Πέμπτη 11 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 10 ΜΑΗ 2023
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
1η δύναμη ξανά η «Πανσπουδαστική» - νικητές οι φοιτητές!

Ξεκάθαρο μήνυμα ενίσχυσης του συλλογικού αγώνα για πτυχία με αξία, για ζωή με δικαιώματα το αποτέλεσμα και σαφής προειδοποίηση προς τη σημερινή και κάθε επόμενη κυβέρνηση ότι θα βρει τους φοιτητές αποφασισμένους να αντιμετωπίσουν την επίθεση στα δικαιώματά τους!

Ισχυρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, με «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» πρώτη δύναμη ξανά, έστειλαν ακόμα μια χρονιά οι φοιτητικές εκλογές που έγιναν χτες πανελλαδικά με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, συμμετοχή αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Οι φοιτητές δέκα μέρες σχεδόν πριν από τις βουλευτικές εκλογές εξέφρασαν ξεκάθαρα την καταδίκη τους στην κυβερνητική πολιτική, γύρισαν την πλάτη σε επίδοξους «σωτήρες» και έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δική τους δύναμη, ενισχύοντας την «Πανσπουδαστική ΚΣ», για μαχητικούς, αγωνιστικούς, διεκδικητικούς φοιτητικούς συλλόγους.

«Είναι στο δικό σου χέρι! Η ψήφος σου μετράει! Απέναντι στις νοθείες και τις εξαγορές της ΔΑΠ, απέναντι στην πολιτική των αδιεξόδων στις σπουδές και τη ζωή μας... 1η δύναμη ξανά η "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας", νικητές οι φοιτητές!», έγραφε το κάλεσμα που μοίραζαν οι δυνάμεις στους φοιτητές που προσέρχονταν στις κάλπες στους συλλόγους της Αθήνας και πραγματικά το κάλεσμα αυτό έπιασε τόπο.

Από το πρωί ήταν διάχυτη η αισιοδοξία, στις δυνάμεις της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», στα «τραπεζάκια» μέσα κι έξω από τις σχολές, με τις αφίσες της και τα ψηφοδέλτια με τα γαρίφαλα να δίνουν το μήνυμα της ελπίδας.

Σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών χτες το πρωί σημείωνε χαρακτηριστικά:


RIZOSPASTIS

«Στις φοιτητικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα ομαλά σε όλη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες στέλνουν το δικό τους μήνυμα τιμωρίας στην πολιτική του "πάμε κι όπου βγει" και ενίσχυσης του συλλογικού αγώνα για πτυχία με αξία, για ζωή με δικαιώματα.

Η ανάδειξη της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" ξανά σε 1η δύναμη θα είναι η αποστομωτική απάντηση της νεολαίας στην κυβέρνηση της ΝΔ και στη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που επιχειρεί με όργιο νοθείας να αλλοιώσει τη φωνή των φοιτητών.

Η νίκη της "Πανσπουδαστικής" θα είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος των κυβερνήσεων την επόμενη μέρα.

Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα! "Πανσπουδαστική" 1η δύναμη ξανά!

Μόνοι τους και ΟΛΟΙ ΜΑΣ!».

Κι όσο περνούσε η ώρα, από το μεσημέρι και μετά η προσέλευση των φοιτητών πύκνωνε και φάνηκε ότι και η συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία θα ήταν μεγάλη και θα ξεπερνούσε την περσινή, ενώ και τα μηνύματα για την «Πανσπουδαστική» γίνονταν όλο και πιο αισιόδοξα.

Οταν έκλεισαν οι κάλπες το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από τις πρώτες δεκάδες των συλλόγων που ολοκλήρωναν την καταμέτρηση κι έδιναν σαφή άνοδο στην «Πανσπουδαστική» με το μεγαλύτερο ποσοστό της πανελλαδικά. Οι καταμετρήσεις στους συλλόγους ήταν μια γιορτή για τους φοιτητές, με συνθήματα νίκης και με δυνάμεις της ΚΝΕ να συρρέουν στις σχολές για να πανηγυρίσουν μαζί με τους φοιτητές που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σκόρπισαν χαμόγελα και περηφάνια σε ανθρώπους όλων των ηλικιών για τη νίκη της «Πανσπουδαστικής». Μετά τα μεσάνυχτα, μετά τη λήξη των καταμετρήσεων σε συλλόγους της Αθήνας, φοιτητές και φοιτήτριες, νέοι και νέες, με χαμόγελα ζωγραφισμένα στα χείλη, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής για να γιορτάσουν την πρωτιά της Πανσπουδαστικής ΚΣ για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ηδη, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν ξεκινήσει τα τραγούδια, τα συνθήματα, οι πανηγυρισμοί για τη μεγάλη νίκη και συνεχίζονταν...

Στη Βόρεια Ελλάδα


RIZOSPASTIS

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, καθώς το βράδυ βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη οι καταμετρήσεις των ψήφων σε μια σειρά από συλλόγους, ακουγόταν από τα αμφιθέατρα δυνατά το σύνθημα «Μόνοι τους και όλοι μας "Πανσπουδαστική", πρώτα οι ανάγκες του κάθε φοιτητή», ενώ «κλείδωνε» το αποτέλεσμα με το οποίο το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής» ανήλθε σε πρώτη δύναμη στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων του ιδρύματος.

Με τη μεγάλη συμμετοχή τους στις φοιτητικές εκλογές, οι φοιτητές γύρισαν στην πράξη την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκαν με ελάχιστη συμμετοχή το προηγούμενο διάστημα στην πλειοψηφία των Τμημάτων του ΑΠΘ. Τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο ΠΑΜΑΚ σημειώθηκε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές που ανήλθε σε εκατοντάδες σε σχέση με πέρσι.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η «Πανσπουδαστική» επίσης αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Οι φοιτητές πανηγύρισαν στην Κοζάνη με μουσική και συνθήματα όπως «Μόνοι τους και όλοι μας, ΠΚΣ 1η δύναμη ξανά!». Οι πολύμορφοι αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές με τον Σύλλογό τους στο Πολυτεχνείο της Κοζάνης οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής στις κάλπες αλλά και στην ενίσχυση της ΠΚΣ. Σημαντική ήταν και η ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής» στη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και στο Γεωπονικό της Φλώρινας, όπου «έσπασε» η αυτοδυναμία χρόνων της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.


Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η «Πανσπουδαστική» αναδείχθηκε για μία ακόμη χρονιά 1η δύναμη στην Αλεξανδρούπολη, κατακτώντας την αυτοδυναμία σε 3 από τους 4 φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, με αυξημένη συμμετοχή φοιτητών. Στα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου της «Πανσπουδαστικής» πανηγύρισαν από νωρίς το βράδυ την αυτοδυναμία και στους 5 συλλόγους με συνθήματα και πυρσούς, ενώ η συμμετοχή επίσης αυξήθηκε κατά δεκάδες σε σχέση με πέρσι.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, στη μάχη για να πέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο στις κάλπες, ρίχθηκαν από νωρίς χτες το πρωί δεκάδες φοιτητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», που συμπορεύτηκαν μαζί όλο τον προηγούμενο χρόνο στις μεγάλες κινητοποιήσεις εντός πανεπιστημίων αλλά και εκτός αυτών, μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης.

Στο πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο, όπου είχαν στηθεί οι κάλπες για τις εκλογές του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και στο πρώην ΤΕΙ για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από νωρίς το κλίμα ήταν ενθουσιώδες, πανηγυρικό, για να κερδηθεί ξανά η πρωτιά στο πρώτο ίδρυμα και με αυξημένα ποσοστά, αλλά και να αυξηθούν οι ψήφοι και τα ποσοστά στο δεύτερο, υπέρ της ΠΚΣ.


Συνθήματα, όπως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», αλλά και άλλα, δονούσαν την ατμόσφαιρα, στέλνοντας μήνυμα ότι το «βήμα έγινε - τολμάμε το άλμα», με πρώτη ξανά την ΠΚΣ, ώστε να συνεχιστεί από καλύτερες θέσεις η ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος, να ζωντανέψουν οι σύλλογοι, δυναμώνοντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των νέων για τη ζωή και το μέλλον τους.

Στη μάχη των φοιτητικών εκλογών, για να δυναμώσει η ΠΚΣ, μπήκαν ακόμη και μαθητές, εκ των οποίων ορισμένοι σε λίγους μήνες θα είναι φοιτητές. Με το χαμόγελο και την αισιοδοξία στα πρόσωπά τους, «έκλεισαν» ψήφους, έδωσαν και το «παρών» στον χώρο του Πολυκλαδικού Λυκείου στην καταμέτρηση.

«Οι φοιτητές σάς γύρισαν την πλάτη, να τη η κάλπη γαρίφαλα γεμάτη», ήταν από τα πρώτα συνθήματα που ακούστηκαν πολύ δυνατά, μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα, από τα πρώτα αποτελέσματα που έδιναν πρωτιά στην «Πανσπουδαστική» στους συλλόγους του Πανεπιστημίου Πατρών.





Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ