Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
«Παρατράγουδα» διαπόμπευσης

Απέφυγε χθες ο Χρήστος Πρωτόπαππας ν' απαντήσει εάν θα κάνει αποδεκτή και εάν θα υπογράψει την απόφαση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να μεταδίδονται σε μεταμεσονύχτιες ώρες οι εκπομπές «Bar» και «Big Brother».

Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες πως «γενικώς» έχει την αρχή ν' αντιμετωπίζει «θετικά» τις αποφάσεις του ΕΣΡ. Θέλει, όπως είπε, να του δοθεί πρώτα η δυνατότητα να παραλάβει και να «διαβάσει» την απόφαση και μετά θα κάνει δηλώσεις γι' αυτό το θέμα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως είπε προχτές ο αναπληρωτής πρόεδρος Σπύρος Φλογαΐτης, στη σημερινή του συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, θ' ασχοληθεί και με τα τηλε-σκουπίδια της Σίας Λιαροπούλου «Τελική απόφαση» και της Ανίτας Πάνια «Παρατράγουδα», που μεταδίδονται από το «ALTER». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να πάρει απόφαση, εάν ή όχι θα προχωρήσει σε έναρξη κυρωτικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ, την παρέμβαση του ΕΣΡ για τα δύο συγκεκριμένα τηλε-σκουπίδια, που χρησιμοποιούν και γελοιοποιούν ανθρώπους που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ζήτησε, με επιστολή της προς το ΕΣΡ, η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ελπίδα Τσουρή. Η υφυπουργός, επικαλούμενη διατάξεις του Συντάγματος, των νόμων και της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία «όλοι οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές θα πρέπει ν' αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και σεβασμό και θα πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή εκμετάλλευσης», ζητά από το ΕΣΡ να εξετάσει εάν ή όχι στις εν λόγω εκπομπές υπάρχουν παραβιάσεις και, κατά συνέπεια, ανάγκη παρέμβασης του ΕΣΡ.

Οι εν λόγω εκπομπές, όπως αναφέρει στην επιστολή της η Ελπίδα Τσουρή, εμπορευματοποιούν την ανθρώπινη οδύνη και συμβάλλουν στη διαιώνιση αρνητικών κοινωνικών στάσεων, διαπόμπευσης, λοιδορίας του «διαφορετικού, πολλώ δε μάλλον ανθρώπων ψυχικά διαταραγμένων». Η επιχειρούμενη, όπως τονίζει, από τις δυο εκπομπές διαπόμπευση ατόμων με πιθανές διαταραχές της ψυχικής τους υγείας αποτελεί αδιαμφισβήτητη παραβίαση του δικαιώματός τους στην προσωπικότητα. Για ν' αποσοβηθεί η επανάληψη ανάλογων φαινομένων, η υφυπουργός Υγείας επισημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα λήψης μέτρων και επιβολής κυρώσεων, στο βαθμό που στις εκπομπές αυτές συμμετέχουν άτομα που έχουν νοσηλευτεί σε ψυχιατρικές δομές, έχουν ιστορικό χρονίας ψυχικής νόσου και νοητικής υστέρησης και αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Το ΕΣΡ, στη σημερινή του συνεδρίαση, αναμένεται να πάρει απόφαση για την εκπομπή του «EXTRA» «Dum Spiro Spero», που αναφερόταν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα «φρουτάκια». Επίσης, σήμερα το ΕΣΡ έχει καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους του «ALTER» για τις «γυμνές ειδήσεις» με την Γιούλη Μπάρκα, που μεταδόθηκαν από την εκπομπή «Αργά» του Νίκου Μαστοράκη και τις αναπαρήγαγαν ο «Γυάλινος τοίχος», καθώς και κεντρικά δελτία ειδήσεων του σταθμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ