Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
Αστείρευτη η δύναμη της εργατικής τάξης, η δύναμη της αλληλεγγύης

Υγειονομικοί υποδέχονται με πλακάτ στα Γαλλικά τους συναδέλφους τους
Υγειονομικοί υποδέχονται με πλακάτ στα Γαλλικά τους συναδέλφους τους
«Κόκκινες φωτιές» άναψαν ανήμερα της Πρωτομαγιάς οι δεκάδες χιλιάδες απεργοί εργάτες σε δεκάδες πόλεις της χώρας μας, τιμώντας τη δική τους μέρα, τη μέρα της εργατικής τάξης. Τη μέρα που φωτίζει ότι για τους εργάτες δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, κόντρα στους εκμεταλλευτές του.

Στην Αθήνα, τα όμορφα στιγμιότυπα πολλά. Ολα εκείνα που αποτυπώνουν την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης και της αλληλεγγύης, την ομορφιά του αγώνα της, την κληρονομιά που παίρνει από τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων της.

Το Σύνταγμα από νωρίς το πρωί ήταν στολισμένο με τα μεγάλα πανό του ΠΑΜΕ και τις σημαίες του, τα λάβαρα της ΠΣΟ, αλλά και ένα μεγάλο μπαλόνι που δέσποζε σαν αερόστατο, με τα συνθήματα των εργατικών σωματείων.

Μαχητικότητα και ζωντάνια από τους Γάλλους συνδικαλιστές

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία της αντιπροσωπείας των γαλλικών συνδικάτων στην προσυγκέντρωση της Κάνιγγος και στη συγκέντρωση του Συντάγματος, την οποία υποδέχθηκαν θερμά με συνθήματα και δυνατά χειροκροτήματα οι απεργοί εργάτες της Αθήνας. Οι Γάλλοι απεργοί έφεραν μαζί τους τη ζωντάνια και την αισιοδοξία του πολύμηνου απεργιακού αγώνα τους, των 12 πανεθνικών απεργιών τους και των εκατοντάδων άλλων κλαδικών απεργιών και δράσεων, από τον Γενάρη μέχρι και τώρα. Αυτήν τη μεταδοτική ζωντάνια και περηφάνια έβγαζαν στα συνθήματά τους και τα τραγούδια τους στη διάρκεια της Πρωτομαγιάτικης απεργίας. «Σ' Ελλάδα και Γαλλία ίδιος ο εχθρός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός», φώναζαν μαζί Ελληνες και Γάλλοι εργάτες.

«Στο πόδι» σήκωσαν την Αθήνα οι Γάλλοι συνδικαλιστές
«Στο πόδι» σήκωσαν την Αθήνα οι Γάλλοι συνδικαλιστές
Οι διανομείς που έκαναν τη δική τους απεργιακή μοτοπορεία στους δρόμους της Αθήνας έφθαναν μέχρι και τη συγκέντρωση του Συντάγματος απευθύνοντας αγωνιστικό απεργιακό χαιρετισμό. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία εργατών από το Σουδάν, που καλούσαν σε ταξική αλληλεγγύη των εργατών της χώρας τους.

Μαχητικό «παρών» έδωσαν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ. Με το πανό της ΟΒΣΑ μπροστά και με τα σωματεία και τις Ενώσεις από κλάδους και συνοικίες της Αττικής να ακολουθούν, οι αυτοαπασχολούμενοι ενώνουν τη φωνή τους με την εργατική τάξη. Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν εκείνες για το ωράριο, το οποίο «ξεχειλώνουν» οι κυβερνήσεις για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, για την κυριακάτικη αργία κ.λπ.

Αλληλεγγύη στον λαό του Σουδάν

Εργάτες που ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα από το Σουδάν, με το μυαλό τους να είναι στραμμένο στην πατρίδα τους, που αυτές τις μέρες σπαράσσεται από τις ένοπλες συγκρούσεις και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πήραν κι αυτοί τη θέση τους στη μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. «Για τα συμφέροντά τους σφάζουν τον λαό, γίνεται μεγάλο κακό στο Σουδάν, χρειάζεται αλληλεγγύη στους λαούς», δηλώνουν οι διαδηλωτές.

Ξεχωριστή η παρουσία της νεολαίας

Σουδανοί εργάτες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα
Σουδανοί εργάτες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα
Φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, στο πλάι των εργαζομένων, έδωσαν το δικό τους γεμάτο ζωντάνια και μαχητικότητα «παρών» στη συγκέντρωση, δείχνοντας πως η 1η Μάη είναι και θα είναι οδηγός στον αγώνα για το παρόν και το μέλλον, για τη ζωή που τους αξίζει.

«Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», «φοιτητές - μαθητές ενωμένοι νικητές» συνθήματα που ακούγονταν από τα μπλοκ τους. Ακολουθούσαν σπουδαστές Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου που όλο το προηγούμενο διάστημα ξεδίπλωσαν αγωνιστικές διεργασίες στο πλευρό των καλλιτεχνικών σωματείων, σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ που δίνουν μάχη για σπουδές, μαθητεία και δουλειά με δικαιώματα.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία νέων στρατευμένων με πανό που έγραφε «Τα δικαιώματά μας δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων - με αγώνα πάμε μπροστά», οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με την υπόλοιπη νεολαία σε αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια το «παρών» έδωσαν εκπαιδευτικά σωματεία της Αττικής, που μαζί με τους μαθητές τους αγωνίζονται για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, εργαζόμενοι στην ιδιωτική Εκπαίδευση, στην Ειδική Αγωγή, συμβασιούχοι ερευνητές κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ