Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Πνοή καλλιτεχνικής δημιουργίας «δεμένη» με τους αγώνες των φοιτητών
  • Αγκαλιάστηκε η πρωτοβουλία των εκλεγμένων και υποψηφίων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ»
  • Μεγάλο το ενδιαφέρον στη συζήτηση με την Ν. Μποφίλιου και την Χρ. Κατσαρίνη

RIZOSPASTIS

«Οι αγώνες είναι η τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του». Με αυτό το σύνθημα, που περικλείει τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για ζωή με δικαιώματα, για καλλιτεχνική δημιουργία δεμένη με τους αγώνες, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το Φεστιβάλ Πολιτισμού που διοργανώθηκε από τους εκλεγμένους και υποψηφίους με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στη Φιλοσοφική Αθήνας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και πλήθος άλλων εκδηλώσεων που αναπτύσσουν σε άλλους συλλόγους και σχολές, είναι για τους εκλεγμένους με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» και μια έμπρακτη έκφραση του τι συλλόγους έχουν ανάγκη σήμερα οι φοιτητές. Συλλόγους ζωντανούς, απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης, που να αγκαλιάζουν κάθε ανησυχία των φοιτητών. Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στις πολύμορφες δραστηριότητες του Φεστιβάλ αποδεικνύει άλλωστε και στην πράξη αυτήν την ανάγκη.

Ως βήμα στους φοιτητές να συζητήσουν, να εκθέσουν το έργο τους περιέγραψε το Φεστιβάλ η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της σχολής, προσθέτοντας ότι πραγματοποιείται για να δώσει με τη σειρά του «τρόπο στην οργή» λίγο καιρό μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών στο πλευρό των εργαζομένων για να μη συγκαλυφθεί το φριχτό προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη αλλά και μετά τον μεγάλο αγώνα των καλλιτεχνών που προηγήθηκε. Αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, την ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη, «ένα μήνυμα ελπίδας και ανάτασης που δεν περιορίστηκε μέσα στους τέσσερεις τοίχους των σχολών μας», τους αγώνες που εμπόδισαν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, που απέτρεψαν την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο, τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των σπουδαστών, τις διαμαρτυρίες με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη κ.ά.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση

RIZOSPASTIS

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση
«Ολα τα παραπάνω δεν είναι απλά τυχαία γεγονότα αλλά συνδέονται μεταξύ τους με ένα νήμα, λέγεται συνεχής και αδιάκοπος αγώνας για να μπορέσουμε να ζήσουμε και να σπουδάσουμε όπως πραγματικά μας αξίζει. Αυτός ο αγώνας είναι πραγματικά η τέχνη του λαού και των παιδιών του γιατί μέσα σε αυτόν φυτρώνει ο σπόρος για το νέο, γεννιούνται η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, εκφράζονται η οργή και η αγανάκτησή μας πολύμορφα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τη σκυτάλη πήραν η Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια και πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, και η Χρύσα Κατσαρίνη, stand up comedian, σε μια ιδιαίτερα ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους φοιτητές, με αφετηρία το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ. Οι ομιλήτριες τοποθετήθηκαν πάνω σε ερωτήματα των φοιτητών, σε ζητήματα γύρω από το πώς και γιατί ο καλλιτέχνης πρέπει να παίρνει θέση για όσα γίνονται γύρω του και πώς αντιμετωπίζει το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει, με ποιον τρόπο συμβαδίζει η Τέχνη με την κοινωνία, για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και τις παλλαϊκές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, την πορεία του φοιτητικού κινήματος από τα χρόνια που σπούδαζαν οι ίδιες μέχρι το σήμερα και το αύριο.

«Ερχονται δύσκολες μάχες αλλά ξέρετε πολύ καλά πώς κερδίζονται. Με συσπείρωση, με σκέψη, με πνευματικότητα, με αλληλεγγύη και έχετε αποδείξει πως η μάχη μπορεί να κερδηθεί», σημείωσε η Ν. Μποφίλιου απευθυνόμενη στους νέους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Πανσπουδαστικής». Μίλησε για τη σύνδεση της Τέχνης με την πολιτική σε όλο το φάσμα της ζωής, για το πώς βρίσκει διαρκώς έκφραση το σύνθημα «Μόνοι τους και όλοι μας». Αναφερόμενη στους αγώνες των καλλιτεχνών, που, όπως ανέφερε, ξέφυγαν από τα στενά καλλιτεχνικά όρια και συζήτησαν για την κοινωνία, σημείωσε ότι μέσα από αυτούς άλλαξε ο τρόπος που βλέπει η κοινωνία την Τέχνη, υπήρξε συμπόρευση των καλλιτεχνικών σωματείων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και αυτό εκφράστηκε και στις κινητοποιήσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Στον χώρο λειτούργησαν εκθέσεις με δημιουργίες φοιτητών

RIZOSPASTIS

Στον χώρο λειτούργησαν εκθέσεις με δημιουργίες φοιτητών
«Ο λόγος που απαξιώνουν και υπονομεύουν την Τέχνη είναι επειδή την φοβούνται. Το είδαμε στην πανδημία, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Η Τέχνη και η μόρφωση είναι όπλα του λαού», σημείωσε η Χρύσα Κατσαρίνη. «Ζούμε σε μια κοινωνία που πρέπει να παίρνεις θέση γιατί αν δεν παίρνεις είσαι με τον καταπιεστή», είπε, αναφερόμενη στους όρους μέσα στους οποίους ο καλλιτέχνης ασκεί την Τέχνη που είναι επάγγελμά του και πρέπει να μπορεί να επιβιώνει από αυτό. Η συζήτηση έκλεισε με το κάλεσμα για ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις εκλογές στις 10 Μάη.

Πολύμορφη έκφραση

Το Φεστιβάλ περιλάμβανε μία ευρεία γκάμα μορφών Τέχνης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ανάγνωση ποιημάτων φοιτητών και με απαγγελία ποίησης του Γ. Ρίτσου. Στον χώρο λειτούργησαν εκθέσεις ψηφιακού σκίτσου, λογοτεχνίας και ζωγραφικής και φωτογραφίας. Πρωτότυπα κείμενα και δημιουργίες, απεικονίσεις τοπίων ή και μια καλλιτεχνική ματιά πάνω σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο σπουδών όπως, για παράδειγμα, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από φοιτητές του αντίστοιχου τμήματος εκτίθονταν στον χώρο. Το Φεστιβάλ έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την Μιρέλα Πάχου και μια σειρά από φοιτητικά συγκροτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοσμοπλημμύρα κάθε μέρα - Μήνυμα ελπίδας και ανάτασης η συμμετοχή της νεολαίας(2023-09-16 00:00:00.0)
Κοσμοπλημμύρα κάθε μέρα - Μήνυμα ελπίδας και ανάτασης η συμμετοχή της νεολαίας(2023-09-16 00:00:00.0)
Φεστιβάλ Πολιτισμού στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας(2023-04-22 00:00:00.0)
«Μαραθώνιος» γέλιου με 11 καλλιτέχνες κωμικούς(2022-09-20 00:00:00.0)
Συζήτηση στη Φιλοσοφική Αθήνας για την Τέχνη(2022-05-12 00:00:00.0)
Συζήτηση στη Φιλοσοφική Αθήνας για την Τέχνη(2022-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ