την αποστολή νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 325 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά για τους αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS και άλλα πυροβόλα, πυραύλους TOW, αντιαρματικές νάρκες, εξοπλισμό λιμενικής ασφάλειας και 9 εκατομμύρια σφαίρες. Ολα θα αντληθούν από τα αποθέματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για το 36ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοινώνεται από την Ουάσιγκτον μετά τη ρωσική εισβολή. Πλέον οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 35,4 δισ. δολάρια σε αυτόν τον πόλεμο.

Επιπλέον, η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν από κοινού 14 άρματα μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, επέκρινε την ελβετική κυβέρνηση για την απόφασή της να εμποδίσει την παράδοση ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για το αντιαεροπορικό άρμα «Gepard» που θέλει να προμηθεύσει το Βερολίνο στο Κίεβο, επικαλούμενη «ουδετερότητα».

«Αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη μάς καλεί όλους να εξετάσουμε κριτικά την εικόνα μας και μερικές φορές να πάρουμε άβολες αλλά σωστές αποφάσεις», είπε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό Πρόεδρο, Αλ. Μπερσέ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας διευκρίνισε ότι δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να στείλει όπλα στην Ουκρανία, με φόντο την αντίδραση της Ρωσίας σε δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου.

Λαβρόφ: Συνέχεια στα καλέσματα για «αντιδυτικό μέτωπο»

Στη Νικαράγουα και την Κούβα συνεχίζεται η περιοδεία του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στη Λατινική Αμερική, με καλέσματα για «αντιδυτικό μέτωπο» και έναν «πολυπολικό» κόσμο.

Η Ρωσία και η Νικαράγουα, είπε, θα αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της Δύσης να «εγκαταστήσει την ηγεμονία της». «Βλέπουμε τις προσπάθειες της Δύσης (...) να επιβάλει τη θέλησή της σε όλους, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή γύρω από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ διεκδικεί ρόλο παγκόσμιου εγγυητή της ασφάλειας, τόσο στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

ΜΜΕ: Ρωσικά πλοία κατασκοπεύουν υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Η Ρωσία χρησιμοποιεί μη στρατιωτικά σκάφη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες και κρίσιμες υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με όσα αναφέρει κοινή έρευνα των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Δανίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Η έρευνα ισχυρίζεται ότι εντόπισε δεκάδες ρωσικά ερευνητικά και αλιευτικά σκάφη, τα δρομολόγια των οποίων περνούσαν τακτικά μέσα από κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κοντά σε αιολικά πάρκα και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και κοντά σε περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης - μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς χρησιμοποίησαν ανάλυση δεδομένων, υποκλοπή ραδιοεπικοινωνιών και πηγές πληροφοριών για να δείξουν πώς περίπου 50 σκάφη συγκέντρωναν πληροφορίες τα τελευταία 10 χρόνια στα σκανδιναβικά ύδατα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό υποβρύχιας επιτήρησης για τη χαρτογράφηση βασικών τοποθεσιών για πιθανή δολιοφθορά, ανέφεραν το NRK της Νορβηγίας και το SVT της Σουηδίας.

Η έρευνα ανέφερε επίσης ότι ρωσικά πλοία εμφανίζονται ξαφνικά μετά από ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Τα ρωσικά πλοία περνούσαν από περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης, σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, μικρά αεροδρόμια, αποβάθρες βαθέων υδάτων και στρατηγικά σημαντικούς κόμβους για τις νορβηγικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με το NRK.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Οσλο διέψευσε τα δημοσιεύματα, λέγοντας πως «οι εργασίες των ερευνητικών προγραμμάτων συντονίζονται μέσω της διπλωματικής οδού και είναι σύμφωνες με τη διεθνή νομοθεσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ