Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη σε «εμβληματικό έργο»

Από την παρέμβαση στην Αθήνα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
Από την παρέμβαση στην Αθήνα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
Μάχη για τη ζωή του δίνει ένας ακόμα εργάτης, χειριστής γερανού που έπαθε ηλεκτροπληξία σε ώρα δουλειάς. Ο 48χρονος εργάτης νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το Σάββατο 29 Απρίλη, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών εκφόρτωσης σωλήνων μεταφοράς φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της «Gastrade», στην περιοχή του Απαλού, ακούμπησε καλώδια της ΔΕΗ.

Μάλιστα, λόγω του εργατικού «ατυχήματος» ξέσπασε πυρκαγιά στο σημείο, ενώ τμήμα της πόλης της Αλεξανδρούπολης έμεινε χωρίς ρεύμα.

Την αμέριστη συμπαράστασή τους εκφράζουν τα Σωματεία Οικοδόμων και Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας παράλληλα την οργή τους για τη λίστα των «εργατικών ατυχημάτων», που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

«Ακόμα και σε τέτοια "εμβληματικά έργα", που εγκαινιάζουν πρωθυπουργοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί των ΗΠΑ και για "βιτρίνα" προβάλλουν τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων, αποδεικνύεται ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς για να τελειώσει το έργο είναι η ρίζα του κακού! Και αυτό γιατί οι κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι για τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα, τονίζουν πως το συγκεκριμένο συμβάν έχει και μια ακόμη πλευρά που τα ίδια σταθερά αναδεικνύουν, ειδικά μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτή αφορά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σχεδιάζονται και εκτελούνται έργα που έχουν να κάνουν με υποδομές μεταφοράς Ενέργειας αλλά και επιχειρήσεις μεταφοράς ΝΑΤΟικών εξοπλισμών. «Αυτόματα, όλα αυτά εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού τύπου ατυχήματος απειλώντας καταρχάς τη ζωή των εργαζομένων σε εργοτάξια και εγκαταστάσεις όπως του αεροδρομίου, του λιμανιού, του σιδηρόδρομου καθώς και των κατοίκων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη αλλά ούτε σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημειώνει η ανακοίνωση.

Νέο εργατικό «ατύχημα» στην αποκομιδή

Ακόμη ένα εργατικό «ατύχημα» συνέβη στον δήμο Θεσσαλονίκης, το πρωί της Παρασκευής, στην περιοχή των 40 Εκκλησιών. Κατά τη διάρκεια της αποκομιδής στις κατηφόρες της περιοχής, κάδος κύλησε και το χέρι εργαζόμενης πιάστηκε μεταξύ του κάδου και της δαγκάνας του ανυψωτικού μηχανήματος, με αποτέλεσμα να σπάσει δάχτυλα του χεριού της.

Τις αιτίες των απανωτών παρόμοιων «ατυχημάτων» αναδεικνύει η ΔΑΣ, σημειώνοντας ότι κυβερνήσεις, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν την ασφάλεια των εργαζομένων ως «κόστος» που πρέπει να μειώσουν. Και καλεί την πλειοψηφία του σωματείου να δεχτεί την πρόταση που έχει καταθέσει, να προχωρήσει άμεσα σε συνέλευση των εργαζομένων ώστε να δοθεί απάντηση στην εγκληματική πολιτική της διοίκησης του δήμου, προβάλλοντας διεκδικήσεις για προσλήψεις, για προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων κ.λπ.

Παρέμβαση για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Στο φόντο της εγκληματικής στάσης κυβερνήσεων και εργοδοσίας, σε παρέμβαση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, προχώρησαν, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, σωματεία εργαζομένων και συνδικαλιστές δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής.

Μέλη των Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θριάσιο», «Μεταξά» και ΚΑΤ άνοιξαν γιγαντοπανό 15 μέτρων, διαμηνύοντας «Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Μονιμοποίηση συμβασιούχων. Αύξηση και επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος - Ενταξη στα ΒΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ