Παρασκευή 21 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
«Αναρμόδιοι» για την προστασία των εργαζομένων δηλώνουν εταιρεία και υπηρεσίες

Στο νησί βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Από την είσοδο του Νεωρίου
Από την είσοδο του Νεωρίου
Παρεμβάσεις στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Σύρου, στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και στην αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ, στην οποία ανήκει το ναυπηγείο στο Νεώριο, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με αφορμή τον θάνατο ενός εργαζόμενου, μέλους του πληρώματος πλοίου που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο ναυπηγείο. Συγκεκριμένα, ο 37χρονος ναυτικός από τις Φιλιππίνες τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, τη Δευτέρα 17 Απρίλη.

«Οι υπηρεσίες και η εταιρεία επικαλέστηκαν την ισχύουσα νομοθεσία και προκλητικά δήλωσαν ότι είναι αναρμόδιοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, επειδή το πλοίο είναι με ξένη σημαία (Cayman Islands), αποτελεί ξένο κράτος και το πλήρωμα είναι αλλοδαποί ναυτεργάτες», καταγγέλλουν τα δύο σωματεία. Οπως υπενθυμίζουν, ο εργαζόμενος δούλευε με την ειδικότητα του καθαριστή στο πλοίο που έχει σημαία νησιών Cayman και ανήκει στην ελληνόκτητη ναυτιλιακή εταιρεία «Equinox Maritime LTD».

Τα σωματεία στηλιτεύουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ το δυστύχημα δηλώθηκε στο Λιμεναρχείο Σύρου τη Δευτέρα στις 14.29, «οι εργασίες στο πλοίο συνεχίστηκαν κανονικά, δεν διακόπηκαν ούτε μία ώρα και δεν διενεργήθηκε κανένας έλεγχος για τα αίτια του περιστατικού»!

Οσον αφορά τη δραματική υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η διευθύντρια του τοπικού τμήματος της Επιθεώρησης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των σωματείων ότι εκεί υπηρετεί ένας μόνο υπάλληλος, ο οποίος βρισκόταν εκτός Σύρου, ότι «για όλα τα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν τρεις υπάλληλοι» και για τα Δωδεκάνησα «δεν υπάρχει κανένας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το οργανόγραμμα του συγκεκριμένου τμήματος στη Σύρο προβλέπει πέντε υπαλλήλους, υπάρχει μόνο ένας, ο οποίος έχει αρμοδιότητες που αφορούν τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Εκτός από τις ακραίες ελλείψεις προσωπικού, εμπόδια δημιουργεί και το καθεστώς της «ξένης σημαίας», καθώς λόγω αυτής οι υπηρεσίες επικαλούνται «αναρμοδιότητα» για οποιαδήποτε παρέμβαση.

Διευθυντικό στέλεχος της ΟΝΕΧ «επανέλαβε τα περί μη αρμοδιότητας», ενώ στο ερώτημα «πού ήταν ο τεχνικός Ασφαλείας;» τη μέρα του ατυχήματος «δήλωσε άγνοια». Σύμμαχο η εργοδοσία βρήκε στη διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείων Σύρου, οι συνδικαλιστές του οποίου υπερασπίστηκαν την εταιρεία ως «πρότυπο συνθηκών εργασίας», ενώ δεν βρήκαν ούτε μια λέξη για τον θάνατο του 37χρονου ναυτεργάτη.

«Η υπονόμευση της προστασίας και της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς είναι μέρος της εγκληματικής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που πάνω από τις ζωές μας βάζουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων», υπογραμμίζουν τα σωματεία και καλούν τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν τον αγώνα «ενάντια στις συνθήκες γαλέρας, για την προστασία της ζωής μας, για δουλειά με δικαιώματα».

Να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Σύρου μετά από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με αφορμή τον θάνατο του ναυτεργάτη.

Τραυματισμός δύο εργατών την ώρα της δουλειάς στην Καβάλα

Στο μεταξύ, άλλοι δύο εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά την ώρα του μεροκάματου, προχτές το πρωί στην Καβάλα. Κατά τη διάρκεια εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, οι εργαζόμενοι έπεσαν από ύψος περίπου 3 μέτρων όταν υποχώρησε η σκαλωσιά στην οποία δούλευαν.

Οι δύο εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Αν και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς: Ο ένας έσπασε το πόδι του και ο δεύτερος τη λεκάνη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ